Ερευνώ – Καινοτομώ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν

Όσα πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ερευνώ - Καινοτομώ - Ποια ποσά προβλέπονται για την καινοτομία 

Έρευνα
PIXABAY
4'

Με μέγιστη διάρκεια τρία χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν την καινοτομία μπορούν να ενταχθούν υπό όρους στο νέο πρόγραμμα που σχετίζεται με ερευνητικούς οργανισμούς, καθώς δημοσιεύθηκε η 2η τροποποίηση της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Ερευνώ – Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας

Σύμφωνα με το ΕΣΠΑ 2021-2027, ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ορίζονται όλες οι περιφέρειες της χώρας οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Περιφέρειες σε Μετάβαση: Αττική, Νότιο Αιγαίο, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ

Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες: Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ

Ο ενιαίος συντελεστής επιλέξιμων δαπανών

Για την κάλυψη των υπόλοιπων επιλέξιμων δαπανών του έργου χρησιμοποιείται ενιαίος συντελεστής 40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού. Το 40% καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες που προκύπτουν από την ερευνητική δραστηριότητα.

Οι δαπάνες που υπολογίζονται βάσει του ενιαίου συντελεστή 40% είναι επιλέξιμες χωρίς προσκόμιση των αντίστοιχων παραστατικών.

Η μη προσκόμιση παραστατικών δεν αίρει την υποχρέωση των δικαιούχων για τήρηση της Εθνικής Νομοθεσίας και του Ενωσιακού Κανονιστικού Πλαισίου (κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων).

Οι δικαιούχοι με την αίτησή τους δεσμεύονται ότι θα αξιοποιήσουν το 40% για απαραίτητες δαπάνες ενισχυόμενου έργου έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο εμπίπτει στις επιλέξιμες κατηγορίες έρευνας και ανάπτυξης.

Η δράση υλοποιείται σε όλα τα στάδια (υποβολή, αξιολόγηση, ενστάσεις, υπαγωγή, έλεγχος, επαλήθευση, τροποποίηση, πληρωμή, κ.λπ.) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), στο οποίο υποχρεωτικά οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν το σύνολο των αιτημάτων προς την ΕΥΔΕ ΕΚ.

Όσες εταιρείες – ερευνητικοί οργανισμοί ενδιαφέρονται για χρηματοδοτήσεις πρέπει να υπάγονται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες.

Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις. Προϋπολογισμός €60.000.000

Οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων ερευνητικού και επιστημονικού/τεχνικού προσωπικού μέσω της υποστήριξης της έρευνας, προώθησης της καινοτομίας και ενίσχυσης της δικτύωσης των επιχειρήσεων.

Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς. Προϋπολογισμός €180.000.000

Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση συνεργασιών/συμπράξεων μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών οργανισμών.

Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων. Προϋπολογισμός €39.000.000. Αφορά στην προώθηση της έρευνας σε επόμενο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, έχοντας ως βάση αποτελέσματα που έχουν παραχθεί σε προηγούμενα ερευνητικά έργα.

Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις. Προϋπολογισμός €21.000.000

Στοχεύει στην υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας μέσω της χρηματοδότησης προτάσεων σημαντικής αξίας που κατατέθηκαν από ελληνικές ΜΜΕ επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» (Horizon Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας. Η Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) είναι η ετικέτα υψηλής ποιότητας που απονέμεται σε έργα που υποβλήθηκαν στο παραπάνω πρόγραμμα, κρίθηκαν ότι αξίζουν χρηματοδότησης, αλλά δεν έλαβαν τη χρηματοδότηση λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ

Η Δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη ετήσια διαχειριστική χρήση, οι οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν έργο έρευνας και ανάπτυξης, το αντικείμενο του οποίου εμπίπτει σε επιλεγμένους θεματικούς τομείς της οικονομίας, που ανταποκρίνονται στα συμπεράσματα της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ) και στους οποίους αναφέρεται η στρατηγική προτεραιότητα 1 του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

Εξαιρούνται του όρου να έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη διαχειριστική χρήση οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Παρέμβασης IV: Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις.

  • Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν στη Δράση μόνο σε συνεργατικά έργα στα οποία συμμετέχει οπωσδήποτε τουλάχιστον μία μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ).
  • Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί νόμιμα και να λειτουργούν με έδρα στην Ελλάδα ή σε άλλο Κράτος - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ως νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως του τύπου τους, είτε ως ατομικές επιχειρήσεις.
  • Οντότητες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε δεδομένη αγορά και δεν εμπίπτουν στους κανόνες του εμπορικού δικαίου, αποτελούν δυνητικούς δικαιούχους της παρούσας Δράσης και θα δηλώνονται ως «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις» κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Η επιχείρηση – δυνητικός δικαιούχος πρέπει κατά τη χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης, να έχει εγκατάσταση ή υποκατάστημα, το οποίο να λειτουργεί νόμιμα στην ελληνική περιφέρεια όπου χωροθετείται η ενίσχυση σύμφωνα με την Αίτηση Χρηματοδότησης.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή