Σαββίδης-Προτσένκο στην Επιτρ. Διασποράς για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ
Την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και διαβεβαιώσεις ότι μέχρι στιγμής οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στη χώρα αυτή είναι καλά, καθώς επίσης και ευγνωμοσύνη προς τις ελληνικές διπλωματικές αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών που, όπως σημείωσαν, είχαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, αλλά και προσδοκίες από την ελληνική Πολιτεία, εξέφρασαν σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής ο Ιβάν Σαββίδης και η Αλεξάνδρα Προτσένκο.
Τόσο ο συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) της Περιφέρειας Χωρών πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, όσο και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, είχαν προσκληθεί από την επιτροπή μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καζαχστάν, Παύλο Θεοδωρίδη, την πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου του Αζερμπαϊτζάν «Αργώ», Σαΐντα Μεχτίεβα και την πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου Νέων της Περιφέρειας, Ευγενία Κοτανίδου, προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
«Πρέπει πάντα να θυμόμαστε και να συνειδητοποιούμε ότι η Διασπορά είναι αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Σαββίδης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που, όπως είπε, θα μπορούσαν να προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία για την ομογένεια, με «βασικό στόχο τη δημιουργία ιεραποστολής και λόμπυ». Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «τα κέντρα σπουδών ελληνικής γλώσσας στα κέντρα διαμονής της Διασποράς πρέπει να γίνουν αλληλοστηριζόμενα με την ελληνική πολιτεία» και «ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ελληνικών κοινοτήτων να γίνεται επίτιμος πρόξενος ως τμήμα της ελληνικής πολιτείας για μία συνέργεια της επίσημης με την ανεπίσημη διπλωματία». Κυρίως τώρα, πρόσθεσε, που η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διασπορά της σημερινής νεολαίας της σε όλο τον κόσμο λόγω της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει τη χώρα. Σχετικά με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο κ. Σαββίδης εξέφρασε τη δυσφορία του για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του νέου νομοθετικού πλαισίου και τόνισε ότι η δική του περιφέρεια, η 5η, θα μπορούσε να αναλάβει το οικονομικό βάρος.
Αναφερόμενος σε τοποθέτηση του προέδρου της περιφέρειας Αμερικής του ΣΑΕ, κ. Σπυρόπουλου, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Συμβουλίου την τελευταία 7ετία με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, ο κ. Σαββίδης ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα αυτό από ειδική επιτροπή της Βουλής ώστε να αποδοθούν ευθύνες, τη στιγμή μάλιστα, που, όπως σημείωσε, η δική του περιφέρεια έλαβε χρηματοδότηση από την Ελλάδα μόνο 300.000 ευρώ. Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της συνταξιοδοτικής κάλυψης των παλλινοστούντων, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την κατάργηση της σύνταξής τους με τον νόμο 40/93 του 2012, ο οποίος «προσβάλει μονομερώς το δικαίωμα στη ζωή ενός τμήματος της Ελλάδας». Ο κ. Σαββίδης επισήμανε επίσης ότι θα ήταν δίκαιο να αναγνωριστεί σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει όλοι οι ομογενείς που εργάστηκαν στην Ελλάδα, αλλά και με πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών να τους αποδοθεί η νόμιμη σύνταξη που δικαιούνται από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ για τα χρόνια που εργάστηκαν εκεί.
Η Ρωσία, όπως εξήγησε, πληρώνει ήδη τέτοιες συντάξεις στο Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία, γιατί όχι και στην Ελλάδα, αναρωτήθηκε. Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης έθεσε και το θέμα της ιθαγένειας των Ελλήνων στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και της ταυτότητας του ομογενή, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της γραφειοκρατίας για τις επενδύσεις. Σχετικά με την Ουκρανία, ο κ. Σαββίδης επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν τα 40 σχολεία της Ουκρανίας όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα λόγω της αλλαγής του νόμου περί μειονοτικών γλωσσών από τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πάρει σύντομα θέση σε αυτό το ζήτημα.
Στα σχολεία βέβαια, όπως διαβεβαίωσε η κα Προτσένκο, συνεχίζει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, και ανέφερε ότι οι Έλληνες αυτή την περίοδο δεν υπήρξαν θύματα εθνικών διώξεων ή παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Οι Έλληνες της Ουκρανίας, τόνισε η κα Προτσένκο, είναι ενωμένοι και υπέρ της ενωμένης Ουκρανίας και η επικοινωνία μεταξύ των 105 ελληνικών συλλόγων είναι συνεχής και κυρίως με αυτούς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, όπου παρά την αβεβαιότητα και την ανησυχία για το μέλλον της χώρας οι σύλλογοι συνεχίζουν τη λειτουργία τους κανονικά και η κατάσταση είναι ήρεμη, όπως διαβεβαιώνουν οι πρόεδροι τους.
Η κα Προτσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κυριάκο Γεροντόπουλο και τις διπλωματικές μας αρχές στην Ουκρανία, καθώς επίσης και τον Ιβάν Σαββίδη για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους. Υπογράμμισε ότι η Ομογένεια της Ουκρανίας περιμένει την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία της οικονομικής ενίσχυσης από τη χώρα μας και εκφράζοντας την ανησυχία της για τη διακοπή της διαδικασίας έκδοσης των Ειδικών Δελτίων Ομογενών. Σύμφωνοι με την πρόταση διενέργειας ελέγχου για την κρατική χρηματοδότηση του ΣΑΕ κατά την προηγούμενη 7ετία, αλλά και την επίλυση του θέματος της κατάργησης των συντάξεων των παλλινοστούντων, τάχθηκαν και οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο.
Διαβάστε επίσης:
Pravda: Η Ελλάδα αν δώσει το πράσινο φως τότε Ρωσικά χρήματα θα έρθουν