Πάγκαλος: Yποφέρω με 1.800 ευρώ σύνταξη!
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπολύει μέσω του Βήμα FM ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συνεχίζει την πορεία της βαθμιαίας περιθωριοποίησης που του ταιριάζει».
Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστικούς και το ενδεχόμενο ανάλογων, αναδρομικών αξιώσεων από τους βουλευτές
«Εάν κάποιοι αποφασίσουν – γιατί βλέπω τώρα ένα πνεύμα κατά των δικαστών – και δεν δικαιώσουν τον εαυτό τους, διότι πιστεύω ότι ορθώς έπραξαν οι δικαστές και τον δικαίωσαν από την τυπική άποψη, της εφαρμογής του δικαίου, θα μπορούσε άλλος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα εφαρμοστεί ο γενικός κανόνας δικαίου ότι δεν μπορεί να χειροτερέψεις αναδρομικά τις συμβατικές συνθήκες μιας εργασιακής σχέσης, σε έναν εργοδότη. Εκεί θα άνοιγε επίσης ο δρόμος για να δικαιωθούν κάποιοι και ανατρέπεται η οικονομική πολιτική. Γι' αυτό το λόγο, εγώ δεν θα κάνω προσφυγή, παρόλο ότι υποφέρω, διότι 1.800 ευρώ δεν είναι μεν σύνταξη πείνας, αλλά δεν είχα προγραμματίσει στη ζωή μου να έχω τόσα. Είχα προγραμματίσει κάτι παραπάνω...»
Για το λόγο που δεν πήγε στο μνημόσυνο του Ανδρ. Παπανδρέου
«Δεν πήγα ποτέ. Ποτέ. Γενικά, δεν πηγαίνω σε κηδείες και μνημόσυνα, όσο μπορώ. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται διαγκωνισμοί γύρω από έναν νεκρό και κάποιοι να επιχειρούν να διαχειριστούν τη μνήμη του και να είναι οι καλοί ή οι κακοί παπανδρεϊκοί ή οι καλοί και κακοί παγκαλικοί, χιωτικοί κτλ. Αν η προσωπικότητά σου ήταν τόσο ισχυρή που δημιούργησε ακολούθους, καλό είναι αυτοί να βρουν έναν άλλο τρόπο να σε τιμήσουν.»
Για τον Κ. Καραμανλή και την Προεδρία της Δημοκρατίας
«Σέβομαι τους σώφρονες και μετριοπαθείς ανθρώπους και μ' αυτήν την έννοια σέβομαι πάρα πολύ τον Κώστα Καραμανλή, διότι έμαθα σήμερα από τον κ. Αντώναρο ότι δεν επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεωρώ γι' αυτό αξιοσέβαστο και πραγματικά πολύ καλά έκανε και δεν θέλει να γίνει Πρόεδρος. Έγινε πρωθυπουργός και τίμησε το αξίωμά του και το όνομά του και καλά κάνει τώρα.
[...] Δεν είπα ποτέ ότι δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος. Είπα ότι καλά έκανε και ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται. Η επαφή που είχα, όποτε είχα, μαζί του μου έδωσε την εντύπωση ενός πολύ ευγενούς και συγκροτημένου ανθρώπου και αυτή η εκδήλωσή του το δείχνει αυτό μέχρι τώρα. Τι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν έχει σημασία ποιος εξελέγη και ποιος όχι, αλλά ότι όποιος εξελέγη μέχρι τώρα, και στις τρεις περιπτώσεις μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επελέγη για να λύσει μικροκομματικά προβλήματα και απαιτήσεις της στιγμής των τότε πρωθυπουργών, με τεχνάσματα και μηχανισμούς. Οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Πιστεύω ότι το θεσμό αυτό που τον έχουμε εξευτελίσει, δεν πρέπει να τον ευτελίσουμε άλλο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Πρόεδρος έχει τρεις σοβαρές αρμοδιότητες. Η πρώτη είναι να ενώσει το λαό γύρω από πάγιες αξίες και παραδόσεις που συγκροτούν την εθνική μας ταυτότητα, για να παίξει έναν εκπαιδευτικό ρόλο με τις πράξεις του και το λόγο του, ιδιαίτερα για τη νεολαία. Ο δεύτερος ρόλος είναι η εκπροσώπηση της χώρας, οι δημόσιες σχέσεις. Και ενδεχομένως να δεχθεί ξένους εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων ή να ταξιδέψει και να βελτιώσει την εικόνα του τουρισμού και της ναυτιλίας. Μπορεί να είναι πολιτικό πρόσωπο ή και όχι ή μπορεί να είναι και τα δύο, όπως θεωρώ ότι ο σωστός δημόσιος άνδρας ή δημοσία γυναίκα είναι αυτός ή αυτή που έχει μια κοινωνική διαδρομή και την έχει σε κάποιο σημείο θέσει υπό την κρίση των συμπολιτών μας, μέσα από τις πολιτικές διαδικασίες. Και τέλος, πρέπει να έχει και την αντίστοιχη αποδοχή και μέχρι στιγμής οι λύσεις που συζητούνται δεν είναι ικανοποιητικές. Δηλαδή, να μαζέψει τις ψήφους που είχε ο Καραμανλής και να πάει και το ΠΑΣΟΚ και να πάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βάζει όρους και θέλει να του πάνε για Πρόεδρο τον κ. Κουβέλη, και να μαζευτούν και τα περιτρίμματα από τους ανεξάρτητους που θύμωσαν ή κάτι θυμήθηκαν και έφυγαν, επειδή δεν τους έκαναν βουλευτές (υπουργούς), και ξαφνικά ενώνονται γύρω από ένα πρόσωπο επειδή θεωρούν ότι συνιστά λύση στο πρόβλημά τους. Δεν νομίζω ότι προσδίδει την απαιτούμενη αίγλη και το κύρος που απαιτεί ο θεσμός αυτός. Θεωρώ ότι για να βγει Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή και να έχει και κάποιο νόημα, πρέπει να βρεθεί κάποιος που έχει ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι, θα συνεχίσει την πορεία της βαθμιαίας περιθωριοποίησης που του ταιριάζει. Εάν καταλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κύρος που μπορεί να διεκδικήσει με αξίωση μια κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να βγει από το γκέτο του μνημονίου-αντιμνημονίου, επειδή τελείωσε τώρα και το μνημόνιο, και να ψηφίσει από κοινού με τις δυνάμεις που σήμερα υποστηρίζουν την κυβέρνηση έναν Πρόεδρο που θα πάρει 200 έδρες και θα τελειώσει έτσι εύκολα το θέμα.»
Διαβάστε επίσης:
«Βόμβα» Καλαντζή: Η τρόικα εξυπηρετεί συμφέροντα! (vid)