Έρευνα Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata: «Όχι» σε συγκυβέρνηση, «ναι» σε νέες εκλογές

Τι απάντησαν οι πολίτες στο ερώτημα για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση -  Γράφει ο Άγγελος Σεριάτος, Επικεφαλής Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Prorata

Έρευνα Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata: «Όχι» σε συγκυβέρνηση, «ναι» σε νέες εκλογές
Τι απάντησαν οι πολίτες στο ερώτημα για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση
INTIME/Φωτογραφία αρχείου
4'

Διανύοντας το δεύτερο μισό του τρέχοντος εκλογικού κύκλου, οι συζητήσεις σε σχέση με τα πιθανά σενάρια σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης αυξάνονται. Και όχι αδικαιολόγητα, καθώς το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης με το παρόν σύστημα της σχεδόν ανόθευτης απλής αναλογικής μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.

Και αυτό διότι εφόσον τα κόμματα που θα μείνουν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κινηθούν στα ποσοστά που παραδοσιακά κυμαίνονται από το 2012 και έπειτα, δηλαδή της τάξης του 6%-8%, τότε το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα χρειαστεί το 46% - 47% των ψήφων, το οποίο με τα τρέχοντα δεδομένα συγκεντρώνει ως προοπτική μηδενικές πιθανότητες.

Ακόμα, ωστόσο και τα σενάρια μιας δεξιάς συμμαχίας μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης ή μιας αριστερής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 μοιάζουν εξαιρετικά απίθανα, καθώς ακόμα και αν κάτι τέτοιο πολιτικά καθίστατο εφικτό, κανένας από τους παραπάνω συνδυασμούς δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει ποσοστά άνω του 42% - 43%.

Ως εκ τούτου, τα μόνα σχετικά ρεαλιστικά - αριθμητικώς - σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι, είτε μια κυβέρνηση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, είτε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Και τα συγκεκριμένα σενάρια αν και δεν συγκεντρώνουν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να γίνουν πραγματικότητα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν δεδομένης της αύξησης της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, οι αναγνώστες του Newsbomb, λειτουργώντας για μια ακόμα φορά ως μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας αποτυπώνουν τη γενικευμένη τάση για απόρριψη και των δύο βασικών σεναρίων σε αυτή τη φάση. Τοποθετούμενοι στο υποθετικό αλλά και ρεαλιστικότερο δίλημμα προτίμησης είτε μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, είτε μιας αντίστοιχης ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, περίπου οι μισοί (53%) απορρίπτουν σε αυτή τη φάση και τα δύο σενάρια, προτιμώντας την προκήρυξη νέων εκλογών, ενώ πολλοί λιγότεροι προκρίνουν, είτε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ (25%), είτε μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΚΙΝΑΛ (22%).



Φυσικά, η απόρριψη των δύο σεναρίων και η ελαφρά προτίμηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ έναντι της αντίστοιχης μεταξύ ΝΔ - ΚΙΝΑΛ δεν οφείλεται σε κάποια ανατροπή του πολιτικού τοπίου αλλά σε έναν άλλο λόγο. Στο γεγονός ότι σημαντική μερίδα όσων αισθάνονται εγγύτερα στη ΝΔ (περίπου 4 στους 10) προτιμούν την προκήρυξη νέων εκλογών με στόχο την δημιουργία μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ παρά μια συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Και αυτή στάση οφείλεται πιθανότατα στην αυτοπεποίθηση των ατόμων που βρίσκονται εντός της εκλογικής επιρροής του κυβερνώντος κόμματος ότι το κόμμα μπορεί μέσω μιας δεύτερης διαδικασίας - ενισχυμένης πλέον αναλογικής με σημαντικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα - να κερδίσει την αυτοδυναμία.



Το σενάριο, δε, της συγκυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μοιάζει ελαφρώς πιο προτιμητέο συγκριτικά με αυτό μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ όχι μόνο γιατί σημαντική μερίδα όσων νιώθουν κοντά στο κυβερνών κόμμα απορρίπτουν το σενάριο συγκυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ αλλά και για έναν ακόμα λόγο που σχετίζεται με τις στάσεις του κοινού του ΣΥΡΙΖΑ: Όσοι αισθάνονται κοντά στον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι μόνοι που με αυξημένη ένταση προτιμούν το σενάριο συγκυβέρνησης με συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, το πολιτικό τανγκό για να χορευτεί χρειάζεται πάντοτε δύο. Και οι πιθανοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν μοιάζει να συμμερίζονται πλειοψηφικά τις προτιμήσεις των αντίστοιχων του ΣΥΡΙΖΑ: Άλλοι προτιμούν το σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ (41%), άλλοι το ενδεχόμενο σχηματισμού κεντροαριστερής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ (32%), και άλλοι αυτοδύναμη πορεία του κόμματος και ως εκ τούτου προκήρυξη νέων εκλογών (27%).

Οι τοποθετήσεις των αναγνωστών του κορυφαίου ειδησεογραφικού site, Newsbomb, είναι εν τέλει αντιφατικές και γι’ αυτό το λόγο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες: Οι αναγνώστες - ψηφοφόροι που αισθάνονται εγγύτερα στη ΝΔ όπως και αντίστοιχα αυτοί που αισθάνονται εγγύτερα στο ΚΙΝΑΛ δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων, εκφράζοντας ωστόσο την επιθυμία τους με σαφή διστακτικότητα. Από την άλλη πλευρά, ενώ η πλειοψηφία των πιθανών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει μια συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ από το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους πιθανούς ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, οι οποίο πλειοψηφικά την απορρίπτουν. Και ο συγκεκριμένος γρίφος μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικές πρωτοβουλίες σύγκλισης από τα πολιτικά κόμματα. Σε αντίθετη περίπτωση δύσκολα θα αποφευχθεί η επανάληψη των εκλογών. Και αυτό δεν θα είναι κατ’ ανάγκη μια θετική ή αρνητική εξέλιξη. Στη Δημοκρατία, άλλωστε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή