Τα βρήκαν Μέρκελ-Λαγκάρντ: Μένει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, για το 2018 το χρέος
Το ΔΝΤ θα μείνει στην Ελλάδα και η ελάφρυνση του χρέους θα μετατεθεί για το 2018.
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», γράφει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Die Welt επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την πολιτική.
Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και ότι η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου.
Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.
Η Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα αλλά και ελάφρυνση χρέους της.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης πως το ΔΝΤ διαμηνύει ότι η στάση του είναι αμετάβλητη και ότι χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα, ελάφρυνση του χρέους της, ωστόσο συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018.
«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα.
Η Ελλάδα προεκλογικό θέμα, ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο σταματά επειδή το ΔΝΤ δεν θέλει πλέον να συμμετέχει, συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για νέα βοήθεια προς της Ελλάδα και η Ευρώπη μπροστά σε μια κρίσιμη δοκιμασία. Ολα αυτά θα ήταν προεκλογική βοήθεια για το «Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και η Xριστιανική Ενωση (CDU/CSU) δεν ενθουσιάζεται από όλα αυτά, ούτε βέβαια και το ΔΝΤ, γράφει σε σχόλιό της η "Die Welt".
Σύμφωνα με όσα ακούγονται έγινε πριν από μερικές μέρες σχετική συζήτηση μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ. Στο τηλεφώνημά τους η Λαγκάρντ υποσχέθηκε στήριξη στην καγκελάριο και τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ το αμφιλεγόμενο μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Αθήνας θα έρθει ξανά στην ατζέντα των συζητήσεων το 2018, ένα χρόνο δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές, λένε κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.
Εάν αυτό ισχύει, το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο από την πολιτική -και πάλι. Στην Ουάσιγκτον -έτσι λένε στο Βερολίνο- ενδιαφέρονται να βάλουν πλάτη στην καγκελάριο. Η Λαγκάρντ και η Μέρκελ καταλαβαίνουν η μια την άλλη. Η Γερμανίδα άνοιξε τον δρόμο για δεύτερη θητεία στη Γαλλίδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, από την άλλη, βλέπει στην καγκελάριο ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν ολοένα και περισσότερο ασταθή κόσμο και δεν θέλει να αποτελέσει το εμπόδιο στο οποίο θα σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο προς την καγκελαρία, κατά τη γερμανική εφημερίδα.
Το ΔΝΤ δεν θέλει να το επιβεβαιώσει επίσημα. Η θέση του Ταμείου παραμένει ίδια, λένε. Τα πικρά χάπια που θα πιούν όμως οπωσδήποτε όλοι οι συμμετέχοντες είναι οι σκληροί όροι για την Ελλάδα και οι ακριβές ελαφρύνσεις το ελληνικού χρέους για τους Ευρωπαίους εταίρους. Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν προφανώς συμφωνήσει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δράσουν αποτελεσματικότερα εάν -όπως αναμένεται- δεν επιτύχουν τους στόχους τους. Στην Αθήνα όμως δεν υπάρχει ακόμα κατανόηση γι΄ αυτό.
Η σκέψη πίσω από όλα αυτά είναι απλή: εάν η Ελλάδα κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερες περικοπές, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησής της θα είναι μικρότερες. Το βάρος του χρέους θα αυξηθεί λιγότερο ή ακόμα και θα ελαττωθεί ταχύτερα. Εάν το βουνό του χρέους ξανάρθει το 2018 στο τραπέζι τότε οι Ευρωπαίοι θα παραπέμψουν ακριβώς σε αυτό, καταλήγει η Welt.
H συζήτηση για Grexit δεν συμφέρει τη Γερμανία
«Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία βουντού. Η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα. Ηδη, από τώρα στοιχηματίζουν κατά του ευρώ, τα σπρεντς ανεβαίνουν.
Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Το SPD μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με τον στόχο να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο ανόητο αφήγημα ότι η Γερμανία είναι το κράτος που εισφέρει περισσότερα από όσα εισπράττει και είναι ούτως ειπείν το υποζύγιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα όσα επενδύουμε στην Ευρώπη τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) λέει ότι «δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι νιώθουν ότι η Γερμανία τους δασκαλεύει και ότι δεν υποχωρεί η ίδια ούτε σε μικροπράγματα, αλλά ζητά αλληλεγγύη όταν πρόκειται για τα δικά της συμφέροντα. Φυσικά και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σέβεται κανείς τα κριτήρια σταθερότητας, νομίζω όμως ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο».
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα γίνει κεντρικό θέμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, δεδομένου ότι το κόμμα του (SPD) κατηγορεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι διακινδυνεύει με την πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα το Grexit, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαντά: «Πιστεύω πως είναι σαφές στην Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), πρωτίστως όμως στην καγκελάριο, ότι η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα. Οι ακρωτηριασμοί δεν είναι οι πλέον ελκυστικές μέθοδοι
θεραπείας. Πιστεύω ότι και οι Γερμανοί συντηρητικοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να πυροδοτήσουν τους κινδύνους οι οποίο συνδέονται με κάτι τέτοιο. Ηδη από τώρα στοιχηματίζουν κατά του ευρώ, τα σπρεντς / spreads ανεβαίνουν. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας».
Eρωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς υπερασπίζεται τα γερμανικά συμφέροντα με το να συνηγορεί υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνει: «Για κούρεμα του χρέους μιλά καταρχάς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αμφιβάλλει ότι οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών για εξόφληση του χρέους της Αθήνας είναι ρεαλιστικές. Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών είναι οικονομία βουντού».
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τονίζει ακόμα ότι «το SPD μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με τον στόχο να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο ανόητο αφήγημα ότι η Γερμανία είναι το κράτος που εισφέρει περισσότερα από όσα εισπράττει και είναι ούτως ειπείν το υποζύγιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα όσα επενδύουμε στην Ευρώπη τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια. Το 60% των εξαγωγών μας γίνεται προς την Ευρώπη και όχι προς τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Θα τασσόμουν μάλιστα υπέρ του να κάνει η Γερμανία περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρξουν όμως ανταλλάγματα, να μπει δηλαδή ένα τέλος στον παράλογο ανταγωνισμό του φορολογικού ντάμπινγκ».
Στο ερώτημα της FAZ εάν μετεκλογικά, εφόσον το κόμμα του βγει πρώτο στις εκλογές, υπάρχει το ενδεχόμενο να σχηματισθεί κοκκκινο-κοκκινο-πράσινος (SPD-Die Linke-Die Gruenen) κυβερνητικός συνασπισμός ο κ. Γκάμπριελ, εκτιμά: «Πιστεύω ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι δυνατόν να σχηματίσει την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Για κάτι τέτοιο υπάρχουν διάφορες επιλογές, όχι μόνον μία. Στο τέλος ο Μάρτιν Σουλτς θα σχηματίσει μια αξιόπιστη και σταθερή κυβέρνηση. Εναπόκειται σε άλλα κόμματα να αποδείξουν ότι έχουν τη βούληση και είναι σε θέση για κάτι τέτοιο».