Ασθενείς, γιατροί, φαρμακοποιοί δεν εμπιστεύονται τα ανώνυμα γενόσημα

Τεράστια η διαφορά ποιότητας των επώνυμων ελληνικών γενόσημων, από τα ανώνυμα που παράγονται υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου

Ασθενείς, γιατροί, φαρμακοποιοί δεν εμπιστεύονται τα ανώνυμα γενόσημα
6'

Mόνο ένα στα δέκα φάρμακα από αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς αλλάζουν στο φαρμακείο, τελικά. Και αυτά αφορούν μόνο φάρμακα γαστροπροστασίας, αντιβιοτικά και συμπληρώματα σιδήρου.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του φαρμάκου, πρωτοτύπου ή γενοσήμου, παίζει η συμμετοχή των ασφαλισμένων, όμως γενικά οι φαρμακοποιοί είναι διστακτικοί στην αλλαγή επωνύμου φαρμάκου με γενόσημο, γιατί η γνώμη του γιατρού έχει βαρύτητα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του ασθενή, εξαιτίας της τιμής του φαρμάκου και της συμμετοχής που ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει.

Τα στοιχεία αυτά επισήμανε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας αναλύσεων IMSκ. Κωνσταντίνος Κοφινάς στο πρώτο συνέδριο για τα γενόσημα, που γίνεται σήμερα στην Αθήνα.

Ο ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Νίκος Μπουφίδης, αναφερόμενος στο θέμα της δραστικής ουσίας σημείωσε πως εντείνει το πρόβλημα της υποκατάτασης φαρμάκων με άλλα ακριβότερα, εξανεμίζοντας τις εξοικονομήσεις της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ αναδεικνύοντας το θέμα της χαμηλής διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά, τόνισε ότι στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν δαπάνη για γενόσημα είναι 178 ευρώ, έναντι 320 ευρώ στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό, διαχώρισε σαφώς τα φάρμακα τρίτων χωρών με τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα. Σημείωσε παράλληλα, πως εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν γενόσημα 7-8 θεραπευτικών κατηγοριών, έτοιμα για να κυκλοφορήσουν στην αγορά, για τα οποία όμως δεν έχει εγκριθεί τιμή. Υπογράμμισε επίσης, πως σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ, 17 επιχειρήσεις έχουν κάνει αιτήσεις για απόσυρση 43 προϊόντων.

Στην εμμονή της τρόικας να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων, λέγοντας πως στόχος των δανειστών είναι να διακοπεί η σχέση γιατρών – φαρμακευτικών εταιριών.

Όμως τόνισε πως ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται πολύ περισσότερο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, παρά με τη συνταγογράφηση με δραστική, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να υποκατασταθούν παλιά και φθηνά φάρμακα με νέα, πρωτότυπα και πολύ ακριβότερα. Το ενδεχόμενο αυτό, αλλάζει την εσωτερική κατανομή της αγοράς ηθελημένα ή αθέλητα, γιατί ο γιατρός αν δεν ξέρει τελικά τι θα πάρει ο ασθενής του, θα συνταγογραφήσει την πατενταρισμένη ουσία, για να διασφαλίσει τη θεραπεία. Και επιπλέον, έθεσε ζητήματα ελέγχων, εξαιτίας της αθρόας εισόδου τελευταία, εισαγομένων γενοσήμων. Τόνισε μάλιστα ότι ο φάκελος της δραστικής είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του φακέλου, που οι λοιπές διαδικασίες ποιότητας είναι αυτές που κάνουν την κάθε εταιρία να ξεχωρίζει.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος, μιλώντας για το θέμα των διαγωνισμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας μόνο μειοδότης, διότι στην περίπτωση αυτή δεν διασφαλίζονται τα νοσοκομεία από πλευράς επάρκειας. Είπε χαρακτηριστικά: «πώς θα καλυφθούν τα νοσοκομεία, σε ολόκληρη τη χώρα, αν υπάρξει ένα πρόβλημα στο εργοστάσιο παραγωγής; Θα λείψουν οι χημειοθεραπείες ή τα φάρμακα της εντατικής;», ενώ συνέχισε λέγοντας πως ο μοναδικός όρος της φθηνότερης προσφοράς δεν διασφαλίζει την ποιότητα των φαρμάκων και πρότεινε ο όρος να αφορά στο εξής τις συμφερότερες προσφορές, οι οποίες το διασφαλίζουν. Στο ίδιο πάνελ, η πρόεδρος της ΕΠΥ κ. Κατερίνα Καστανιώτη ανέφερε ότι τώρα υπογράφονται οι συμβάσεις για τους διαγωνισμούς των νοσοκομείων, βάσει των οποίων τα νοσοκομεία θα προμηθευτούν φάρμακα με δραστική ουσία καθώς τώρα – δύο χρόνια μετά- βαίνει στο τέλος της η διαδικασία των ενστάσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Βιανέξ, κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, μιλώντας για την αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου, τόνισε πως -παρότι προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, οι επιδοτήσεις και οι φορολογικές ελαφρύνσεις βοηθούν- αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι ένα σταθερό περιβάλλον δραστηριοποίησης που να επιτρέπει έναν στοιχειώδη προγραμματισμό των επομένων μηνών. Και, ακόμη, μια κρατική μηχανή που να μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις.

Αναλύοντας περαιτέρω το θέμα, τόνισε πως οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία αναπτύξει ένα νέο προϊόν έχει ανάγκη από τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει το φάρμακό της μέσω αμοιβαίας ή κεντρικής διαδικασίας. Αυτό συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Σλοβενία, ακόμη και η Μάλτα πρόσφατα, αλλά είναι μια υπηρεσία που αδυνατεί να υποστηρίξει ο ελληνικός ΕΟΦ, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα οι καθυστερήσεις να φτάνουν τα 2-3 χρόνια.

Έτσι, η φαρμακευτική που θέλει να διαθέσει το προϊόν της στην αγορά αναγκάζεται είτε να καταθέτει φακέλους στο εξωτερικό –οπότε η Ελλάδα χάνει έσοδα- ή να απολέσει το πλεονέκτημα της έγκαιρης κυκλοφορίας, καθώς θα βρίσκεται στην αναμονή… Σα να μην έφταναν αυτά, ακολούθως, θα πρέπει να ξεπεραστεί και το πρόβλημα της καθυστέρησης της τιμολόγησης, αφού ήδη εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν δοθεί τιμές σε καινούρια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων.

Όπως ανέφερε ο κ, Παναγιούλιας, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, σούπερ-γενόσημο της εταιρείας δεν έχει τιμολογηθεί ακόμη, ενώ ήταν το πρώτο που πήρε άδεια κυκλοφορίας! Με συνέπεια, όλο αυτό το διάστημα να χάνονται σωρηδόν και οι ευκαιρίες για εξαγωγή του σε άλλες χώρες!

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας σημείωσε την υποκατάσταση φθηνών και καλών φαρμάκων από άλλα ακριβότερα, ενώ πρόσθεσε πως δεν δικαιολογείται κάθε 3 μήνες να βγαίνουν καινούριες τιμές για τα φάρμακα, τονίζοντας πως γι΄ αυτό δεν εξηγούνται οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά.

Σημείωσε πως το 2012 υποβλήθηκαν 223 αιτήσεις για απόσυρση φαρμάκων, από τα οποία τα 203 αποσύρθηκαν τελικά, έναντι 99 φαρμάκων το 2011. Μάλιστα από τα 203, τα 25 ήταν αναντικατάστατα, και μόνο 3-4 από αυτά εισάγονται από το ΙΦΕΤ.

Ο κ. Τούντας παρατήρησε χαμηλή διείσδυση γενοσήμων στην αγορά, καθώς δεν αυξάνεται ο όγκος τους.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Κ. Φρουζής υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία γενοσήμων μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης επισήμανε τα προβλήματα καθυστερήσεων πληρωμών, τονίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός εμφανίζεται αδιάφορος, με αποτέλεσμα να «βαδίζουμε στο ατύχημα», προαναγγέλλοντας έτσι δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή