Μητσοτάκης: Επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο από έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον ΣΚΑΙ για τα θέματα της καθημερινότητας και τα εθνικά θέματα, καθώς και για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. 

Μητσοτάκης: Επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο από έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας
3'

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιδότηση ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στη Σία Κοσιώνη, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα που μετέδωσε νωρίτερα το Newsbomb.gr.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς φυσικής ενέργειας, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διευκρίνισε πως το τέλος είναι μια προσωρινή έκτακτη φορολόγηση των υψηλών κερδών για αυτούς τους δύο μήνες των παραγωγών, με σκοπό να επιδοτηθούν σε πρώτη φάση τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο.

Επισήμανε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας, επισήμανε ο Κυρικάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ουρανοκατέβατα κέρδη στους παραγωγούς ηλεκρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο, Τετάρτη, στις 11:00 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Σχολιάζοντας την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο για άγριο συμβάν και τόνισε πως η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες.

Αναφερθείς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί». «Ο τοξικός λόγος περισσεύει, οι διχαστικές γραμμές είναι όλο και πιο βαθιές, άρα καλό είναι όλοι να πάρουμε ένα μάθημα και να αναλογιστούμε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πολιτισμένος και οι πολιτικές "είτε τους τελειώνουμε είτε μας τελειώνουν" δεν χωρούν στη δημοκρατία» διαμήνυσε.

Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό, είπε πως είναι ένα δομικό πρόβλημα, σημειώνοντας πως αρχίζουμε να βλέπουμε σημαντική υποχώρησή του.

Εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο, σημειώνοντας πως οι παρεμβάσεις στην αγορά ήταν δραστικές.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ανέφερε πως τον απασχολεί πολύ. Κατέστησε σαφές πως αν χρειαστεί να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα το κάνει, αναγνώρισε πως υπάρχουν περιπτώσεις που είναι μονοπώλια.

Θα ανακοινώσει πακέτο παροχών τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ; «Μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να έρθουμε με ένα γενναιώδορο πακέτο ως πρώιμος Άη Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε τη δέσμευση να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι στο τέλος της χρονιάς και για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις.

Επίσης, απηύθυνε τελευταία έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς για συνεναιτική λύση, ενώ δεν απέκλεισε την επίταξη.

Στη συνέχεια έστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια πως η Ελλάδα είναι τοποτηρητής της ευρωπαϊκής τους πορείας.

Ποιον προτίθεται να προτείνει επίτροπο της Ελλάδας; Ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο και το πρόσωπο, αποκρίθηκε. Σημείωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: no comment.

Περαιτέρω, εξέφρασε την πίστη του στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Τέλος, έκανε απολύτως σαφές πως τον Φεβρουάριο του 2025 θα ανοίξει η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως θα σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος/η οποία θα πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή