Με τον υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη αυξάνονται οι μισθοί στη Γερμανία

Με τον υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη αυξάνεται την τελευταία διετία το κόστος εργασίας στη Γερμανία, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο πριν το 2000.

Με τον υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη αυξάνονται οι μισθοί στη Γερμανία
2'

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, αν συνεχισθεί αυτή η τάση θα υπάρξουν ευεργετικές συνέπειες τόσο στην εγχώρια οικονομία από την αύξηση της ζήτησης, όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως του Νότου, καθώς θα αυξηθούν οι εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΙΜΚ του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα, το 2012 και το πρώτο φετινό εξάμηνο το κόστος εργασίας αυξήθηκε κτά 2,8%

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά το ίδιο διάστημα στις χώρες της ευρωζώνης η αύξηση έφθασε το 2,2%, ενώ η Γερμανία, μετά το 2000, λόγω της συγκρατημένης μισθολογικής πολιτικής, βρισκόταν πάντα κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αύξηση του εργασιακού κόστους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου, Γκούσταβ Χορν, αυξήσεις στους μισθούς στην Γερμανία άνω του 3% θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς θα ενισχυόταν η εσωτερική ζήτηση αλλά και οι εισαγωγές.

«Αυτό βεβαίως θα κόστιζε κάπως σε ανταγωνιστικότητα», επισήμανε ο κ. Χορν, αλλά διευκρίνισε ότι αυτή η κάμψη θα ήταν τελικά μικρότερη από το κέρδος που θα είχε η εσωτερική αγορά.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε το φιλικά προς τους εργοδότες διακείμενο Ινστιτούτο για την Γερμανική Οικονομία (IW) της Κολονίας. «Δεν θα εισάγουμε περισσότερες ελιές επειδή τα μηχανήματά μας θα γίνουν ακριβότερα», τόνισε ο Κρίστιαν Σρέντερ και υπενθύμισε ότι η μακροπρόθεσμη συγκράτηση των μισθών είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση της κρίσης του 2009 χωρίς μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο ΙΜΚ, το εργασιακό κόστος στην Γερμανία ανέρχεται σήμερα στα 31 ευρώ την ώρα, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 23,60 ευρώ.

Υψηλότερο απ' ό,τι στην Γερμανία είναι το κόστος στην Σουηδία, το Βέλγιο, την Δανία, την Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Φινλανδία, ενώ το πιο χαμηλό εργασιακό κόστος βρίσκεται στην Βουλγαρία με 3,60 ευρώ ανά ώρα.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία έχει σημειωθεί σημαντική μείωση το 2012, κατά 5,8% και 4,9% αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή