Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας: Επισκέφθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (pics)

Επίσκεψη της πριγκίπισσας της Ιαπωνίας Κάκο στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών - Την υποδέχθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη
Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας: Επισκέφθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (pics)
3'

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ) επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας Κάκο του Ακισίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα με αφορμή την ανακήρυξη του 2024 ως «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας».

Την πριγκίπισσα υποδέχθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μαζί με την πρόεδρο του ΕΙΚ Βενέττα Λαμπροπούλου και δυο κωφούς συνεργάτες του Ιδρύματος.

Η πριγκίπισσα, η οποία είναι δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο, και κόρη του διαδόχου Ακισίνο, γνωρίζει την Ιαπωνική Νοηματική Γλώσσα καθώς υπήρξε εθελόντρια στην εθνική Οργάνωση Κωφών της Ιαπωνίας και είχε εκφράσει την επιθυμία να βρεθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.

Αφού ενημερώθηκε στο γραφείο της Διοίκησης, παρουσία της υπουργού για το έργο που επιτελείται στο ΕΙΚ, ξεναγήθηκε στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, παρακολούθησε μάθημα στη σχολή εκμάθησης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, μίλησε μέσω της νοηματικής γλώσσας στους μαθητές της τάξης και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Η πριγκίπισσα Κάκο επίσης, επισκέφθηκε και το Κέντρο Έγκαιρης Παρέμβασης του ΕΙΚ για κωφά και βαρήκοα βρέφη, νήπια και τις οικογένειες τους.

Νωρίτερα είχε βρεθεί στο βιντεοτηλεπικοινωνιακό κέντρο για εξ αποστάσεως παροχή διερμηνείας σε κωφούς και βαρήκοους και παρακολούθησε τη λειτουργία του.

Η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας εξέφρασε την επιθυμία της στην υπουργό για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε θέματα παροχής υπηρεσιών για κωφούς και βαρήκοους πολίτες.

Σε δήλωση της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανέφερε:

«Η επίσκεψη της πριγκίπισσας της Ιαπωνίας στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών εκτός από μεγάλη τιμή αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα για όλους μας. Όσο υψηλότερο είναι το αξίωμα τόσο μεγαλύτερη είναι η ηθική υποχρέωση και ευθύνη να υπηρετείς τον Άνθρωπο. Αισθάνθηκα μεγάλη περηφάνια και χαρά για το έργο που επιτελείται στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και αναγνωρίστηκε τόσο γενναιόδωρα από την πριγκίπισσα που έχει το προνόμιο να ”μιλάει” στη γλώσσα τους και να απευθύνεται τόσο άμεσα στην καρδιά τους. Ως Πολιτεία έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να εξασφαλίσουμε στους κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας απόλυτη ισότητα. Αλλά από εδώ και με αφορμή την ξεχωριστή αυτή επίσκεψη επαναλαμβάνω τη βούληση της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στην εθνική μας στρατηγική για τα άτομα με αναπηρίες».

Η πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών Λαμπροπούλου δήλωσε με την σειρά της: «Είναι μεγάλη τιμή για το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών η επίσκεψη της πριγκίπισσας Κάκο της Ιαπωνίας. Την ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον που έδειξε για το έργο μας και για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους κωφούς και βαρήκοους συνανθρώπους μας. Η πριγκίπισσα Kako αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, γιατί το ενδιαφέρον της για τους κωφούς δεν είναι επίπλαστο, ούτε φιλανθρωπικό. Είναι πραγματικό. Αυτό φαίνεται, όχι μόνο από την επιλογή της να επισκεφθεί στην πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα το ίδρυμα μας και να συναντηθεί με Έλληνες κωφούς, αλλά και από τη γνώση της Ιαπωνικής Νοηματικής Γλώσσας που κατέχει, η οποία όπως γνωρίζουμε κατακτάται μετά από μακροχρόνια μελέτη και ενασχόληση με την Κοινότητα των Κωφών».

Η ανακήρυξη του 2024 ως «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας» είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ιάπωνα ομολόγου του, στην επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Ιαπωνία, τον Ιανουάριο του 2023.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή