Σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά: Έρχονται κι άλλα κατηγορητήρια

Σημαντικά στοιχεία για τις «χρυσές» μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέους κατηγορούμενους εισέφεραν στη μεγάλη ανάκριση που διενεργείται για την υπόθεση τόσο ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Αντώνης Κάντας όσο και ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας «STN ATLAS» Παναγιώτης Ευσταθίου.

Σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά: Έρχονται κι άλλα κατηγορητήρια
7'
kantas

Ωστόσο εκτίμηση των τεσσάρων ανακριτών κατά της διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση είναι ότι υπάρχουν περισσότερες «υπόγειες διαδρομές» από αυτές που ομολόγησαν οι κατηγορούμενοι και για το λόγο αυτό καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποκαλυφθεί όλο το εύρος της διαφθοράς και οι «πρωταγωνιστές» να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τις μίζες που καρπώθηκαν.

Η αρχή έγινε με τον ήδη προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα, ο οποίος επέστρεψε στο δημόσιο μέχρι στιγμής 9, 5 εκατομμύρια ευρώ σε δύο δόσεις, ενώ αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των χρημάτων από το εξωτερικό. Συνολικά οι μίζες που έλαβε -όπως ο ίδιος ομολόγησε- φτάνουν τα 16 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα χρηματικά αυτά ποσά με απόφαση της Κυβέρνησης θα διατεθούν για τις «ανάγκες του χώρου της υγείας και της παιδείας».

Οι αποκαλύψεις Κάντα (απολογείτο επί 4 ημέρες) έδωσαν όχι μόνο νέα ώθηση στις έρευνες αφού έδωσε ονόματα, λογαριασμούς και ποσά αλλά έστειλαν στη φυλακή και τον 78χρονο Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας WEGMANN σε λογαριασμούς του οποίου εντοπίστηκαν εισροές και εκροές 4,6 εκατ. ευρώ.

Ο Δ. Παπαχρήστος κατονομάστηκε από τον Α. Κάντα ως ένα από τα πρόσωπα που "μοίρασε" μίζες για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού. Η επίμαχη σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001 επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, μεταξύ δημοσίου και της εταιρίας KRAUUS - MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 ευρώ.

Ο Δ. Παπαχρήστος κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, την Παρασκευή φαίνεται να ομολόγησε ότι τα δυο εκατομμύρια ήταν για μίζες και τα υπόλοιπα δικά του. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Κάντας εισέπραξε 950.000 ευρώ και όχι 750.000 όπως ομολόγησε ο ίδιος και ότι τα 300.000 ευρώ τα πήρε σε μετρητά. Υποστήριξε ακόμη ότι ο αντιπρόεδρος της WEGMANN Έσλερ πήρε πίσω ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο κατηγορούμενος «κάρφωσε» και δυο απόστρατους αξιωματικούς ότι έλαβαν συνολικά 54.000 ευρώ.

ejoplitsika

Μίζες σε αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΣ
Συγκλονιστικές ήταν και οι αποκαλύψεις του 83χρονου αντιπρόσωπου της γερμανικής εταιρείας «ΑΤΛΑΣ»Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση 3 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του).

Ο 83χρονος κατηγορούμενος ομολόγησε ότι μοίρασε μίζες συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ -αν και μέσα από λογαριασμούς του φέρεται να έχουν διακινηθεί συνολικά 26 εκατ. ευρώ- για τις συμβάσεις αγοράς νέων υποβρυχίων τύπου 214 από κοινού με το συμβόλαιο αναβάθμισης παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 214 και το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών τύπου Asrad.

Ο υπέργηρος αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλους αξιωματικούς, κατονόμασε τρεις γερμανούς, μεγαλοστελέχη της "Atlas" ως διακινητές μιζών, ενώ κατήγγειλε τον συγκατηγορούμενό του και ήδη προφυλακισμένο Α. Κάντα ως εκβιαστή υποστηρίζοντας ότι αυτός του ζήτησε χρήματα προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων.

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημά του, το οποίο δημοσίευσε ολόκληρο το newsbomb.gr ο Π. Ευσταθίου ομολόγησε ότι:

Για την προμήθεια των υποβρυχίων κατέβαλε χρήματα, καθ' υπόδειξη της εταιρείας STN ATLAS, στους εξής:

1) Παναγιώτη Παπαθανασίου (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στην STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.

2) Κωνσταντίνο Τζιώτη (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων- μηχανικός.

3) Αλέξανδρο Μαδωνή (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

4) Γιώργο Θεοδωρουλάκη (Π.Μ.- πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

«Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα», τόνισε ενώπιον των ανακριτών ο κ. Ευσταθίου επισημαίνοντας ότι παρέχει στην ελληνική Δικαιοσύνη την ανεπιφύλακτη συναίνεσή του για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελβετία και στην Μ. Βρετανία.

Για το οπλικό σύστημα τύπου Asrad και πάλι έπειτα από υπόδειξη των υπευθύνων της γερμανικής εταιρείας κατέβαλε χρήματα και στους εξής:

1) Γιώργο Σκάρλα (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης.

2) Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

3) Ιωάννη Χριστογιάννη (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

4) Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη εργονομίας και εγκαταστάσεως του ASRAD επί οχήματος 4x4 HUMMER, καθώς επίσης τυχόν βελτιώσεις του ASRAD κατά τη διάρκεια παραγωγής του συστήματος. Οι προτάσεις βελτιώσεων του κ. Παναγιωτάκη υιοθετήθηκαν από την STN ATLAS και έγιναν κατά την παραγωγή του ASRAD. Εξ' όσων γνωρίζω έχουν εφαρμοστεί στα ASRAD του Γερμανικού Στρατού.

5) Βασίλη Δημητριάδη (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

6) Δημήτριο Τσιλινίκο, ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
«Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα», είπε και γι' αυτή την υπόθεση ο κ. Ευσταθίου.

Για τον Κάντα υποστήριξε ότι εκείνος τον προσέγγισε και εκβιαστικά ζήτησε χρήματα. Περιγράφει μάλιστα στο υπόμνημά του τον εξής διάλογο που είχε με τον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή εξοπλισμών: «O κ. A. Κάντας, μόλις πληροφορήθηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, περί της διαμορφώσεως των νέων Υ/Β, μου τηλεφώνησε και ζήτησε επίμονα να τον επισκεφθώ στο γραφείο του. Την επομένη πήγα στο γραφείο του και μου είπε «Στα καινούργια Υ/Β, όπως πιστεύω ότι θα έμαθες, πρόκειται να τοποθετηθεί το COMBAT SYSTEM της STN ATLAS.

Εγώ τι έχω»; Τότε του απήντησα «Για όνομα του Θεού. Η STN ATLAS σ' αυτή την υπόθεση είναι υποκατασκευαστής του υποκατασκευστή στη Γερμανία. Γιατί να πληρωθείς; Τότε ο Α. Κάντας, απειλώντας να βλάψει εμένα και την ανάληψη του έργου από την εταιρεία STN ATLAS που εκπροσωπούσα, μου είπε: «Εφόσον διαφωνείς, εμείς- υπονοώντας ότι ο ίδιος επηρέαζε την ιεραρχία- μπορούμε να διαλέξουμε άλλα οπλικά συστήματα, αμερικάνικα ή γαλλικά».

Ο κ. Ευσταθίου υποστηρίζει ότι ο ίδιος και η γερμανική STN Atlas έλαβαν την απόφαση να πληρώσει μίζα στον κ. Κάντα «προ του σοβαρού κινδύνου να χάσει η STN ATLAS το πρόγραμμα, καθώς ο Α. Κάντας, εκ της ιδιότητάς του και των διασυνδέσεών του, ήταν απολύτως σε θέση να δημιουργήσει καθυστερήσεις, προσκόμματα και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής».

Διαβάστε επίσης: Ακόμη 2 εκατ. ευρώ επέστρεψε στο δημόσιο ο Αντώνης Κάντας

Πού βρήκε ο Ευσταθίου τα 500.000 ευρώ της εγγύησης;

«Ανοίγουν στόματα» για τις μίζες των εξοπλιστικών

«Τσουνάμι» αποκαλύψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή