Γιατί ο Καραμανλής στηρίζει τον Σαμαρά

Γιατί και με ποιους τρόπους, ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει τις επιλογές και τις ενέργειες του προέδρου της Ν.Δ. και πώς διαψεύδει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου

Γιατί ο Καραμανλής στηρίζει τον Σαμαρά
5'

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Ένα ισχυρό στήριγμα για τις επιλογές του και τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών έχει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς.

Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είναι παρών σε όλες τις εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής ενημερώνεται καθημερινώς για όλες τις πολιτικές εξελίξεις τόσο από τις εφημερίδες, όσο κυρίως από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, καθώς και από ιστολόγια που έχουν ξεχωρίσει.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά λίγο πριν μεταβεί στην Καλαμάτα μαζί με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη. Αφορμή αποτέλεσαν οι φήμες περί οργανωμένων αντιδράσεων που θα δεχόταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Συζήτησαν για όσα γράφτηκαν, όσα ειπώθηκαν και όσα θα έπρεπε να προβλεφθούν.

Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει ότι οι κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και ότι ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τον πρόεδρο. Κι έχει λόγους να το κάνει.

Γιατί τον στηρίζει

Με μια τακτική που σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως αλλά θέλει μεγάλη εγκράτεια η ουσιαστική και συνεπής τήρησή της, σεμνά και ταπεινά, ο κ. Καραμανλής στηρίζει τον κ. Σαμαρά διότι:

1. Ποτέ δεν αποτέλεσε πολιτικό διακύβευμα η ηγεσία της παράταξης αλλά η έκφραση του κοινωνικού μεσαίου χώρου, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.

2. Από το 2009 είχε προειδοποιήσει για όσα θα συνέβαιναν με την οικονομία, χωρίς εμπάθεια και εκδικητική διάθεση προς την κυβέρνηση Σημίτη, σε αντίθεση με τη στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ μετά την επικράτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

3. Οι εξελίξεις τον επιβεβαιώνουν πολιτικώς και αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. τήρησε πολύ μεγαλύτερη σύνεση σε θέματα διακυβέρνησης και κοινωνικής πολιτικής έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί το μόνιμο πόλο πολιτικής αντιπαράθεσης.

4. Οι επιλογές και οι κινήσεις του κ. Σαμαρά έχουν θωρακίσει το κόμμα και έχουν αναδείξει τη Νέα Δημοκρατία στο ρυθμιστικό παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Άλλωστε ο ίδιος θεωρεί ότι η Ν.Δ. αποτελεί την ήρεμη δύναμη που θα επαναφέρει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό και ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό της.

Ένα σημαντικό περιστατικό

Όπως λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κώστας Καραμανλής είχε κάνει μια επισήμανση στην ιστορική ομιλία που είχε δώσει το Κλειστό Γυμναστήριο του Αιγάλεω, τον Σεπτέμβριο του 2009 λίγο πριν από τις εκλογές.

Σε κάποια αποστροφή της έντονα φορτισμένης ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός απέναντι στους νεολαίους της Ν.Δ. διέκοψε την ομιλία του, τους κοίταξε κι έβγαλε τη γραβάτα του. Όλοι τον παρακολουθούσαν αναμένοντας την επόμενη κίνησή του.

Άνοιξε το πάνω κουμπί του πουκαμίσου του, άρχισαν τα χειροκροτήματα κι ενώ όλοι νόμιζαν ότι έφευγε, ο κ. Καραμανλής ανέβηκε πάλι στο βήμα σφίγγοντας στη γροθιά και λέγοντας: «Ελάτε να τους δείξουμε πώς γίνονται οι μάχες».

Εκείνη η μάχη μπορεί να μην κερδήθηκε αλλά σίγουρα δεν τελείωσε ή έστω κρίνεται εκ του (κακού) αποτελέσματος. Η κακή πορεία της εθνικής οικονομίας και τα προβλήματα που προκάλεσαν οι αγκυλώσεις και η δυστοκία της κυβέρνησης Παπανδρέου επιβεβαιώνουν πολιτικά τον κ. Καραμανλή.

Παρότι ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε σκληρή κριτική προς την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή με την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο, είναι σίγουρο πως κανείς δεν πιστεύει πλέον πως το σημερινό κατάντημα οφείλεται στη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ.

Επιπλέον, οι δραστηριότητες και η διακριτική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού μαρτυρά σε όλους ότι παραμένει πολιτικά ενεργός, είναι παρών και δρα με απώτερο σκοπό την ενότητα της φιλελεύθερης παράταξης. «Παρότι ήθελαν ορισμένοι να δείξουν ότι ο κ. Καραμανλής δεν ασχολείται και δεν συμμετέχει είναι παρών και μάλιστα εργάζεται διακριτικά, ήσυχα και συνετά ως απλός στρατιώτης» σχολίαζε στέλεχος της Ν.Δ. το οποίο έκανε μια σύγκριση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι δεν ήξεραν

Την ώρα που άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο κ. Κώστας Σημίτης, κάθονταν στο πρώτο έδρανο της Βουλής κατά τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ο κ. Κώστας Καραμανλής έχει επιλέξει συνειδητά να βρίσκεται στα «ορεινά» έδρανα. «Εκεί βρίσκεται η καρδιά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκεί δοκιμάζεται η συνοχή και η κομματική πειθαρχία σε κάθε κόμμα. Η παρουσία του εκεί μαρτυρά την επί της ουσίας στήριξή του στον πρόεδρο, τον κ. Αντώνη Σαμαρά», επισημαίνει.

Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ήρθε την Κυριακή, στη σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής. Όλοι γνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο και η εμφάνισή του συζητήθηκε εντόνως. Εκείνο που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής βρέθηκε εκεί για να διακόψει κάθε παραφιλολογία παρότι ταλαιπωρείται επί ημέρες από οξεία ωτίτιδα στο αριστερό αυτί του.

Παρότι οι γιατροί τού συνέστησαν να παραμείνει στο σπίτι, εκείνος βρέθηκε στην πρώτη σειρά, χειροκρότησε τον κ. Αντώνη Σαμαρά, αντάλλαξε απόψεις με στελέχη του κόμματος και διαψεύδει τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι κρύβεται.

Όπως λένε μάλιστα οι πηγές μας, όχι μόνο δεν κρύβεται αλλά δεν αποκλείεται να κάνει δημόσια παρέμβαση με την οποία θα υπογραμμίζει πως στηρίζει τις επιλογές και τις ενέργειες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτά και μάλιστα, επιβεβαιωμένα!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή