Χαμηλό 12ετίας για το ευρώ

Το ευρώ κινείται, πλέον, σε χαμηλά 12ετίας καθώς η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου βρίσκεται στο 1,0638, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Χαμηλό 12ετίας για το ευρώ
2'

Γιατί εξασθενεί το ευρώ; Η γερμανική αντίληψη για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, περνά μέσα από το μονόδρομο της λιτότητας. Την αποτυχημένη αυτή πολιτική το Βερολίνο δεν την στηρίζει ακόμα και σήμερα, παρά την προφανή χρεοκοπία της, αλλά επιπλέον, επιχειρεί μέσα από την ισχύ του να την επιβάλει στα κοινοτικά όργανα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η πραγματικότητα, φυσικά, διαψεύδει τις θεωρίες του κ. Σόιμπλε. Η επιβίωση και σταθερότητα του ευρώ απαιτούν είτε παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα ή τη διατήρηση χρηματοδότησης που έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα όχι μόνο στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιρλανδία). Καμία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, όπως έχει αποδειχθεί, δεν είναι οικονομικά ή πολιτικά βιώσιμη. Έτσι, παρά τις επιθυμίες για ισχυρό ευρώ, αυτό συνεχώς εξασθενεί.

Η άνοδος του δολαρίου ξεκίνησε τον Ιούλιο 2014 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι έως το 2017, ένα ευρώ θα ισούται με 85 σεντς αμερικανικού δολαρίου.

Η τελευταία φορά που το ευρώ βρέθηκε τόσο χαμηλά έναντι του δολαρίου ήταν το 2003. Στο ίδιο πλαίσιο, η νορβηγική αλλά και η δανέζικη κορόνα υποχωρούν σημαντικά ενώ η σουηδική κορόνα κατέγραψε χαμηλό εξαετίας. Την ίδια ώρα, τα κρατικά γερμανικά ομόλογα διάρκειας 30 ετών έχουν χαμηλότερη απόδοση από τα αντίστοιχα διετή αμερικανικά, σημειώνει το Ρόιτερς.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, βλέπουμε την πορεία του ενιαίου νομίσματος κατά τους τελευταίους δέκα μήνες. Όπως σημειώνεται στο διάγραμμα, στις 8 Μαΐου ο Μάριο Ντράγκι κάνει δηλώσεις για την ανάγκη ενός ισχυρού ευρώ. Στις 4 Σεπτεμβρίοτυ η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια και ο Ντράγκι κάνει λόγο για ποσοτική χαλάρωση. Στις 17 Δεκεμβρίου η επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) Τζανετ Γιέλεν ανακοινώνει αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τα μέσα του 2015. Στις 22 Ιανουαρίου ο Ντράγκι ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τη διάθεση 60 δισεκατομμυρίων μηνιαίως έως το Σεπτέμβριο του 2016. Τέλος, στις 6 Μαρτίου οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριος 2015) οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 295.000.

draghichart

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή