Συντάξεις: Πότε βγαίνει η «μεγάλη» απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά

Η απόφαση θα κρίνει τα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016

Συντάξεις: Πότε βγαίνει η «μεγάλη» απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά
1'

Αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που εφόσον δικαιώσει τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει, θα ανοίξει νέος κύκλος αναδρομικών.

Οι υποθέσεις επανυπολογισμού των συντάξεων μπορεί να έχουν υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, όμως μια πιθανή δικαίωση των συνταξιούχων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να αποδειχθεί δημοσιονομικά καταστροφική.

Τα αναδρομικά ποσά

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς η απόφαση θα κρίνει τα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Οι διεκδικήσεις αφορούν την αναδρομική καταβολή ποσών που χάθηκαν λόγω των περικοπών, οι οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Προσοχή όμως. Αφορά αποκλειστικά τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Αυτοί οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Κι αν δικαιωθούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει οριστική λύση στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων που παιδεύονται στις αίθουσες των δικαστηρίων από το 2013.

Για όσους έχουν προσφύγει, περίπου 370.000 συνταξιούχοι, αυτό συνεπάγεται ότι θα τους επιστραφούν τα αναδρομικά από μειώσεις στις επικουρικές τους. Το κόστος είναι κάτω από 400 εκατ. ευρώ. Αν όμως δικαιωθούν και για τις περικοπές στα Δώρα των κύριων συντάξεων, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ.

Πηγή:euro2day

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή