Το ξεκαθάρισμα ισολογισμού της Πειραιώς, τα Εμιράτα, η ΕΑΒ και η ΕΚΤΕΡ και ο «σφικτοχέρης»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το ξεκαθάρισμα ισολογισμού της Πειραιώς, τα Εμιράτα, η ΕΑΒ και η ΕΚΤΕΡ και ο «σφικτοχέρης»
6'

Ξεκαθάρισμα ισολογισμού

Διάταξη που ψηφίσθηκε τον Μάρτιο του 2022 δίνει τη δυνατότητα απευθείας συμψηφισμού συσσωρευμένων ζημιών με το υπέρ το άρτιο κεφάλαιο. Μάλιστα, όσες εταιρείες κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κεφαλαιοποιήσουν τα σχετικά ποσά, καταβάλλοντας φόρο συγκέντρωσης ύψους 5% και εν συνεχεία να τα συμψηφίσουν με ζημίες. Όλες οι ελληνικές τράπεζες δρομολογούν αυτόν τον συμψηφισμό. Ο συμψηφισμός του ειδικού αποθεματικού και της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με συσσωρευμένες λογιστικές ζημίες εξυπηρετεί αφενός στον εξορθολογισμό της λογιστικής και εποπτικής καθαρής θέσης, αφετέρου διευκολύνει την πιθανή μελλοντική διανομή μερισμάτων. Από τον συμψηφισμό δεν προκύπτει καμία επίπτωση στους μετόχους, διότι δεν υπάρχει αλλαγή στην καθαρή θέση της τράπεζας και του ομίλου. Η οικονομική θέση παραμένει σταθερή, η κεφαλαιακή δομή παραμένει αμετάβλητη, δεν υπάρχει καμία επίδραση στο κεφάλαιο κοινών μετοχών (CET1) και δεν υπάρχει επίδραση στις μεταφερόμενες φορολογικές ζημίες. Η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς προ τριημέρου ενέκρινε τον συμψηφισμό ποσού 14,5 δισ. ευρώ του λογαριασμού υπέρ το άρτιο, με ισόποση διαγραφή ζημιών 14,5 δισ. ευρώ από τον πρωτοβάθμιο λογαριασμό υπόλοιπο ζημιών χρήσεων εις νέο, ο οποίος περιλαμβάνει συσσωρευμένες ζημίες παρελθουσών χρήσεων ύψους 14,9 δισ. ευρώ και αφορολόγητο (tax free) αποθεματικό ύψους 351 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί στην υλοποίηση της απόφασης αυτής κατά την κρίση του κατά τον ενδεδειγμένο χρόνο και τρόπο, λαμβανομένων υπόψη παραμέτρων του επιχειρηματικού σχεδιασμού και των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου.

Τα Εμιράτα, η ΕΑΒ και η ΕΚΤΕΡ

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) φιλοδοξεί να αποτελέσει μια στιβαρή και κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία θα προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία. Και την τελευταία διετία έχει καταφέρει να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων, για την στελέχωση των εν εξελίξει projects της. Το πλέον απαιτητικό από αυτά τα project είναι η εκπαίδευση 2.875 στελεχών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για τα επόμενα δέκα έτη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ και έχει σχεδιασθεί ειδικά για την συγκεκριμένη χώρα. Υλοποιείται από την ΕΑΒ, η οποία έχει αναβαθμίσει προς τούτο το Εκπαιδευτικό της Κέντρο σε πιστοποιημένο φορέα παροχής εκπαίδευσης (RTP) με αντίστοιχη αναγνώριση από το υπουργείο Παιδείας των ΗΑΕ των πτυχίων που παρέχονται. Η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει και υλοποιείται σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις. Το συγκεκριμένο project παράγει κέρδη και για άλλες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, προ ημερών η εταιρεία ΕΚΤΕΡ υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και αξιολόγησης προσωπικού εντός του χώρου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Το αντικείμενο του έργου ανέρχεται στο ποσό των 18,53 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δέκα μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης της ΕΚΤΕΡ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Το τελευταίο έτος ο Όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 145,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 106,8 εκατ. ευρώ αφορούν στην αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της μητρικής εταιρείας στα Οινόφυτα. Συγκεκριμένα, 99,5 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν για τον τομέα έλασης αλουμινίου (νέο ψυχρό έλαστρο και γραμμή βαφής), και 7,3 εκατ. ευρώ για τον τομέα χαλκού και διέλασης κραμάτων. Και οι επενδύσεις για την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας στα Οινόφυτα, με την προσθήκη νέας γραμμής βαφής προϊόντων έλασης αλουμινίου συνεχίζονται. Προ ημερών υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο το επενδυτικό σχέδιο για τη νέα γραμμή βαφής προϊόντων έλασης αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα ύψους 27,1 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω επένδυση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας θα ενισχυθεί με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ύψους 6,7 εκατ. ευρώ.

Τα αναγνωρισμένα νερά

Εν μέσω καύσωνα η κατανάλωση νερού εκτοξεύεται. Ως εκ τούτου, έχει σημασία να γνωρίζουμε εάν τα εμφιαλωμένα νερά που καταναλώνουμε είναι ελεγμένα ή όχι, ειδικά από τη στιγμή που η ελληνική αγορά έχει κατακλειστεί και από εισαγόμενα φυσικά μεταλλικά νερά. Τα αναγνωρισμένα από χώρες της ΕΕ φυσικά μεταλλικά νερά δεν υπόκεινται σε προσκόμιση πιστοποιητικού καταλληλότητας στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένο νερό που δεν είναι αναγνωρισμένο σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται πιστοποιητικό καταλληλότητας που εκδίδεται από το υπουργείου Υγείας. Στον κατάλογο φυσικών μεταλλικών νερών που αναγνωρίζονται από την Ελλάδα περιλαμβάνονται 47 διαφορετικές ετικέτες εγχώριων εταιρειών. Ωστόσο, η χώρα μας αναγνωρίζει και ένα φυσικό μεταλλικό νερό τρίτης χώρας. Πρόκειται για το εμφιαλωμένο «Tepelene» που εμφιαλώνεται στην Αλβανία, στις πηγές Κρυονερίου στην περιοχή του Τεπελενίου. Οπότε, εάν δεν αναγνωρίζεται την προέλευση του εμφιαλωμένου νερού που σας προμηθεύουν κοιτάξτε τα μικρά γράμματα στη συσκευασία..

Ο «σφικτοχέρης»

Ο Τζορτζ Τσούνης, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει 76 ημέρες στη θέση του και ήδη έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια για την παρουσία του στη χώρα μας, η οποία έως σήμερα έχει υπερβεί τις προσδοκίες. Παράλληλα, έχουν συμπληρωθεί 76 ημέρες από την αποχώρηση του Τζέφρι Πάιατ από την Ελλάδα μετά από μια πετυχημένη θητεία έξι και πλέον ετών (από το 2016 έως το 2022). Πλέον με την αποχώρηση του Πάιατ έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν και αφηγήσεις για χαρακτηριστικά του πρώην πρέσβη που δεν ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, κάποιες εξ αυτών των αφηγήσεων σχετίζονται με το πόσο «σφικτοχέρης» ήταν. Όπως μας μεταφέρθηκε ενδεικτικά, ενώ ήταν δεκτικός στα κεράσματα ήταν πολύ φειδωλός στο να κεράσει. Κατά τις ίδιες αφηγήσεις, ο Τζέφρι Πάιατ ήταν «καταδρομέας» στου μπουφέδες και γενικά δεν έχανε την ευκαιρία να απολαμβάνει τις δωρεάν διασκεδάσεις. Κακίες υφισταμένων; Μπορεί. Εμείς πάντως κρατάμε μια θετική ανάμνηση από τον φιλέλληνα Πάιατ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή