Αύξηση των επισφαλών δανείων

Με ένα απλό τρικ, προσπαθούν οι αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις να κρατούν υπό έλεγχο το ποσοστό των επισφαλών δανείων...

2'

Με ένα απλό τρικ, προσπαθούν οι αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις να κρατούν -όσο ακόμη μπορούν- υπό έλεγχο το ποσοστό των επισφαλών δανείων στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στο 9%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας υποστηρίζει ότι το 2011 θα γίνει προσπάθεια να μην ξεφύγει πολύ πάνω από το 10%.

Μόλις χθες ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής προέβλεψε ότι θα φτάσει στο 12%.

Στην πραγματικότητα όμως, κι αυτό ακόμα το ποσοστό -που πριν τρία χρόνια θα προκαλούσε ίλιγγο, αφού διαμορφώνονταν στο 3,50%- έχει προ πολλού ξεπερασθεί, απλώς, συγκαλύπτεται.

Πώς; Με το εξής τέχνασμα: Όλες οι τράπεζες παρακολουθούν στενά τους δανειακούς φακέλους των πελατών τους. Όταν διαπιστώσουν λοιπόν ότι κάποιοι από αυτούς πλησιάζουν να γίνουν «κόκκινοι», επειδή δεν εξυπηρετούνται κανονικά 2-3 δόσεις, καλείται ο πελάτης και του προτείνεται μια αναδιάρθρωση του δανείου του. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής αλλά και μικρότερο ύψος δόσης. Ο πελάτης συνήθως ανταποκρίνεται θετικά, και πληρώνει και πάλι τις δόσεις του.

Συνήθως όμως, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, αργά ή γρήγορα, ξαναδηλώνει αδυναμία, οπότε η ίδια τακτική μπαίνει και πάλι σε εφαρμογή κι έτσι το δάνειο διατηρείται «ζωντανό» με τεχνικές αναπνοές.

Έτσι οι επισφάλειες εξακολουθούν να τελούν υπό έλεγχο, αλλά στην πραγματικότητα κινείται μεταξύ «σφύρας και άκμονος».

Οι αρμόδιες διευθύνσεις, που έχουν εντολή να μην τους ξεφύγει επ’ ουδενί το ποσοστό, ζουν καθημερινά με αυτό το άγχος, το οποίο τελευταία μεγαλώνει κι άλλο.

Κι αυτό γιατί παρατηρείται το φαινόμενο, ακόμα και πελάτες που αποδεδειγμένα είναι σε θέση να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, να μην το κάνουν, αποσκοπώντας σε καλύτερους όρους αποπληρωμής και σε άλλες διευκολύνσεις. Το θέμα, ωστόσο, είναι για πόσο καιρό ακόμα θα παίζεται αυτό το παιχνιδάκι, καθώς και τα όρια (όλων των πλευρών) δεν είναι ατελείωτα.

Πηγή: www.newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή