Τα βοτανικά twists που δίνουν αυθεντικό χαρακτήρα στα cocktails μας

Majuni - Premium ελληνικό βοτανικό απόσταγμα
Majuni - Premium ελληνικό βοτανικό απόσταγμα
5'

Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε ότι οι γεύσεις μας ανακυκλώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να βιώνουμε το «ανικανοποίητο» ακόμη και στα ποτά που επιλέγουμε να απολαμβάνουμε στις εξόδους και τις συναντήσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κάπως έτσι, οι διαδικτυακές μας αναζητήσεις για τα «νέα στέκια της πόλης», τα «must cocktails» ή «τα σπάνια μυστικά των mixologists» γίνονται όλο και πιο συχνές, ειδικότερα καθώς πλησιάζει το Σαββατοκύριακο.

Αυτή η ανάγκη για καθετί καινούργιο, μας φέρνει ένα «βήμα» πιο κοντά στην αναζήτηση του προφίλ των cocktails του «αύριο», μέσα από τις εμπειρίες των κοσμογυρισμένων bartenders και mixologists, οι οποίοι μέσα από νέες προτάσεις, συνταγές και συνδυασμούς, αλλάζουν τα δεδομένα στον χώρο της ποτοποιίας.

Τα cocktails, λοιπόν, αναμφίβολα δημιουργούν πλέον τις τάσεις στον τομέα της ποτοποιίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους bartenders να πειραματίζονται με νέα υλικά και να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, με σκοπό να ικανοποιούν όλες τις αισθήσεις και ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Ωστόσο, προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η ύπαρξη ενός αποστάγματος, το οποίο να μπορεί να δώσει το κίνητρο και την έμπνευση για τη δημιουργία συνταγών, που θα φέρουν το κάτι καινούργιο στα ποτήρια και τις στιγμές μας.

Palcoyo ή αλλιώς, το γευστικό «twist» με τη γλυκόπικρη γεύση που φέρνει το κάτι νέο

Μιλώντας για νέες τάσεις και στον κόσμο της ποτοποιίας, βέβαια, η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις, καθετί καινούργιο συνδέεται με κάποιον τρόπο με το παρελθόν και δη, με γεύσεις και αρώματα που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη και τον ουρανίσκο μας. Αυτό σημαίνει πως συχνά, οι συνταγές των καινοτόμων cocktails που δοκιμάζουμε, μας έρχονται μέσα από «ψαγμένες» και δοκιμασμένες συνταγές θρυλικών συνταγών, έξυπνων twists και με την προσθήκη νέων, αυθεντικών αποσταγμάτων.

Κάπως έτσι, οι πρωτοπόροι bartenders «σπάνε» τους παραδοσιακούς «κανόνες» και με «όχημα» τη δημιουργικότητά τους, δημιουργούν cocktails που αφήνουν τη δική τους ξεχωριστή «σφραγίδα» στους καταλόγους των bars της πόλης, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα νέες, γευστικές εμπειρίες. Άλλωστε, τα μπαρ και οι πρωτοπόρες συνταγές cocktails που διαμορφώνουν τις τάσεις, συνήθως προκύπτουν μέσα από παλαιότερες συνταγές, έτσι ώστε να καταφέρουν να συνδεθούν βαθύτερα με τους καταναλωτές.

Σε ένα τέτοιο στέκι στην «καρδιά» της Αθήνας, τη «Χελώνα», βρεθήκαμε και εμείς για να δοκιμάσουμε το Palcoyo, ένα cocktail το οποίο μας ετοίμασε ο bartender Αλέξανδρος Κοντίνης και σίγουρα ήρθε για να μπει στη λίστα των αγαπημένων μας. Πρόκειται ουσιαστικά για μία συνταγή, που αποτελεί παραλλαγή του δημοφιλούς cocktail Americano, ενώ αρκεί μία δοκιμή για να «κερδίσει» τους λάτρεις των γλυκόπικρων ποτών.

Ωστόσο, το Palcoyo φέρνει κάτι το νέο στα ποτήρια μας, χάρη στο απόσταγμα που αποτελεί τη βάση του, δηλαδή το Majuni, ένα ελληνικό βοτανικό ποτό το οποίο με την αινιγματική και ιδιαίτερη γεύση του, με τη ρίζα αγγελικής και τη γλυκόριζα να προστίθενται στα αρώματά του, ακροβατεί ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό. Με αυτόν τον τρόπο φτάνει στον ουρανίσκο μας μία περίπλοκη και ταυτόχρονα αρμονική γεύση, που είναι συγχρόνως γλυκιά και πικρή.

Ο bartender Αλέξανδρος Κοντίνης

Τι περιλαμβάνει η νέα και ξεχωριστή αυτή συνταγή για cocktail, που μπορούμε να φτιάξουμε με το Majuni, δηλαδή το κορυφαίο ελληνικό βοτανικό ποτό;

  • Orangezest
  • 50 ml Majuni
  • 20 ml Ruby Port
  • 2 dashes αρωματικά bitters
  • Top-upcherrysoda
  • 1 φύλλο καπουτσίνο

Μία δοκιμή θα μας πείσει για την ιδιαίτερη γεύση του συγκεκριμένου cocktail και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε από πού προέρχεται το μοναδικό του άρωμα και ο εκλεκτός, βοτανικός του χαρακτήρας. Αρκεί απλώς να αναλογιστούμε ότι για να παραχθεί το Majuni, περισσότερα από 15 επιλεγμένα φυσικά συστατικά, όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο, η αψιθιά, η άρκευθος, η πιπερόριζα, η γλυκόριζα και η ρίζα αγγελικής, συλλέγονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα, όσο οικείο και αν μοιάζει, άλλο τόσο περίπλοκο είναι, καθώς κάθε νέο συστατικό που προστίθεται στη συνταγή δημιουργεί έναν διαφορετικό «χαρακτήρα» στο ποτό μας. Το σίγουρο είναι πως ο Master Distiller, που βρίσκεται πίσω από το Majuni, μέσω διαδικασιών εκχύλισης και απόσταξης σε χάλκινο άμβυκα, κατάφερε να αιχμαλωτίσει την ελληνική ύπαιθρο σε ένα premium βοτανικό απόσταγμα 22 αλκοολικών βαθμών και να φτιάξει ένα αυθεντικό ελληνικό βοτανικό ποτό, με μοναδικά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Όπως το Majuni, λοιπόν, αφήνεται να βρει τον πραγματικό, μαγικό του εαυτό, ωριμάζοντας για καιρό στο σκοτάδι, έτσι και εμείς, πίνοντας κάθε γουλιά από το Palcoyo, θα βρούμε αυτή τη σεζόν τη χαμένη μαγεία που θα θέλαμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας, αφήνοντας πίσω την αίσθηση του «ανικανοποίητου» που μας κατέκλυζε μέχρι σήμερα.

Η φωτογράφιση έγινε στη «Χελώνα», στην οδό Ερμού 121 στην Αθήνα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή