Ασφαλιστικό: Εκδήλωση με ομιλητές Διαμαντοπούλου, Γιαννίτση, Νεκτάριο και εκπροσώπους φορέων

Την αναγκαιότητα «να προχωρήσουμε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη συναίνεση όλων και με στόχο το συμφέρον της νέας γενιάς», υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Τάσος Γιαννίτσης, στην εκδήλωση με θέμα: «Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός» που διοργάνωσε το Friedrich Ebert Stiftung και το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ασφαλιστικό: Εκδήλωση με ομιλητές Διαμαντοπούλου, Γιαννίτση, Νεκτάριο και εκπροσώπους φορέων
4'

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υπηρεσιών (2000-01), είχε υποβάλλει πρόταση βασισμένη στη μελέτη (1997) του καθηγητή Γιάννη Σπράου, η οποία συνάντησε τότε την καθολική αντίδραση όλων των πλευρών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης, η δυσμενής κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας της οικονομικής κρίσης του 2009.

«Η ρύθμιση του Ασφαλιστικού προβλήματος θα συμβάλλει στην αντιμετώπισή της», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννίτσης.

Τόνισε δε, ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί με τα εργαλεία του ίδιου του συστήματος (περικοπές, αυξήσεις ορίων ηλικίας και περικοπές) και είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την ανάπτυξή της.

«Όπως είναι σήμερα μπλοκάρει τη μεγέθυνση της οικονομίας», σημείωσε.

Χαρακτήρισε απλουστευτικές τις απόψεις ότι «η ανάπτυξη και απασχόληση θα λύσει το Ασφαλιστικό», γιατί το ίδιο το σύστημα τις κρατά καθηλωμένες. Απαιτείται σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί ο σεβασμός ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ασφαλισμένους.

Την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υπογράμμισαν όλοι οι ομιλητές, με προεξάρχουσα την πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου. Διευκρίνισε δε, ότι «φθάνοντας στο 2016 πρέπει να παραδεχθούμε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης διότι θα είναι σαν να αυτοκτονούμε ως χώρα».

Ανοίγοντας τη συζήτηση η κυρία Διαμαντοπούλου έθεσε ευθύς εξ αρχής το δίλημμα: «η επιλογή είναι ή μεταρρύθμιση με μακροχρόνιο όφελος για το έθνος, ή λαϊκισμός και δημαγωγία για να κερδίσουν λίγοι λίγα χρόνια ή λίγους μήνες παράτασης στην εξουσία. Μία μεταρρύθμιση με πρόσημο δικαιοσύνης, αλλά και με κίνητρα για την απασχόληση».

Επιπλέον, η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε την σημασία που έχει η συναίνεση για να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και πως: «έχει μεγάλη σημασία αν αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή, κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικοί φορείς και ΜΜΕ, κατανοούσαν ότι μία πραγματική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος θα αποτελούσε καταλυτικό στοιχείο για την αξιοπιστία της χώρας, την αναπτυξιακή της πορεία και κυρίως τη δικαιοσύνη».

Τόνισε τέλος η κυρία Διαμαντοπούλου, ότι το αίτημα για διαγενεακή δικαιοσύνη γίνεται επιτακτικότερο, όταν ο μέσος όρος των συντάξεων είναι υψηλότερος του μέσου μισθού.

«Δεν γίνεται να συνεχίσουν οι συντάξεις να απορροφούν το 17% του ΑΕΠ, όταν για την Παιδεία διατίθεται μόλις το 2% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε.

Η ειδική επιστημονική σύμβουλος του υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Στέλλα Βρακά, παρουσίασε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο προβλέπεται να ενσωματωθούν τα υφιστάμενα ταμεία, όπου θα ισχύουν ενιαίοι κανόνες χωρίς διαχωρισμούς.

Πρόταση για το ασφαλιστικό κατέθεσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ επεσήμανε ότι η παρέμβαση που προτείνει η κυβέρνηση είναι άδικη για τις νεότερες γενιές επειδή τις επιβαρύνει με μεγάλες εισφορές: «πρόκειται για συνταγή καταστροφής. Δίνονται για υψηλές εισφορές πολύ χαμηλές συντάξεις», εξήγησε ο κ. Νεκτάριος.

Πρότεινε την εγκαθίδρυση δύο παράλληλων συστημάτων των νεότερων και των παλαιοτέρων συνταξιούχων με συγχώνευση όλων των ταμείων στο ΙΚΑ και ομογενοποίηση των εισφορών στο 10%, καθώς και πλήρες κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Βερνίκος, έκανε έκκληση να υπάρξει διαφάνεια στις διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό, διότι όπως ο ίδιος έχει διαπιστώσει, οι περισσότεροι υπερασπίζονται το κοινό συμφέρον όταν ο διάλογος είναι δημόσιος, αλλά στην πράξη επιδιώκουν προνομιακή συζήτηση.

Την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στην Ιταλία στη διάρκεια της κυβέρνησης Μόντι στην οποία συμμετείχε ως υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, μετέφερε στο ακροατήριο η κ. Έλσα Φορνέρο (Elsa Fornero), Οικονομολόγος, καθηγήτρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πανεπιστήμιο του Τορίνο.
Επίσης, το πώς εφάρμοσε η Γερμανία τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος παρουσίασε ο καθηγητής στο Κέντρο για την έρευνα της κοινωνικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Βρέμης, κ. Καρλ Χίνριχς (Karl Hinrichs).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Γ. Φλωρίδης, Β. Κοντογιαννόπουλος), ακαδημαϊκοί και πολίτες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή