Το μήνυμα Λάτση, οι καταθέσεις από την Ελβετία και οι servicers

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το μήνυμα Λάτση, οι καταθέσεις από την Ελβετία και οι servicers
5'

Ήταν όλοι εκεί

Πραγματικά εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση στην χθεσινή τελετή των επίσημων εγκαινίων του έργου του Ελληνικού. Πέραν των κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά, οι οποίοι είχαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του έργου, στα εγκαίνια βρέθηκαν μια σειρά από πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, στο Ελληνικό «κατέβηκε» σχεδόν σύσσωμο το τραπεζικό σύστημα, μια και πολλοί από τους παρευρισκόμενους σχεδιάζουν να μετακομίσουν στα νέα γραφεία που θα ανεγερθούν εκεί. Όσο για τους επιχειρηματίες, η στήλη μέτρησε περιουσίες που αθροίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, από όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Το μήνυμα Λάτση

Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ιδιαίτερη –και πολύ θετική- εντύπωση έκανε το μήνυμα του Σπύρου Λάτση ότι η Lamda θα στηρίξει μια ευρύτατη γκάμα ενδιαφερομένων, ώστε να αποκτήσουν σπίτι στο Ελληνικό. «Ένα τμήμα του οικιστικού προγράμματος να είναι με πολυκατοικίες, που οι αγοραστές άλλοι να πληρώνουν με τις τιμές της αγοράς και άλλοι με πριμοδότηση από την Lamda και το τραπεζικό σύστημα. Σκοπός μας είναι όλοι να επωφελούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τη φιλοσοφία ότι το Ελληνικό φτιάχνεται για όλους.

Εξαιρετική εκδήλωση

Ένα ακόμα θετικό σχόλιο από τα χθεσινά εγκαίνια αφορούσε στην ίδια την εκδήλωση που «έτρεξε» άψογα και στους χρόνους της, παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό καλεσμένων. Η κατασκευή που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει τα εγκαίνια ήταν εξόχως λειτουργική, ενώ πολύ καλά οργανωμένη ήταν η άφιξη και η απομάκρυνση των καλεσμένων, χωρίς καμία ταλαιπωρία. Και όλα αυτά σε μια εκδήλωση που κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα, χωρίς δηλαδή να κουράζει με φαραωνικές ομιλίες και αδικαιολόγητα εκτενείς παρουσιάσεις.

Στενότερη εποπτεία

Πιο σφικτή γίνεται από το Νοέμβριο η εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ξέπλυμα χρήματος με τις απαιτήσεις να αυξάνονται για χρηματιστηριακές εταιρείες, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρείες επενδυτικής διαμεσολάβηση, εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία , τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, τους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων και τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών. Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προβλέπει πως οι υπεύθυνοι συμμόρφωσης των λόγω εταιρειών για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, θα έχουν πλέον και νέα καθήκοντα. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι συμμόρφωσης των εταιρειών θα πρέπει να συντάσσουν κάθε χρόνο ετήσια έκθεση με την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, σχετικού με την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η οποία θα εγκρίνεται από το ΔΣ κάθε εταιρείας και θα υποβάλλεται εν συνεχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός του μηνός Μαρτίου εκάστου έτους. Ειδικά για την ετήσια έκθεση με τα δεδομένα του έτους 2021 η σχετική έκθεση θα πρέπει να υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

Το ακίνητο Γλου στην Καστέλα

Στο σφυρί βγαίνει αύριο ακίνητο «φιλέτο» στην Καστέλα, το οποίο ανήκει στον επιχειρηματία Γιώργο Γλου. Η μονοκατοικία τεσσάρων επιπέδων, εμβαδού 700 τ.μ., είχε βγει ξανά σε πλειστηριασμό στις αρχές του έτους και στα μέσα Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί πλειοδότης. Τότε η τιμή πρώτης προσφοράς είχε προσδιορισθεί στα 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ αύριο η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι χαμηλότερη και θα ανέρχεται σε 2,64 εκατ. ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η PQH ο ειδικός εκκαθαριστής της Probank,η οποία είχε εγγράψει υποθήκη 17 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα βάρη του ακινήτου είναι πολλά. Υπάρχει προσημείωση υποθήκης για ποσό 1,2 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank, υποθήκη για ποσό 577.898,49 ευρώ υπέρ του υπουργείου Οικονομικών, αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 665.893 ευρώ υπέρ του υπουργείου Οικονομικών, αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 78.428,89 ευρώ υπέρ ΙΚΑ, αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 64.575,52 ευρώ υπέρ ΕΦΚΑ, αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 84.035,16 ευρώ υπέρ Δ.Ο.Υ. Α΄ Πειραιά και αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 150.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) , υπέρ της Probank.

Γίναμε Ελβετία

Απρόσμενα κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες έφερε η «τρικυμία» που αντιμετωπίζει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από εφοπλιστές πήραν τις καταθέσεις τους από την Ελβετία και τις έφεραν στην Ελλάδα, θεωρώντας ουσιαστικά ότι η εγχώρια τράπεζα που επέλεξαν είναι πιο ασφαλής από την ελβετική. Και όπως πληροφορείται η στήλη έπεται και συνέχεια, καθώς η εικόνα από την Credit Suisse δεν εμπνέει σιγουριά. Όπως έλεγαν με νόημα τραπεζίτες, οι καιροί άλλαξαν και η Ελλάδα έγινε… Ελβετία.

Οι servicers στη Βουλή

Το κατώφλι της Βουλής αναμένεται να διαβούν οι CEO’s των servicers στις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να απαντήσουν σε επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την πορεία των πλειστηριασμών. Τα στελέχη θα κληθούν να παρουσιάσουν τις δράσεις που έχουν αναλάβει για την προστασία των νοικοκυριών εν μέσω κρίσης και κυρίως για τα εργαλεία που έχουν θεσπίσει προκειμένου να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί. Και αυτό ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει την σχετική τροπολογία που θα ξεκαθαρίσει το νομικό κενό που δημιούργησαν οι δύο αντικρουόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τη δυνατότητα των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς. Τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μετά τις 20 του μηνός.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή