Στουρνάρας: Παραμύθια της χαλιμάς τα περί απαιτήσεων του Τόμσεν
«Όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Εάν φέρνετε προτάσεις, να φέρνετε και ισοδύναμα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς που δεν έχουν οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα» όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τόμσεν τον παρακίνησε να πάρει μέτρα από τη στιγμή που πρόκειται να φύγει από το υπουργείο.
Ως προς το νομοσχέδιο και τις παρατηρήσεις των φορέων,ο κ. Στουρνάρας επανήλθε με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα ισχύοντα στην ΕΕ για να επισημάνει ότι ο φόρος είναι στο 1,6% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κινείται πιο ψηλά.
Ο υπουργός απαντώντας στο επίμονο αίτημα γενναίων εκπτώσεων για τα ξενοίκιαστα ακίνητα είπε ότι «δεν υπάρχει τρόπος για τα ξενοίκιαστα ακίνητα», διότι είναι δύσκολο να υπάρχει διάκριση ως προς ποια είναι προς αξιοποίηση, ποια είναι εξοχικά κλπ. Είπε επίσης ότι «δεν έχει κάποιος υποχρέωση να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια» και παρέπεμψε στην απογευματινή συνεδρίαση κατά την οποία, όπως διαβεβαίωσε, θα δώσει διευκρινίσεις ο κ. Μαυραγάνης.
Στα πυρά που δέχεται η «παραβίαση ασύλου» με τη δυνατότητα της εφορίας να διενεργεί ελέγχους σε σπίτια ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν δηλωθεί ως έδρα της επιχείρησης, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι όλοι τους, όταν άνοιξαν βιβλία, υπέγραψαν μια υπεύθυνη δήλωση.
Στις επισημάνσεις ότι εξαιρούνται ευνοϊκής μεταχείρισης όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και άρα στερούνται φοροδοτικής ικανότητας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν εξαιρούνται εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής.
Ο κ. Στουρνάρας έδωσε απαντήσεις και σε όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ στην Επιτροπή Οικονομικών. Ανέφερε ειδικότερα ότι με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι ΔΟΥ, ο ελεγκτικός μηχανισμός ενισχύεται. «Με τη συγχώνευση των ΔΟΥ, εκεί που είχαμε εφοριακούς που έκοβαν παράβολα, τώρα γίνονται ελεγκτές. Ξέρετε ότι έχουμε ζητήσει προσλήψεις ελεγκτών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να σας ενισχύσουμε. Και επίσης έχετε ενισχυθεί και με τεχνολογικά μέσα και με δυνατότητα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Άρα θα ήθελα λίγο πιο δημιουργική κριτική» είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος εξάλλου στο άρθρο 33 του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταχείριση των off shore εταιρειών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Mπήκε για να διευκολύνουμε αποκρατικοποιήσεις. Όσοι αποκαλύπτουν το όνομα, ποιοι, δηλαδή, είναι πίσω από off shore, δεν έχουμε λόγο να τους βάλουμε το 15%. Το 15% είναι τιμωρητικός φόρος για όσους δεν αποκαλύπτονται και δεν ελέγχονται από οργανωμένες αγορές».
Απαντώντας στις επικρίσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο φόρος έχει μειωθεί δραστικά για τα αγροτεμάχια σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Επέμεινε επίσης στην καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες διότι με τον τρόπο αυτόn θα είναι δυνατό να ελεγχθούν οι μεσάζοντες και να κλείσει η ψαλίδα των τιμών από το ράφι στο χωράφι.
Για τα άτομα με αναπηρίες είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις με εισοδηματικά κριτήρια, που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις και στην πλήρη εξαίρεση από τον φόρο όταν πρόκειται για μεγάλη αναπηρία.
Διαβάστε επίσης:
Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Σαμαράς: «Όχι» σε ανασχηματισμό – «Όχι» σε νέο Μνημόνιο
Συνάντηση Στουρνάρα - Χατζηδάκη με την Τρόικα