Βουλή: Ευρύτερη συναίνεση για τα Rafale - Αλλαγές στη σύμβαση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει την σύμβαση ως απαράδεκτη διαφωνώντας με μια σειρά διατυπώσεων της σύμβασης

Βουλή: Ευρύτερη συναίνεση για τα Rafale - Αλλαγές στη σύμβαση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
2'

Ευρύτερη συναίνεση με την έγκριση του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής λύσης φαίνεται πως εξασφάλισε η σύμβαση προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale κατά την συζήτηση της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών διαφαίνεται ότι εκτός από την ΝΔ, θετικές εμφανίζονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει την σύμβαση ως απαράδεκτη διαφωνώντας με μια σειρά διατυπώσεων της σύμβασης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αν και υποστήριξε ότι επι της αρχής το κόμμα του είναι υπερ της προμήθειας των συγκεκριμένων αεροσκαφών, συμπλήρωσε ότι η σχετική σύμβαση «είναι εξαιρετικά προβληματική και πρέπει να επιστρέψει και να βγουν κάποια απαράδεκτα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή».

Την διασφάλιση ότι η σύμβαση για τα Rafale θα συμπεριλάβει όρους για την συμμετοχή της εγχώριας δημόσιας και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας ζήτησε από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Οι τρεις συμβάσεις για τα Rafale, τον εξοπλισμό τους και τις συναφείς υπηρεσίες αποτελούν σημαντική προμήθεια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δυναμική των Rafale που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον επιχειρησιακό χώρο των ΕΔ. Διαθέτουν οπλικό σύστημα που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «είναι κορυφαίο λάθος η ανυπαρξία διατύπωσης που να αφορά σε συνεργασία και συνέργεια με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία».

«Τα Rafal θα γίνουν ο φόβος και τρόμος στο Αιγαίο» ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Από την άλλη πλευρά, αρνητική ήταν η τοποθέτηση πραγματοποίησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, ενώ το Μερα25 επιφυλάχθηκε επί της αρχής.

Υπενθυμίζεται, ότι το σχέδιο νόμου για τα Rafale θα συζητείται σε τρεις συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή και μια εξ αυτών θα είναι απόρρητη προκειμένου να υπάρξουν τοποθετήσεις για τα όπλα με τα οποία θα εξοπλιστούν τα αεροσκάφη. Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονική συμπλοκή στη Νέα Σμύρνη: Ένα γκρι Opel αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. – Που στρέφονται οι έρευνες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή