Ενέργεια: Έκτακτος φόρος στις εταιρείες φυσικού αερίου - Επιδότηση για Ιούλιο και Αύγουστο

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα που πιέζει επαγγελματίες και οικιακούς καταναλωτές

ρεύμα
pixabay
3'

Διαφορετικά σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής του ρεύματος, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές που πήραν πάλι τον ανήφορο.

Οι αυξήσεις αφορούν και στις μικρές καταναλώσεις και σε μεσαίες καταναλώσεις, ακόμη και στις νυχτερινές και η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές βάζοντας στο τραπέζι έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας.

Η επιδότηση λογαριασμών δεν αναμένεται να είναι οριζόντια και θα αφορά κατά κύριο λόγο στα ευάλωτα νοικοκυριά ενώ και μία άλλη πρόταση, που συζητήθηκε αφορούσε στην επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.

Εξετάστηκε μάλιστα η προσωρινή επαναφορά πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή, ένα παρόμοιο μέτρο δηλαδή το οποίο ίσχυε ως τα τέλη 2023. Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να δοθούν εφόσον χρειαστεί με τη μορφή επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

Η αύξηση της χονδρεμπορικής του ρεύματος έχει δημιουργήσει μία σειρά από παρενέργειες στην αγορά και έχει θορυβήσει τους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν από 4% έως έως πάνω από 20%.

Η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου και εξετάστηκαν τα δεδομένα από τα πολύχρωμα τιμολόγια και τις τιμές ανόδου ειδικά στο πράσινο και το κίτρινο.

Εξειδίκευση των μέτρων για αγορά - οικιακούς καταναλωτές

Ειδικότερα, για το θέμα αυτό αναμένεται αργά το απόγευμα να δοθεί μία πρώτη εικόνα από τον πρωθυπουργό κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ενώ αύριο αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος θα εξειδικεύσει τα μέτρα.

Πάντως, το πρόβλημα των επιδοτήσεων του ρεύματος προς τους καταναλωτές παραμένει ανοιχτό και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς υπάρχουν θέματα με την Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε πως σε ό, τι αφορά τα τιμολόγια:

Μπλε: αφορούν σταθερή τιμή χρέωσης για ορισμένο χρόνο. Αρχικά είχαν την υψηλότερη τιμή.

Πράσινα: κυμαινόμενη τιμή με κοινό τύπο υπολογισμού για όλους τους παρόχους. Οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές τα προτίμησαν, εφόσον θέλησαν κυμαινόμενο. Η τιμή χρέωσης τους ανακοινώνεται την 1η κάθε μήνα και ανέβηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Κίτρινα: κυμαινόμενη τιμή και είναι ναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η τιμή τους ανακοινώνεται είτε πριν είτε μετά τον μήνα εφαρμογής τους, συνήθως τον επόμενο μήνα. Μικρότερη ήταν η άνοδος στα κίτρινα τιμολόγια.

Πορτοκαλί: Προϋποθέτουν τη λειτουργία έξυπνου μετρητή στην παροχή του καταναλωτή. Η τιμή χρέωσης του ρεύματος αλλάζει ανά μερικές ώρες και εξαρτάται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Το προηγούμενο διάστημα οι τιμές που διαμορφώθηκαν στο ρεύμα είχαν ως εξής:

  • Μέση τιμή: 16,9 λεπτά /kWh
  • Χαμηλότερη τιμή: 13,6 λεπτά /kWh (από 11,9 λεπτά /kWh)
  • Υψηλότερη τιμή: 20,5 λεπτά/kWh (από 18 λεπτά/kWh)
  • Έκπτωση συνέπειας: Εμπρόθεσμη πληρωμή ή πάγια εντολή
  • Καθυστέρηση πληρωμής: Διπλασιασμός τιμής
  • Οι τιμές από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Μπλε: 00,9 ως 0,36/ κιλοβατώρα

    • Πράσινο: Από 00,8 λεπτά ως 0,20/ κιλοβατώρα

    • Κίτρινο: Από 00,8 ως 0,17/ κιλοβατώρα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή