Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας

Μέσω του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός», επιδοτείται η διαμονή, αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των δικαιούχων.
Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας
EUROKINISSI.
3'

Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Kοινωνικού Τουρισμού θα ανοίξουν έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, με τη διάρκεια του προγράμματος να είναι από την 1η Ιουλίου 2024 έως την 31η Ιουλίου 2025.

Η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ώστε μετά να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα, να υποβληθούν και να ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις.

Η επιλογή των 300.000 δικαιούχων θα γίνει με μοριοδότηση, ενώ, εκτός προγράμματος θα τεθούν όσοι έλαβαν το voucher πέρυσι. Τις επιταγές του 2023, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξαργυρώσουν έως την 30ή Ιουνίου 2023 και αφορούν 6 έως 12 διανυκτερεύσεις με μικρή συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (0% έως 25%).

Δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι οι παρακάτω κατηγορίες πολιτών:

  • Ασφαλισμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι
  • Επαγγελματίες ασφαλισμένοι υπέρ ΔΥΠΑ
  • Άνεργοι (τουλάχιστον τρεις μήνες)
  • Ετήσιο Εισόδημα έως 30.000 €
  • Μακροχρόνια άνεργοι: Μέχρι 16.000€ άγαμοι, έως 24.000€ έγγαμοι χωρίς παιδιά, + 3.000€ για κάθε παιδί.
  • Μονογονείς: Έως 24.000€ + 3.000€ ανά τέκνο.

Πότε θα ανακοινωθεί η λίστα των δικαιούχων

Μέχρι το τέλος Ιουνίου να δημοσιοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επιταγή (voucher), που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές στον προορισμό που θα επιλέξουν και με τον πάροχο που θα συνεργασθούν.

Ποιοι κινδυνεύουν να «αποβληθούν» από τα επόμενα προγράμματα

Ώς τώρα, πληροφορίες από τη ΔΥΠΑ αναφέρουν πως έχει γίνει χρήση των σχετικών επιταγών σχεδόν από το 70% των δικαιούχων που είχαν προκύψει πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 210.000 άτομα αξιοποίησαν το voucher που κέρδισαν και πραγματοποίησαν διακοπές, σε αρκετές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους.

Όσοι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης επιταγής μέχρι το τέλος Ιουνίου, χάνουν για τα δύο επόμενα έτη το δικαίωμα συμμετοχής στα αμέσως επόμενα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Πέρυσι, για να προκύψουν οι 300.000 δικαιούχοι, είχαν υποβληθεί πολλαπλάσιες αιτήσεις (579.580) για συνολικά 1.068.904 επιταγές, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιες από όσες υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν.

Αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για να ενταχθούν οι πολίτες στο πρόγραμμα και να κάνουν χρήση των προνομίων του. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή κι εφέτος.

Γι’ αυτό και η Υπηρεσία Απασχόλησης «απαιτεί» την εξαργύρωση των επιταγών και σε διαφορετική περίπτωση, αποκλείει όσους αποκόμισαν και δεν τις αξιοποίησαν, από επόμενους κύκλους του προγράμματος.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων που θα προκύψουν θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή