Εκλογές 2023: Κινούμενη άμμος το πολιτικό τοπίο - Εν αναμονή νέων γκάλοπ μετά το Πάσχα
Εκλογές 2023: Τα επιτελεία όλων των κομμάτων αναμένουν τις έρευνες κοινής γνώμης που θα διενεργηθούν μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της εκλογικής δεξαμενής και κυρίως της γκρίζας ζώνης
Την ώρα, που το βλέμμα όλων στρέφεται στις εξελίξεις, που αφορούν στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, τα κομματικά επιτελεία καταρτίζουν την στρατηγική τους για την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου και επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.
Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων, που δεν θα φθάσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, είναι οι δύο παράμετροι, που θα κρίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, κυβέρνησης συνεργασίας ή την ανάγκη για μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, μετά από μία περίοδο περίπου 40 ημερών, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τρεις υποθέσεις εργασίας. Πρώτη υπόθεση εργασίας, από την κάλπη της 21ης Μαΐου να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σενάριο, που από την φύση της απλής αναλογικής καθίσταται ανέφικτο.
Δεύτερη υπόθεση εργασίας, να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού», με την συμμετοχή του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, δηλαδή Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης αυτή την ώρα μοιάζει εντελώς ανεδαφικό, καθώς δεν τίθεται καν υπό συζήτηση από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τρίτη υπόθεση εργασίας, να επιχειρήσει το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή του δεύτερου κόμματος. Στην περίπτωση, που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη, το σενάριο αυτό μοιάζει να συγκεντρώνει αυτή την ώρα ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει σαφές σε κάθε τόνο ότι στοχεύει σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, επιδιώκοντας το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, που θα δίνει τη δυναμική της αυτοδυναμίας σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα διαμηνύει ότι θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής, που θα του δοθεί, ακριβώς όπως ορίζει το Σύνταγμα, χωρίς να αποσαφηνίζει τι ακριβώς εννοεί.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, με τα δεδομένα που δίνουν οι σημερινές μετρήσεις, ακόμη και μία κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, μετά την πρώτη Κυριακή, θα συγκέντρωνε μία οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθιστώντας την όποια κυβέρνηση κάθε άλλο παρά σταθερή.
Στην περίπτωση, που στην πρώτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας διακηρύσσει το σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, βάζοντας ουσιαστικά στο «κάδρο» το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.
Η δυσκολία σε αυτή την περίπτωση έγκειται στους όρους, που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει –το να μη βρίσκεται στην πρωθυπουργία ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας- όπως και η προϋπόθεση του Γιάνη Βαρουφάκη για προγραμματική σύγκλιση πριν από τις εκλογές. Και οι δύο όροι έχουν επί της ουσίας απορριφθεί από την Κουμουνδούρου. Εκτός συζήτησης μένουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, που δηλώνουν ότι δε πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας.
Τα ποσοστά των κομμάτων είναι το ένα ζητούμενο της νύχτας των εκλογών. Το άλλο είναι το ποσοστό των κομμάτων, που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό, τόσο μικρότερα ποσοστά απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτή την εξίσωση ρόλο αποκτά και το κόμμα Κασιδιάρη, είτε τελικά αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία με απόφαση του Αρείου Πάγου, είτε τελικά μετέχει στις εκλογές.
Στην πρώτη περίπτωση, αποτελεί «γρίφο» για τα κομματικά επιτελεία, το ποσοστό, που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις και ξεπερνά το 3%, πως θα κατανεμηθεί, αν τελικά, δηλαδή, οι ψηφοφόροι, που τον στηρίζουν θα απέχουν ή θα διοχετευθούν σε άλλους κομματικούς χώρους και σε ποιους.
Επαναπατρισμός από την γκρίζα ζώνη
Στην περίοδο, που απομένει, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στη συσπείρωση των δυνάμεών της. Στο να φέρει κοντά της όσους απογοητευμένοι προστέθηκαν στην «γκρίζα ζώνη», μετά την τραγωδία των Τεμπών και όσους την στήριξαν το 2019, χωρίς να αποτελούν παραδοσιακούς ψηφοφόρους της, ένα ποσοστό, που ίσως και να φτάνει το 9%.
Το δίλημμα, που θα θέσουν τα κομματικά επιτελεία και το διακύβευμα, της κάλπης, που θα διατυπώσουν οι αρχηγοί, είναι εκείνοι, που θα θέσουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν θέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ταυτίζοντας την πολιτική σταθερότητα με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, βάζει στην αιχμή του προγραμματικού του λόγου την πορεία της οικονομίας και συνολικά της χώρας και καλεί τους πολίτες να συγκρίνουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, επιδιώκοντας την 21η Μαΐου το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, ώστε να αποτυπωθεί η δυναμική της αυτοδυναμίας σε μια δεύτερη αναμέτρηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσει την αλλαγή πολιτικής σε όλους τους τομείς και ζητά πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μνημόνια, δεσμευόμενος για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, αν είναι στην πρώτη θέση. Η πόλωση, που αναμένεται να κορυφωθεί με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, δεν αποκλείεται να συμπιέσει τα μικρότερα κόμματα, εκτιμούν αναλυτές, στρέφοντας το ενδιαφέρον στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μετά το Πάσχα.
Σχετικές ειδήσεις
Τσίπρας: Είμαι κάθετος - Δεν κάνω κυβέρνηση των ηττημένων
Εκλογές 2023: «Διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για debate» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Εκλογές 2023: Οι 2 παράγοντες που κόβουν την αυτοδυναμία αλλά και την «προοδευτική διακυβέρνηση»