Τα μαζεύει ο Τόμσεν; Θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα, εάν...
Τα «μαζεύει» o σκληρός του ΔΝΤ, λέει το προφανές ή πρόκειται για το αποτέλεσμα άλλης μιας παρασκηνιακής ανταλλαγής μεταξύ των δανειστών όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Νουθεσίες αλλά και ενθαρρυντικές εκτιμήσεις παίζουν δυνατά στο προσκήνιο της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους να δείχνουν πως παίρνουν το προβάδισμα των επιλογών στις εξελίξεις.
Ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει φθάσει στην Αθήνα και οι επαφές του βρίσκονται σε εξέλιξη με Ελληνες αξιωματούχους για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης το μήνυμα ενδεχόμενης υποχώρησης πέραν του Ατλαντικού έρχεται μέσω δημοσιεύματος... και προκαλεί αίσθηση.
Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν όμως τις πρoγνώσεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην ίδια εφημερίδα.
Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται πλέον και η παρέμβαση Βίζερ ο οποίος επανέλαβε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι το «Grexit» δεν είναι ζήτημα. Ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ μιλώντας στην EurActiv Γερμανίας ισχυρίστηκε πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ενδεικτικό είναι και δημοσίευμα επίσης της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Μια κρίση σε ακατάλληλη στιγμή» με θέμα τη νέα διαμάχη μεταξύ Eυρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ, η οποία σημειώνει ότι «μήλον της έριδος» είναι ξανά το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.
«Μια συμφωνία στο πλαίσιο της διαμάχης για το ελληνικό χρέος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κατά ειρωνική σύμπτωση, σε αυτή τη μοιραία χρονιά για την Ευρώπη οι κρίσεις επιστρέφουν» αναφέρει το άρθρο. «Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο. Όχι μόνο στην Αθήνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συζητείται εάν θα μπορούσε και αυτή τη χρονιά να συμβεί εκείνο που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση στην Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει και πάλι σε επικίνδυνο σημείο φέτος το καλοκαίρι.
«Το αργότερο έως τον Ιούλιο τα πράγματα θα σοβαρέψουν. Τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πρέπει να καταβάλει 7,4 δισ. ευρώ για επιτόκια και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς νέες οικονομικές ενέσεις αυτό δεν γίνεται να επιτευχθεί».
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά, επίσης, ότι η επίσκεψη του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα δεν αναμένεται να κομίσει πολλά. «Λείπει η διαπραγματευτική βάση» υποστηρίζει η εφημερίδα και σημειώνει: Από τη μια πλευρά οι Βρυξέλλες «βλέπουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με πραγματικά θετική ματιά».
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ εμμένει στις δικές του αρχικές προβλέψεις παραμένοντας απαισιόδοξο. «Πρόκειται για μια παλιά διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης οι Ευρωπαίοι είχαν την τάση να εξωραΐζουν την κατάσταση στην Ελλάδα για να εκτονώσουν την κρίση. Κι όμως το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται» αναφέρει το άρθρο.