«Έκρυψαν την ενοχή τους πίσω από το δήθεν απόρρητο» - Για «Βατερλώ» της ΝΔ μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Την οργή της Κουμουνδούρου προκάλεσε η άρνηση των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και για το αν παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Όσοι χθες περίμεναν αποκαλύψεις κατά την εξέταση των εμπλεκόμενων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παριστάμενοι βουλευτές δεν έγιναν σοφότεροι, καθώς όσοι μπορεί να γνώριζαν πληροφορίες για το εν λόγω θέμα, φέρονται να «οχυρώθηκαν» πίσω από το απόρρητο των πληροφοριών.
Το κλίμα δυσφορίας που επικρατούσε στα μέλη της επιτροπής, φρόντισε να μεταφέρει στον Τύπο με δημόσια δήλωση του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Όπως είχαμε προβλέψει, συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπλήρωσε, επίσης, πως «ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση».
Η όλη αυτή στάση, αλλά και τα όσα λέγεται ότι ακούστηκαν από τα υπόλοιπα πρόσωπα που πέρασαν το κατώφλι του Κοινοβουλίου, οδηγούν την Κουμουνδούρου να μιλήσει για «Βατερλώ του παρακρατικού συστήματος Μητσοτάκη».
Πηγές από την επιτροπή ανέφεραν ότι «η απελπισμένη προσπάθεια της πλειοψηφίας να περιχαρακωθεί πίσω από το απόρρητο, της γύρισε σε “μπούμερανγκ”».
Μάλιστα, υποστηρίζουν πως ο κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, συντάχθηκε πλήρως με την αντιπολίτευση -αλλά και με τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή- που από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η επίκληση του απορρήτου δεν μπορεί να προβάλλεται για ζητήματα που συνδέονται με την λειτουργία της Δημοκρατίας.
Την ίδια άποψη φαίνεται πως ασπάζεται και ο εν ενεργεία επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ.Ράμος, που φέρεται να υποστήριξε ότι το απόρρητο δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Βουλής.
«Η άρνηση των αποπεμφθέντων Π.Κοντολέοντα και Γρ. Δημητριάδη να απαντήσουν στα επίμονα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τον φάκελο του κ.Ανδρουλάκη και τους λόγους της παρακολούθησης του, επικαλούμενοι το απόρρητο κατέδειξε τον πανικό του συστήματος», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Ως προς το αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί, ο Γρηγόρης Δημητριάδης φέρεται να επικαλέστηκε και πάλι το απόρρητο, συμπληρώνοντας αυτή τη φορά ότι «δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι».
Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο στέκονται ιδιαίτερα πρόσωπα που έχουν γνώση του τι ειπώθηκε, χθες, στην αίθουσα της Γερουσίας, είναι η δήλωση που υποστηρίζουν ότι έκανε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πως ο πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα ίδια πρόσωπα ισχυρίζονται ότι αυτή η τοποθέτηση διαψεύδει τον Π.Κοντολεόντα, που λίγο νωρίτερα πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις πράξεις της ΕΥΠ. Επίσης, όμως, υποστηρίζουν ότι διαψεύδει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πριν από λίγες ημέρες, από το βήμα της Βουλής, δήλωνε πως «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ».
Τέλος, οι πηγές από την επιτροπή κάνουν λόγο για διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας, σε ότι αφορά την τοποθέτηση του Γιάννη Ρουμπάτη..
Υποστηρίζουν ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος. Μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα. Όμως δεν νοείται νόμιμη επσύνδεση, όταν αυτή αφορά εκλεγμένους».
«Η μονταζιέρα της Ν.Δ. απομόνωσε την φράση περί νομιμότητας, για να εξευτελιστεί πλήρως», ανέφεραν τα ίδια πρόσωπα.