ΠΕΝΕΝ: Απαράδεκτες παρεμβάσεις από εφοπλιστές και κυβέρνηση για την κατάργηση της ΣΣΕ
Συνάντηση με το νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Διονύση Καλαματιανό, είχε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ έθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που μαστίζουν τους ναυτεργάτες της χώρας. Με τον πιο έντονο τρόπο αναφέρθηκαν στις προσπάθειες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία. Μάλιστα, έκαναν λόγο για απαράδεκτες παρεμβάσεις, σε κοινό βηματισμό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η ΠΕΝΕΝ τόνισε ότι θα συνεχίσει τις αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις όχι μόνο για να αποκρουστεί η επίθεση αυτή, αλλά και για να επιβάλει τη διεύρυνση της απασχόλησης των πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία με πλήρη δικαιώματα για τους Έλληνες Ναυτεργάτες.
Ως προς τα προβλήματα της επιβατηγού ναυτιλίας, οι εκπρόσωποι της Ένωσης απαίτησαν την επαναφορά των οργανικών συνθέσεων τόσο στα Ακτοπλοϊκά όσο και στα Ε/Γ πλοία διεθνών γραμμών της Αδριατικής.
Επίσης, κατατέθηκαν μια σειρά από τεκμηριωμένες καταγγελίες που αποδεικνύουν ότι συστηματικά παραβιάζονται από πολλές ναυτιλιακές εταιρείες τα δικαιώματα των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα, στα Πορθμεία και στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών.
Οι καταγγελίες αυτές της ΠΕΝΕΝ αφορούσαν Ακτοπλοϊκά πλοία, πλοία της γραμμής της Αδριατικής (ελληνικής και ιταλικής σημαίας) αλλά και πλοία σε διάφορες Πορθμειακές γραμμές, Ρίο – Αντίρριο, Κυλλήνη – Ζάκυνθο – Κεφαλονιά, Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα, Καβάλα – Θάσο, Αρκίτσα – Αιδηψός κ.λπ.
Στο πλαίσιο ελέγχου αυτών των προβλημάτων η ΠΕΝΕΝ επισήμανε ότι επιβάλλεται η θεσμοθέτηση κοινών κλιμακίων ΥΕΝ – Ναυτεργατικών Σωματείων, η νομοθετική τροποποίηση και η ουσιαστική αυστηροποίηση των κυρώσεων και των σχετικών προστίμων ώστε λειτουργούν αποτρεπτικά, σε αντίθεση με τα σημερινά ισχύοντα. Το ύψος των επιβαλλόμενων κυρώσεων, πρόσθεσε η ΠΕΝΕΝ, επιτρέπει και διευκολύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες να δέχονται ακόμη και τα πρόστιμα, αφού «έχουν πολλαπλάσιο όφελος» από τα ποσά των κυρώσεων.