ΝΔ για Κασσελάκη: Επικοινωνία τέλος, πάμε στην ουσία
Βεβαίως στο μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν με τρόπο θεσμικό την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αν και έχουν προβληματισμούς για την πολιτική επάρκεια του νεοεισερχόμενου στην πολιτική σκηνή Στέφανου Κασσελάκη
Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα αν και εκτιμούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για τον ίδιον και το κόμμα του, καθώς ο κίνδυνος διάσπασης είναι περισσότερο από ορατός καθ’ οδόν ή μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα γαλάζια στελέχη στο σύνολό τους πάντως θεωρούν ότι το φαινόμενο Κασσελάκης θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερο την Χαριλάου Τρικούπη, αφού όπως λένε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στρίψει το τιμόνι προς τη σοσιαλδημοκρατία για να απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ μεσομακροπρόθεσμα.
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πάντως, επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες το μεσημέρι με τον κ. Κασσελάκη και τον συνεχάρη για την εκλογή του, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, τον κάλεσε να συναντηθούν τις επόμενες μέρες.
Θεσμικός υπήρξε στην αρχική του τοποθέτηση χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αν και δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για το πολιτικό προφίλ του νέου αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από την ρητορική του διχασμού και της τοξικότητας, ενώ αναφέρθηκε και στα άτομα που τον στήριξαν και έχουν καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη, υπονοώντας προφανώς τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκο Παππά, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.
«Μακάρι η χώρα μας να αποκτήσει σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στον δρόμο της αλήθειας και του ρεαλισμού. Η αντιπαράθεσή μας με τον κ. Κασσελάκη θα είναι πολιτική και αναμένουμε τις θέσεις και τις προτάσεις, για όλα τα μεγάλα ζητήματα», είπε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε :
«Ελπίζουμε να φύγει από τη λογική της τοξικότητας και του διχαστικού λόγου, που δυστυχώς για πολλά χρόνια υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η προεκλογική του συμπόρευση με τους πιο γνήσιους εκφραστές της ρητορικής μίσους και του τοξικού λογού, και με ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη, μας κάνει να έχουμε αμφιβολίες».
Ο κ. Μαρινάκης ανέδειξε και τον προβληματισμό που προκαλεί η κοινοβουλευτική απουσία του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι κατά την ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ είχε υπερψηφιστεί ομόφωνα ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά κοινοβουλευτική παρουσία, καθώς όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος υλοποιούνται στη βουλή και χαρακτήρισε το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής ως «θεσμικό μειονέκτημα» Στο κοινοβούλιο ψηφίζονται οι μεγάλες αλλαγές. «Η απουσία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά μεγάλο θεσμικό μειονέκτημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η πολιτική επικοινωνία τελειώνει, τώρα πρέπει να μπούμε στην ουσία της πολιτικής», λένε στελέχη της κυβέρνησης με νόημα, εννοώντας ότι ο κ. Κασσελάκης πρέπει επιτέλους να παρουσιάση τη δέσμη των προτάσεών του για τα μεγάλα ζητήματα. Και προς αυτό τον δρόμο θα του ασκήσουν πίεση πλέον τα στελέχη της ΝΔ για να δουν τι πρεσβεύει και τι νέο κομίζει στην πολιτική σκηνή.
Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς παρακολουθούν με ενδιαφέρον το εκρηκτικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θεαματική εκλογή Κασσελάκη και τις αντιδράσεις κορυφαίων και μη στελεχών. Πολλοί γαλάζιοι πιστεύουν ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη και μνημονεύουν τη δήλωση της συνυποψήφιας του κ. Κασσελάκη, ‘Εφης Αχτσιόγλου, η οποία απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη - “κλειδί” για την επόμενη ημέρα, τη λέξη “ενότητα”. Προσθέτουν δε τα «καρφιά» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και πολλών άλλων βετεράνων του κόμματος.
Το πολιτικό ορόσημο για να κριθεί πολιτικά ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στις ευρωεκλογές, σε περίπου 9 μήνες, κι αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Ένα συνέδριο «δοκιμασία» για τη συνοχή του κόμματος, όπως λένε οι γαλάζιοι που προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα, το φως θα παραμείνει στραμμένο στην Κουμουνδούρου, αλλά όχι για τις θέσεις και τις προτάσεις της νέας ηγεσίας. Η ειδησεογραφία θα καλυφθεί από τα μεταξύ τους μαχαιρώματα εκτιμούν τα στελέχη της ΝΔ.