Έσοδα 2,7 δισ. ευρώ από πλαφόν και εισφορές στις εταιρείες ενέργειας

Ποσό άνω των 2 δισ. έχει αποφέρει στο πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του ο μηχανισμός της επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Έσοδα 2,7 δισ. ευρώ από πλαφόν και εισφορές στις εταιρείες ενέργειας
2'

Ποσό 2,7 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε απευθείας από τη χονδρεμπορική αγορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μηχανισμού επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μερίδα του λέοντος προήλθε από τις ΑΠΕ, τα συνολικά υπερέσοδα των οποίων έφθασαν το 1,116 δισ. ευρώ (56%), τα 804 εκατ. από τη ΔΕΗ, τα 235 εκατ. από την Ηρων, τα 137 εκατ. από τη Mytilineos και τα 53 εκατ. από την Elpedison.

Oι τρεις ηλεκτροπαραγωγοί παρήγαγαν συνολικά και τα 316 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό υπερεσόδων των ΑΠΕ από την παραγωγή του πράσινου χαρτοφυλακίου τους. Τα μεγαλύτερο υπερέσοδο των ΑΠΕ (860 εκατ. ευρώ) παρήγαγε το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία δρομολογούν σειρά αποφάσεων προκειμένου να διευρύνουν τη βεντάλια των πηγών χρηματοδότησης, αφού αποτελεί σταθερή δέσμευση η συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Στα άμεσα σχέδια είναι η φορολόγηση σε ποσοστό 33% των υπερκερδών των εταιρειών διύλισης και φυσικού αερίου, δηλαδή των δύο διυλιστηρίων Ηelleniq Energy και Motor Oil και της ΔΕΠΑ. Αν και το μέτρο που προωθείται από την Ε.Ε. δεν έχει «κλειδώσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει υπολογίσει και τα έσοδα που θα αντλήσει από την επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τα κέρδη του 2022. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα υπολογίζεται ότι θα αντληθούν έσοδα 300400 εκατ. ευρώ.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει προαναγγείλει τη φορολόγηση και των υπερεσόδων που μπορεί να δημιουργούνται για τους προμηθευτές στη λιανική αγορά, με το νέο μοντέλο της τιμολόγησης βάσει πρόβλεψης για το χονδρεμπορικό κόστος που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή