Σε «βέρτιγκο» η Κουμουνδούρου - Οι νέοι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής
Στην Κουμουνδούρου επικρατεί «παγωμάρα» και κανέναν από τα πρωτοκλασσάτα στελέχη δεν έχει τοποθετηθεί για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος δημιουργεί νέα δεδομένα και μένει να διαφανεί αν επικρατήσει η ενότητα ή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βυθιστεί σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας που θα τον αποξενώσει ακόμα περισσότερο από την κοινωνία. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί «παγωμάρα» και κανέναν από τα πρωτοκλασσάτα στελέχη δεν έχει τοποθετηθεί για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.
Τα επόμενα βήματα
Το βάρος πέφτει στα όργανα του κόμματος. Τις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας- αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία μετατρέπεται σε Επιτροπή Συνεδρίου-, η οποία στη συνέχεια θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή. Εκεί θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια. Πρώτο βήμα θα είναι ο ορισμός του Συνεδρίου. Αν θα έχει τον χαρακτήρα του «διαρκούς» ή του έκτακτου, θα το αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή. Στη συνέχεια, θα οριστεί η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η εκλογή νέου αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής, από τα μέλη του κόμματος. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα -που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα- να εκλέξει νέο επικεφαλής της, έστω και για ένα μικρό διάστημα, προκειμένου να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή - άλλωστε η μάχη των προγραμματικών δηλώσεων βρίσκεται μπροστά μας. Αυτό τον ρόλο θα κληθεί να τον διαδραματίσει κάποιο έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, όπως η Όλγα Γεροβασίλη ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι πιθανοί υποψήφιοι
Όσον αφορά τα στελέχη, τα οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αρχηγικό ρόλο στην μετά-Τσίπρα εποχή, όσα έχουν ακουστεί ως τώρα ανήκουν στη λεγόμενη νέα γενιά του κόμματος. Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτσης, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δήλωσε τα στήριξή του στο ΣΥΡΙΖΑ. Δυνατά επίσης «παίζει» και το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επικεφαλής της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα», η οποία θεωρείται δεδομένο πως θα επιδιώξει να ενισχύσει την επιρροή της στις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν άμεσα. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πως θα αντιδράσουν οι λεγόμενοι «Προεδρικοί» κι αν κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη ομάδα δεν έχει αποφασίσει πως θα κινηθεί από εδώ και στο εξής, ενώ κάποια σενάρια που δεν επιβεβαιώνονται θέλουν τη Ρένα Δούρου να συμμετέχει στην «κούρσα» της διαδοχής.