ΣΥΡΙΖΑ: Να αποτραπεί η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να εμποδίζει τυχόν έρευνες του Oruc Reis εντός περιοχής που θεωρείται ότι υπάγεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποτραπεί η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
4'

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Όπως και κατά το παρελθόν, να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι:

«Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν

Έντονος προβληματισμός

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί έντονος προβληματισμός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την τουρκική Navtex και τις εξαγγελίες Ερντογάν για γεωτρήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου. Σύμφωνα με κομματική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς εξωτερικών και Άμυνας για να εκτιμήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις και έχει δώσει εντολή σε Κατρούγκαλο και Δρίτσα να ζητήσουν άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Κατρούγκαλου-Δένδια αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Κενό στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά

Για έλλειψη σχεδίου στα ελληνοτουρκικά εγκαλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο ζήτημα της στρατηγικής, θεωρώντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να κρίνεται κατά περίπτωση, αλλά με βάση το γενικό σχέδιο στο οποίο εντάσσονται οι επιμέρους κινήσεις. Για την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ η Κουμουνδούρου δεν έχει λάβει ακόμα από την κυβέρνηση λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με την ακριβή επήρεια που έχει αποδοθεί σε κάθε νησί. Κατά συνέπεια, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά.

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη της αξιωματική αντιπολίτευση θέτουν το ερώτημα «τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση». Η αίσθηση που τείνει να παγιωθεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι αρχικά το Μαξίμου υποτίμησε τη σημασία της εξωτερικής πολιτικής και τώρα περιορίζεται να «τρέχει πίσω από τα γεγονότα».

Κατρούγκαλος για συμφωνία

Σε άρθρο του στα «Νέα» ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει:

«Η σύναψη της Συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο αναδεικνύει ακόμη εντονότερα την ανάγκη να καλυφθεί το υφιστάμενο κενό εθνικής στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από καιρό πρόβαλε την ανάγκη παρόμοιας συμφωνίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράνομο τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Υπογράμμιζε όμως ταυτόχρονα, αυτό να γίνει πρώτον, στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για το "πού πάμε" στα ελληνοτουρκικά και δεύτερον, στη βάση της "χρυσής τομής" που απαιτείται σε οιαδήποτε διαπραγμάτευση, ώστε να μην δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα για τις μελλοντικές συνομιλίες με την Τουρκία».

Ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει:

«Από ό,τι προκύπτει μέχρι σήμερα (και αναμένοντας πιο ουσιαστική κυβερνητική ενημέρωση), η Συμφωνία δεν εφαρμόζει πλήρως την αρχή της μέσης γραμμής, αλλά δίνει στην Αίγυπτο παραπάνω από το 55% και στην Ελλάδα λιγότερο από το 45% της επιφάνειας που οριοθετήθηκε. Περαιτέρω, προβαίνει σε τμηματική οριοθέτηση, «διχοτομώντας» τη Ρόδο δυτικότερα και από τον 28ο Μεσημβρινό, ενώ κατοχυρώνει μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, την Κρήτη, μικρότερη για Κάσο, Κάρπαθο και άγνωστο ποια για το Κουφονήσι»

Το άρθρο του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ως εξής: «Οι εξηγήσεις που αναμένουμε από την κυβέρνηση δεν αφορούν μόνο την αξιολόγηση της συμφωνίας. Αφορούν κυρίως την διαμόρφωση των θέσεων και της στρατηγικής μας έναντι της Τουρκίας, το πώς θα επικαλεστούμε στην διαπραγμάτευση μαζί της, όποτε ξεκινήσει, για τη μόνη διαφορά που έχουμε με αυτήν, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τους βασικούς κανόνες της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής και της επήρειας των νησιών, με το προηγούμενο της συναφθείσας συμφωνίας.»

Και καταλήγει ως εξής:

«Επιπλέον, η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει σε ποια στρατηγική εντάσσεται η σύναψη της, ειδικά ενόψει της επικείμενης κλιμάκωσης επιθετικότητας, την οποία ήδη προανήγγειλε η γείτονας. Η Συμφωνία έγινε διότι παρουσιάστηκε παράθυρο ευκαιρίας, ή εκτιμήθηκαν και τα επόμενα βήματα;

Σκέφτεται η κυβέρνηση να την αξιοποιήσει ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου; Αναμένει χλιαρές τουρκικές αντιδράσεις ή έχει εξασφαλίσει δυναμικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και κυρώσεις στην αντίθετη περίπτωση; Ποια είναι η εκτίμηση και οι προτάσεις της για τις προοπτικές επανεκκίνησης των διερευνητικών; Εμείς, ως πατριωτική δύναμη, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μία εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος με πρώτο βήμα τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Προς το παρόν η στρατηγική αυτή απουσιάζει ξεκάθαρα, με μεγάλους κινδύνους για τη χώρα.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Έτοιμες για όλα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή