Αγώνας δρόμου για την ακρίβεια – Μέσα στο μήνα τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση είναι ο περιορισμός της αχαλίνωτης ακρίβειας και η προσπάθεια αναστροφής του κλίματος δυσφορίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία – Μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένονται νέες παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου τόσο στην βενζίνη, όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης.

μέτρα κυβέρνησης για την ακρίβεια
Στο τραπέζι της κυβέρνησης νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
8'

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση βρήκε τον δημοσιονομικό χώρο που έψαχνε εναγωνίως για να στηρίξει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις κόντρα στην ακρίβεια. Η ακρίβεια η οποία έχει απλωθεί σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί το Νο 1 θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση η οποία συνεχώς αναζητεί νέους τρόπους και μέσα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πέραν των όσων έχει ανακοινώσει και έχει θέσει σε εφαρμογή. Η βασικότερη μάχη δίνεται σε δύο επίπεδα που αφορούν εκατομμύρια πολίτες: το ένα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο έχει ήδη ξεδιπλωθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο που θα εντατικοποιηθεί τον Ιούλιο με την πρακτική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και το δεύτερο η τιμή των καυσίμων που συμπαρασύρει με τη σειρά της μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η δυσαρέσκεια και η αγωνία που καταγράφεται στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων για το μέγα θέμα της ακρίβειας δεν είναι «αρνητική ψήφος», αλλά είναι προτροπή του λαού πάνω στη λογική: «πάρτε μέτρα τώρα». Το μήνυμα έχει ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση του υπουργού επικρατείας Άκη Σκέρτσου στον ΑΝΤ1, ότι ο τουρισμός τον Μάιο πήγε καλύτερα ακόμη και από τη χρονιά ρεκόρ του 2019 φανερώνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει μια ακόμη δέσμη μέτρων στήριξης μετά τις 15 Ιουνίου. Αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια είναι «το Νο1 πρόβλημα», ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε: «Η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί. Ενισχύουμε το εισόδημα, μειώνουμε τους φόρους, δίνουμε στοχευμένα επιδόματα, έχουμε ανοιχτά αυτιά σε όλα τα δίκαια αιτήματα. Ό,τι χρειάζεται και όπου παρατηρείται πρόβλημα, εμείς θα κάνουμε παρέμβαση, να είναι σίγουροι οι πολίτες», ανέφερε και σημείωσε: «Δεν είμαστε αδιάφορη κυβέρνηση, είμαστε πάνω από τα προβλήματα, νιώθουμε ότι ο κόσμος πονάει αυτήν τη στιγμή. Ο στόχος είναι να κάνουμε στοχευμένες ενισχύσεις στο εισόδημα αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Μέχρι τότε θα έχει φανεί και τα χαρτιά του Θεόδωρου Σκυλακάκη πόση ακριβώς ήταν η υπέρβαση των εσόδων τον Μάιο που θα έρθει να προστεθεί στα περίπου 500εκατ. ευρώ του Απριλίου δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση τη δυνατότητα για μια νέα παρέμβαση - ανάσα. Μάλιστα μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου θα φανεί στην τσέπη των καταναλωτών και η επιστροφή του ποσού για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και στην κυβέρνηση περιμένουν εναγωνίως να επανέλθει η ηρεμία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί το επόμενο διάστημα – όπως είναι φυσικό - στα καύσιμα, αφού η βούληση είναι να συνεχιστεί το fuel pass. Το γεγονός ότι 2,5εκατομμύρια από τα 3 εκατομμύρια συνολικά των δικαιούχων έλαβαν χρήματα καθιστά το μέτρο πετυχημένο στα μάτια της κυβέρνησης. Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις με την αγορά να ζητά οριζόντια μείωση και στην αμόλυβδα στα πρότυπα αυτής που δίνεται στο πετρέλαιο κίνησης. Για παράδειγμα, στο τραπέζι έχει πέσει και η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου τόσο ως προς τον αριθμό των νησιών στα οποία εφαρμόζεται όσο και ως προς την γκάμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, της μεταποίησης και εμπορίου. Κάποια μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η οριζόντια μείωση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης θα επεκταθεί και τον Ιούνιο. Για όλο το β' εξάμηνο του έτους θα παραταθεί και η ισχύς του μειωμένου ΦΠΑ σε τουρισμό-εστίαση και μεταφορές. Μέτρα θα ληφθούν και για την ενίσχυση των αγροτών και ειδικότερα για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν και τα αγροτικά εφόδια. Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο λύνουν εξισώσεις για το πόσο θα κόστιζε στον προϋπολογισμό η μείωση του ΦΠΑ για κάθε προϊόν.

Σκέψεις για μείωση φόρου στο ψωμί

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς δεν απέκλεισε μια μείωση του φόρου στο ψωμί. Σε κάθε περίπτωση οριζόντια μέτρα μείωσης του ΦΠΑ απορρίπτονται, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης μια επιδότηση της βενζίνης ώστε η τιμή της να υποχωρήσει στα 1,55€-1,60€ θα κόστιζε στον προϋπολογισμό 3,7δισ. ευρώ.

Είναι αυτονόητο όμως ότι όσο μεγάλη και να είναι η κυβερνητική παρέμβαση, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δώσει μια σημαντική ανακούφιση σε ένα πρόβλημα που όσο η Ευρώπη αδρανεί, ήρθε για να μείνει.

«Κανένας μόνος του και απροστάτευτος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την Τρίτη επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του και απροστάτευτο αφήνοντας «ανοιχτό παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις ειδικά στον τομέα των καυσίμων με τη βενζίνη σε ορισμένες περιοχές να έχει φτάσει και τα 2,66 ευρώ/λίτρο. Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας αναζητά συνεχώς τρόπους να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη λήψη των μέτρων αυτών.

Αναλυτικά τα μέτρα για την ακρίβεια που βρίσκονται στο τραπέζι

-Συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.

-Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με ποσό άνω των 15 λεπτών ανά λίτρο ,

-Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

-Στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα μικρά νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο έχει υψηλό ταμειακό κόστος για το δημόσιο, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν τελικό το όφελος φτάσει στις τσέπες των καταναλωτών. Ενδεικτικό της κατάρτισης που επικρατεί είναι πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής διαμορφώθηκε στο 10,9% και ήταν πολύ μεγαλύτερος από το μέσο πληθωρισμό που ήταν 10,2%, ενώ την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις για άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών σημείωσε ότι «ήδη οι λογαριασμοί οι οποίοι έρχονται, ειδικά οι λογαριασμοί στις επιχειρήσεις οι οποίοι έρχονται και σε μηνιαία βάση, είναι αισθητά μειωμένοι, οι επιστροφές ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται. Και τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα, όπως έχουμε πει, έως το ποσό των 600 ευρώ να αποζημιωθούν για τους υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς που πλήρωσαν. Αυτό τελικά ενδιαφέρει το νοικοκυριό, αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα τα οποία θα πάρουν το χρόνο τους προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, η ανακούφιση, όμως, την οποία θα αισθανθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι άμεση και είναι αποτέλεσμα του εθνικού σχεδίου στήριξης, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί κι όπως αυτό θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες». Μιλώντας, μάλιστα, ειδικά για τα καύσιμα είπε ότι «το πρόβλημα με τις τιμές της βενζίνης είναι πράγματι ένα πρόβλημα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό, απασχολεί όλες τις χώρες, όλες οι χώρες έχουν διαφορετικές τιμές επειδή έχουν και διαφορετική φορολόγηση στα προϊόντα βενζίνης. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μία πρώτη μικρή παρέμβαση, μέσω του Fuel Pass, η οποία μάλιστα έτυχε σημαντικής αποδοχής από τους πολίτες, σχεδόν 80% των δικαιούχων εισέπραξαν τα σχετικά ποσά. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Παρακολουθούμε πάντως το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα της βενζίνης όταν κι εφόσον είμαστε έτοιμοι».

Αισιόδοξος ο Σταϊκούρας

«Είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού» για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Χρειάζεται να είμαστε συνέχεια κοντά στην κοινωνία, χρειάζεται να βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφουμε στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται «σύνεση και σωφροσύνη», διότι «είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα που πρέπει να προσέχουμε πολύ τα δημοσιονομικά μας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
10:42ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυτική εβδομάδα Χαλκίδας