Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Eπιδότηση επιτοκίου για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε διελκυστίνδα με τους Θεσμούς στις διαπραγματεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης επιτοκίου, στο 80%, μέχρι τον Ιούνιο.
«Ομπρέλα» προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατική εγγυοδοσία/επιδότηση που θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το «Γέφυρα 2», προσανατολισμένο στα επιχειρηματικά δάνεια, έχει τύχει, ευνοϊκής αποδοχής από τους Θεσμούς.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για να επιδοτήσει δόσεις δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, στα πρότυπα του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για δάνεια με υποθήκη της πρώτης κατοικίας.
Η ομπρέλα προστασίας μέχρι τον Ιούνιο, με μια πρώτη, άμεση φάση στήριξης 2 – 3 μηνών, με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου. Θα πρόκειται για στήριξη με παροχή κρατικής επιδότησης επιτοκίου, η οποία θα ισχύσει αναδρομικά είτε από 1ης Ιανουαρίου είτε από την 1η Φεβρουαρίου και για το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου.
Η φάση της εγγύησης επιτοκίου σχεδιάζεται να αποτελέσει προθάλαμο για τη μετάβαση στη «Γέφυρα 2» για την επιδότηση των δόσεων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Απρίλιο.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που η κυβέρνηση σχεδιάζει στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα» με το οποίο παρέχεται κρατική επιδότηση στις δόσεις στεγαστικών δανείων (δανείων συνδεδεμένων μέσω προσημείωσης ή υποθήκης με την Α' κατοικία) δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία.
Ωστόσο αντί για επιδότηση δόσεων έως 90% για 9 μήνες όμως, όπως ισχύει για την προστασία της κατοικίας, οι θεσμοί φέρονται να μιλούν μόνο για επιδότηση επιτοκίου και όχι κρατική επιδότηση των δόσεων. Το χάσμα θα πρέπει να καλυφθεί χωρίς να διαταραχθεί η μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας, η 9η Αξιολόγηση αλλά και η λειτουργία της αγοράς.
Την επείγουσα ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με παρέμβασή του προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε πριν λίγες ημέρες και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ζητώντας επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021 και προτείνοντας μέτρα για την στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.
Συγκεκριμένα τα 8 μέτρα προστασίας που ζητά :
- Tην επέκταση του Προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021.
- Tη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος των αναστολών πληρωμών δόσεων των ενήμερων δανείων, πέρα των 9 μηνών.
- Aμεση ρύθμιση των ενήμερων δανείων, που βρίσκονταν σε κατάσταση μορατόριουμ, αφού η επαναφορά θα έρθει σταδιακά. Την προετοιμασία κοστολογημένων σχεδίων από τις Τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων ώστε να παρέχουν διευκολύνσεις για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ιδιαίτερα στους ενήμερους πολίτες – επιχειρήσεις, όπως η καταβολή της μισής δόσης δανείου (50%) για το 2021 και η καταβολή των ¾ (75%) για το 2022, με αντίστοιχη επιμήκυνση των δανειακών τους συμβάσεων.
- Tη δημιουργία ενός «πλέγματος ασφαλείας» ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών αλλά και να ενισχυθεί και η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
- Περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, ως θέμα συζήτησης μεταξύ Πολιτείας και Τραπεζών, με στόχο τη συνεννόηση με Φορείς που συγχρηματοδοτούν (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), ώστε να επιτευχθεί και στα προϊόντα αυτά, αντίστοιχη μεταβατική περίοδος ρύθμισης των συμβάσεων τους.
- Tην άμεση εφαρμογή του πλαισίου χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων (ν. 4701/2020) για τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
- Aνάληψη πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.
- Oι νέες ρυθμίσεις να συνοδεύονται από δέσμευση της επιχείρησης για διατήρηση του υφιστάμενου αριθμού θέσεων απασχόλησης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Click away: Σε ετοιμότητα ο εμπορικός κόσμος για το άνοιγμα - «Πορτοκαλί φως» και από Μητσοτάκη