Μικροσκοπικά σπίτια – Μεγάλες προσδοκίες: Όταν τα κουκλόσπιτα κατοικούνται
Στο εξωτερικό όλο και περισσότερο κυνηγούν το όνειρο του λιλιπούτειου σπιτιού, για να έχουν κατοικία
Πόσα χρόνια πρέπει να πληρώνει κάποιος για να πάρει ένα σπίτι; Αυτό το ερώτημα που έχει γίνει βραχνάς για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πολίτες και φυσικά και για τους Έλληνες φαίνεται να βρίσκει τη λύση του μέσω των «μικροσκοπικών σπιτιών» (tiny houses), που συχνά είναι προκατασκευασμένα, ανακυκλωμένα ή και τα δυο μαζί.
Τα μικροσκοπικά σπίτια ως ιδέα δεν είναι τωρινή και στο εξωτερικό πια, ιδιαίτερα συνηθισμένη και αφορούν ανθρώπους, που προτιμούν την περιπέτεια από την άνεση.
Το σύγχρονο μικροσκοπικό σπίτι είτε προκατασκευασμένο είτε μισοσυναρμολογημένο δεν αφορά μόνο σπίτια που συναντάμε σε παραμύθια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και σπίτια - κοντέινερ που είναι πλέον βίλες!
Αλλά τα σύγχρονα κουκλόσπιτα μπορεί να προέρχονται από ανακυκλωμένα κοντέινερ, από ανακυκλωμένα παλιά λεωφορεία, να είναι έτοιμα ή να περιλαμβάνουν πολλή προσωπική εργασία. Το μικροσκοπικό σπίτι μπορεί να είναι αγορασμένο έτσι ώστε να στήνεται εύκολα και να είναι μόνιμα εγκατεστημένο ή να έχει τη λειτουργία τροχόσπιτου ώστε να μη χρειάζεται κάποιος δεκαετίες για να αποπληρώσει ένα δάνειο.
Η λύση του μικρού σπιτιού έχει αρχίσει δειλά - δειλά και στη χώρα μας
Καθώς η αγορά ακινήτων είναι απαγορευτική για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα η λύση του μικρού σπιτιού, που μπορεί σε παρελθούσες εποχές να ήταν απλά το σπιτάκι της αποθήκης έρχεται ως λύση μόνιμη για ανθρώπους που ζουν μόνοι, νεαρά ζευγάρια ή ακόμη και νεαρά ζευγάρια με μωρά και έχουν ένα κτήμα να το τοποθετήσουν ή θέλουν γενικά να έρθουν σε επαφή με τη φύση.
Τα μικροσκοπικά σπίτια έχουν εμβαδόν περίπου 37 – 37,5 τ.μ., όσο δηλαδή μία σύγχρονη γκαρσονιέρα αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν ξεχωριστό χώρο για κρεβατοκάμαρα, υπό τύπον σοφίτας, μπαλκόνι στην οροφή κ.ά. Μπορούν φυσικά από ανακυκλωμένα κοντέινερ να γίνουν ακόμη και σπίτια με πολυτέλεια.
Οι τιμές μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ χαμηλά και ξένες ψηφιακές πλατφόρμες τα πωλούν ακόμη και πολύ κάτω των 500 ευρώ, ωστόσο για ένα οργανωμένο μικρό πολυτελές σπίτι με τζάμια και πολυτέλεια μπορεί η τιμή να φτάσει και τα 40.000 ευρώ ή και να τα ξεπεράσει.
Πόσο κοστίζει συνήθως ένα μικροσκοπικό σπίτι
Υπάρχουν και περιπτώσεις, που μπορούν να ενωθούν δυο ή και περισσότερα κοντέινερ μαζί. Συνήθως όμως στην αγορά ένα αξιοπρεπές μικρό σπίτι αξίζει από 10.000 έως 30.000 δολάρια ΗΠΑ και ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται τα μεταφορικά, την σύνδεση και την εγκατάσταση.
Τα μικροσκοπικά σπίτια απευθύνονται μερικές φορές και στην αγορά ακινήτων για διακοπές, όπου μπορεί κάποιος να φτιάξει μία μονάδα υπό τύπον κάμπινγκ χωρίς όμως να χαλάσει τα ίδια χρήματα με μία μεγάλη οργανωμένη μονάδα. Για την Ελλάδα θεωρείται βέβαια δεδομένο ότι πρέπει να συνδεθεί με τα δίκτυα (ηλεκτρικό, αποχετευτικό κ.ά.), εφόσον πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση κι όχι για ένα μετακινούμενο τροχόσπιτο.
Ως κατοικίες θεωρούνται φτηνές κατά κανόνα κατασκευές, έχουν την ιδέα της εξοικονόμησης χώρου και συνήθως έχουν ενεργειακή αυτοτέλεια. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κοιτάζουν το θέμα της ενεργειακής πρόβλεψης.
Στόχος είναι να μην είναι εκτεθειμένοι στο πολύ κρύο ή στην πολλή ζέστη, καθώς συνήθως αυτού του είδους τα σπιτάκια φτιάχτηκαν για άλλες κλιματολογικές συνθήκες από της Ελλάδας και δεν είναι σε καμία περίπτωση κατάλληλα για εδάφη, που είναι επικλινή ή κατολισθαίνοντα.
Πόσο αυξάνεται η αγορά των μικροσκοπικών σπιτιών
Σύμφωνα με το Business Research Insights, το μέγεθος της αγοράς μόνο στις ΗΠΑ μικροσκοπικής κατοικίας ήταν το 2022, στα 20.470 εκατομμύρια δολάρια και έως το 2031 αναμένεται να αγγίξει τα 27.895 εκατομμύρια δολάρια έως το 2031, κάνοντας αύξηση κοντά στα 3,5%. Η αγορά μικροσκοπικών σπιτιών κερδίζει έδαφος διαρκώς στη Βόρεια Αμερική αλλά και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Οι αρχές δίνουν βάρος σε αυτό ως εναλλακτική λύση αλλά υπάρχουν και πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν δίνουν άδειες σε σπίτια που είναι κάτω των 55,5 τετραγωνικά μέτρα, όπως είναι στη Βόρεια Καρολίνα. Στην Ευρώπη το υψηλότερο μερίδιο αγοράς σε μικροσκοπικά σπίτια έχει η αγορά της Γερμανίας.
Προς το παρόν ακόμη και στις ΗΠΑ είναι ολιγοπώλιο και υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες που τα τρέχουν ενώ υπάρχει εταιρεία και στην Ελλάδα. Συχνά, όμως οι ενδιαφερόμενοι παραγγέλνουν απέξω από μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες και αναλαμβάνουν οι ίδιοι ή τεχνίτες τη συναρμολόγηση.
Υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό. Οι τιμές είναι πιο τσουχτερές από 41.000 ευρώ και πάνω, αλλά τα σπίτια είναι πλήρως εξοπλισμένα και πιο προσανατολισμένα στο ελληνικό ανάγλυφο. Για να αγοράσει κάποιος ένα τέτοιο σπίτι όμως από εδώ μπορεί να χρειαστεί ακόμη και έξι μήνες ώσπου να το παραλάβει.