«Φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ από την a la carte «αδιαμεσολάβητη» σχέση Κασσελάκη - βάσης
Στις 4- 6 Οκτωβρίου το καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Πλούσιο το παρασκήνιο
«Αγεφύρωτο» φαίνεται πως είναι το χάσμα που χωρίζει τις πλευρές του Στέφανου Κασσελάκη και της «Φρουράς Τσίπρα», καθώς στη γεμάτη ένταση συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατέστη σαφές ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ολόκληρης της προοδευτικής παράταξης.
Αυτά που, ωστόσο, δείχνουν πως οδηγούν σε ελεγχόμενη -προς ώρας- σύγκρουση τα δύο στρατόπεδα, είναι η άρνηση του προέδρου του κόμματος να προσφύγει στη βάση για το ζήτημα των οργανωτικών αλλαγών που εισηγήθηκε και για τη στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στο ζήτημα της Κεντροαριστεράς.
«Αδιαμεσολάβητος» a la carte
Ήταν δεδομένο πως η άρνηση των δύο τροπολογιών των «87» για τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, θα πυροδοτούσε έναν νέο γύρο έντασης. Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης έδωσε το στίγμα, με δήλωση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
«Φάνηκε ποιοι χρησιμοποιούν την άμεση δημοκρατία κατά το δοκούν, όποτε τους συμφέρει», είπε ο πρώην κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα. Ο στόχος του ήταν σαφής. Ήθελε να εκθέσει τον Στέφανο Κασσελάκη για τα περί «αδιαμεσολάβητης σχέσης» με την κομματική βάση που συχνά, πυκνά επικαλείται όταν θέλει να παρακάμψει τα όργανα του κόμματος.
Και αν ο Χρήστος Σπίρτζης το είπε δημόσια, πολλά ήταν τα στελέχη της ομάδας των «87» που το σχολίαζαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με στελέχη της ομάδας Κασσελάκη – με τα τελευταία να είναι εμφανώς «μαγκωμένα» από την αρνητική διάθεση της ηγεσίας.
Και ο λόγος είναι απλός. Επί σχεδόν εννέα μήνες, υποστηρίζουν όλα αυτά περί «άμεσης δημοκρατίας» που εκφράζει ο αρχηγός τους και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά για ζωτικής σημασίας θέματα. Θεωρώντας βέβαιο ότι η εσωκομματική αντιπαράθεση θα συνεχιστεί στον δρόμο προς το Συνέδριο, η παραπάνω ιστορία θα αποτελέσει ένα από τα βασικά «όπλα» της «Φρουράς Τσίπρα».
Έκπληξη από τις οργανωτικές αλλαγές Κασσελάκη
Ένα ακόμα ζήτημα που ανάβει «φωτιές» στην Κουμουνδούρου, είναι οι προτάσεις του προέδρου -που όπως είπε είναι απλές προτάσεις, όχι κάτι δεδομένο- για τις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα, οι οποίες αν προκριθούν, θα αλλάξουν πλήρως τη φυσιογνωμία του.
Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη, θεωρούν ότι οδηγεί το κόμμα στην πλήρη διάλυση. Για την ακρίβεια, λένε ότι θα κληθούν τα ίδια τα όργανα να αυτοδιαλυθούν. Μάλιστα, ανησυχούν ιδιαιτέρως για την διάλυση των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, καθώς λένε ότι με αυτό τον τρόπο «ξεδοντιάζεται» το κόμμα στις τοπικές κοινωνίες.
Ουσιαστικά, συνεχίζουν, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε την κατάργηση της συλλογικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελεί και το βασικό πολιτικό συστατικό του κόμματος.
Τέλος, πολλές απορίες προκάλεσε η απόφαση, να πραγματοποιηθεί το καταστατικό Συνέδριο το τριήμερο 4 – 6 Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί για την 6ηΟκτωβρίου, είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, αρκετοί εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί Συνέδριο εκείνες τις ημέρες, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τη διοργάνωση του. Ούτε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή έχει οριστεί, αλλά ούτε και επιτροπή θέσεων και καταστατικού. Επίσης, με δεδομένο ότι μεσολαβεί το καλοκαίρι, ούτε τα απαραίτητα κείμενα θα ετοιμαστούν και άρα να προχωρήσει ο προσυνεδριακός διάλογος.