ΔΝΤ: «Μεξικάνικη» συνταγή για το ελληνικό χρέος!
Σομπρέρο αντί για … γραβάτα θα φορέσει μάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς η λύση για το χρέος που προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μόνο… λύση δεν είναι.
Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η ρύθμιση που προωθεί το ΔΝΤ, σε συνεργασία με το Βερολίνο, ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και συγκεκριμένα από το 1986 και τη Λατινική Αμερική.
Η φόρμουλα αυτή, σχεδιασμένη τότε για μια χώρα του αναπτυσσόμενου κόσμου, θα επιτρέψει στο Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με το δικό του μνημόνιο (MEFP), χωρίς όμως να εκταμιεύει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, τριάντα και πλέον χρόνια μετά την τελευταία εφαρμογή της, την εποχή της κρίσης χρέους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η λύση αυτή προσφέρθηκε στην κυβέρνηση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και παραμένει στο τραπέζι ως το επόμενο, στις 15 Ιουνίου.
Με βάση τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το πιθανότερο είναι ότι θα συνοδεύεται και από μια Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), η οποία θα λέει ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, όπως άλλωστε έχει πει πολλές φορές έως τώρα το Ταμείο.
Έτσι, θα υπάρχει και ένας όρος που θα λέει ότι η επόμενη δόση θα ξεκλειδώσει όταν οι Ευρωπαίοι αναλάβουν δράση για το χρέος.
Με δεδομένη τη θέση της Γερμανίας ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, δηλαδή τα μέτρα για το χρέος να τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, το πιθανότερο είναι ότι το ΔΝΤ δεν θα ξεκλειδώσει κάποια δόση στη διάρκεια του μονοετούς προγράμματός του.
Με αυτό θα είναι ευχαριστημένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε δεσμευτεί έναντι του γερμανικού Κοινοβουλίου ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, και άρα δεν θα κοστίσει στη Γερμανία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.