Εκπαιδευτικός για τη βία εναντίον τους: «Περνάω με τρόμο την πόρτα του σχολείου καθημερινά»

Κινητά και ξυλοδαρμοί «εφιάλτης» για εκπαιδευτικούς - Θύματα φραστικές και σωματικών επιθέσων, συκοφαντίες και πιέσεις

Εκπαιδευτικός για τη βία εναντίον τους: «Περνάω με τρόμο την πόρτα του σχολείου καθημερινά»
2'

Οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται απροστάτευτοι σε σχέση με τα περιστατικά βίας ανηλίκων που πολλές φορές στρέφεται εννατίον τους.

«Τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας (χειροδικία σε βάρος διευθυντή, μεγάλη δημοσιότητα για την αποβολή μαθητή λόγω κατοχής κινητού), δικαιολογημένα προκάλεσαν σε όλους τους εκπαιδευτικούς θυμό και ανησυχία. Θυμό γιατί πρόκειται για ανοίκειες, άδικες και απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες και ανησυχία γιατί δεν είναι τυχαία ή μεμονωμένα γεγονότα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί στην «Πελοπόννησο», η αντιμετώπιση, που επιφυλάχθηκε στα συμβάντα, λειτούργησε αρνητικά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα εις βάρος των εκπαιδευτικών. «Δεν σας κρύβω ότι περνάω με τρόμο την πόρτα του σχολείου καθημερινά, καθώς δεν γνωρίζω τι μου επιφυλάσσει η μέρα. Ως εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε πλήρω εκτεθειμένοι, με μαθητές και γονείς να στέκονται απέναντί μας, αδημονώντας να εντοπίσουν κάτι που θα τους δώσει πάτημα να μας καταγγείλουν» περιγράφει στην «Π» η Σωτηρία, φιλόλογος σε Γυμνάσιο.

Η ίδια, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου της, είπε: «Καλούμαστε να απολογηθούμε στους γονείς για τον τρόπο που διδάσκουμε, που βαθμολογούμε, που κρίνουμε και που εφαρμόζουμε τους κανόνες λειτουργίας του σχολείου μας. Δεν σας κρύβω ότι κάνω τον σταυρό μου μην εντοπίσω μαθητή με κινητό και χρειαστεί βάσει των κανονισμών να του το αφαιρέσω και βρεθώ κατηγορούμενη σε τηλεοπτικό παράθυρο. Ερχεται ο μαθητής της πρώτης γυμνασίου στο διάλειμμα στο προαύλιο και με αγκαλιάζει. Εγώ όχι μόνο δεν τον αγκαλιάζω, αλλά σηκώνω τα χέρια ψηλά για να μην υπάρξει παρερμηνεία. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες».

Η Α΄ Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αχαΐας παρεμβαίνει δημοσίως: «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί δέχονται φραστικές επιθέσεις, συκοφαντίες, πιέσεις και ενίοτε και ”τηλεοπτικό” bullying. Η κρίση αξιών, της οικογένειας, η ανεργία και η περιθωριοποίηση, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις κ.λπ., έχουν προκαλέσει μια διάχυτη επιθετικότητα, ακόμη και στους εφήβους. Ζητάμε από το υπουργείο και από τα στελέχη της Διοίκησης να προστατεύουν το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του, από τέτοιες άδικες επιθέσεις. Δυστυχώς, στα πρόσφατα γεγονότα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης υπήρξε πλήρης αφωνία, ενώ η Διεύθυνση ΔΕ Αχαΐας στο θέμα της αποβολής άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο το σχολείο να μην είχε χειριστεί σωστά το συμβάν». Και καταλήγοντας ξεκαθαρίζουν: «Δεν δεχόμαστε να είμαστε ο σάκος του μποξ»!

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή