To αζέρικο φυσικό αέριο αφυπνίζει τους Έλληνες Επιχειρηματίες

Η υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP ανάμεσα στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν αναγορεύει Ελλάδα σε νικητή των εξελίξεων, αφού με την απόφαση αυτή η (στην παρούσα φάση) αδύναμη οικονομικά χώρα μας εξασφαλίζεται ενεργειακά, ενώ αποκτά και μια καλή πηγή εσόδων. Στην πραγματικότητα, όμως, πυροδοτεί ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στο επίπεδο της επιχειρηματικής συνεργασίας. Κι αυτό δεν αφορά μόνον την συμμετοχή των Αζέρων στη ΔΕΣΦΑ αλλά και την δραστηριοποίηση πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στο Αζερμπαϊτζάν και την πρωτεύουσά του το Μπακού.

To  αζέρικο φυσικό αέριο  αφυπνίζει τους  Έλληνες Επιχειρηματίες
3'

Όσοι παρακολουθούν τις επιχειρηματικές εξελίξεις παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα μεταξύ των δύο πλευρών είναι έντονη. Αποκαλυπτική από αυτή την άποψη ήταν η συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων στην εκδήλωση που οργάνωσε προσφάτως στο Χίλτον η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν. Ένα γεγονός που τίμησε με την παρουσία του και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ για να υπογραμμίσει με την παρουσία του την σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ όχι μόνον για την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για την κατεύθυνση που επιθυμούν να κινηθούν οι ενεργειακές ροές στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Ενδεικτική είναι επίσης η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Η σύσκεψη έγινε και με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρέσβη της Ελλάδας στο Μπακού κ. Δημήτριο Τσόγκα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πολλά μέλη του Ελληνο - Αζέρικου Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς επίσης και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από πολλούς τομείς της οικονομίας. Μεταξύ αυτών εταιρείες όπως οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Αρχιρόδον , εταιρείες μαρμάρων όπως ο Κυριακίδης και τα Μάρμαρα Νάξου, εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Galenica και Φαράν, η βιομηχανία παραγωγής φωτιστικών LED– Interfos, μελετητικά γραφεία, επιχείρησης διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων και χώρων πρασίνου, εταιρείες πληροφορικής, εταιρείες παραγωγής πισινών, εταιρείες χαρτικών όπως η Σκαγιάς (SKAG), εταιρείες σχεδιασμού και υλοποίησης βιομηχανικών έργων, επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.

Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το καθεστώς δραστηριοποίησης σε αυτή τη χώρα όπου υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού με ασύλληπτο πλούτο. Η χώρα αυτή κυριαρχείται από την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην γενικότερη κίνησης της αζέρικης οικονομίας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι ελληνικής επιχειρήσεις που έχουν συνεργαστεί με τούρκικες επιχειρήσεις στην υλοποίηση έργων. Η παρουσία βεβαίως των κυβερνητικών στελεχών είναι κυρίαρχη στο κλείσιμο των επιχειρηματικών συμφωνιών ενώ χωρίς αυτήν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Οι Αζέροι έχουν ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα προς τους Έλληνες, οι οποίοι στα όποια ανοίγματα κάνουν προς αυτή την χώρα οφείλουν να μην κάνουν καμία αναφορά στους Αρμένιους που είναι οι ορκισμένοι εχθροί τους. Οι γλώσσες που μιλούν είναι τα Αζέρικα (πολύ κοντά στα Τούρκικα) και τα Ρώσικα, λόγω πρόσφατου παρελθόντος.

Στην ανάπτυξη των ελληνο-αζέρικων επιχειρηματικών σχέσεων κινείται με εντατικούς ρυθμούς το δερώνυμο επιμελητήριο το οποίο ήδη ετοιμάζει μία νέα διμερή συνάντηση με σκοπό να διευρύνει την ελληνική παρουσία στο Μπακού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή