Ζωηρός διάλογος και αντιπαραθέσεις για την κρίση στη σχέση Ελλάδας - Ευρωζώνης
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για την κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, διατυπώθηκαν στην εκδήλωση για το «πως κτίζονται οι κυβερνήσεις συνεργασίας» που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» που προεδρεύει η Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνεργασία με το γερμανικό ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, υποστήριξε ότι η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν έχει στρατηγικό χαρακτήρα και εξυπηρετεί μια αναγκαιότητα, λόγω της κρίσης. «Στην ουσία προσχώρησαν οι ΑΝΕΛ στο προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Φίλης και αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους επεσήμανε: «Τον Ιούνιο θα γίνει η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος. Εάν προκύψει κάποιο ατύχημα τη ευθύνη δεν θα την έχει η ελληνική κυβέρνηση. Επιδίωξή μας είναι μέσα από συναινέσεις, αλλά και αντιπαραθέσεις, εντός και εκτός Ελλάδος, να ρυθμιστεί το χρέος». Ανέφερε ακόμη, ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη καθώς υπάρχει, όπως τόνισε, η αξίωση για υποταγή όλων στη γερμανική Ευρώπη.
Διαφορετική άποψη εξέθεσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο του SPD, ΄Αξελ Σέφερ, που έχει υπερασπιστεί ,πολλάκις, την Ελλάδα στη Μπούντεσταγκ. «Δεν υπάρχει σύγκρουση ΕΕ-Έλλάδας, ούτε μάχη Βρυξελλών -Αθήνας. Απαιτείται συνεννόηση όλων. Η Γερμανία πάει καλά όταν πάνε καλά κι οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε». Ο κ. Σέφερ, μάλιστα, υποστήριξε ότι εάν στη Βρετανία γίνει δημοψήφισμα, για έξοδο από την Ε.Ε και η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η Ευρώπη θα έχει αποτύχει γιατί δεν θα έχει καταφέρει να παραμείνει ενωμένη.
«Σωστά είναι αυτά κι εμείς αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Δεν υπάρχει διαπάλη λαών, υπάρχει όμως διαπάλη πολιτικών», αντέτεινε ο κ. Φίλης. Στο σημείο αυτό παρενέβη η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, που συντόνισε την συζήτηση επισημαίνοντας ότι δεν βοηθούν οι παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε. «Δεν έχουν βοηθήσει την πολιτική συνεννόηση γιατί υπερέβη ορισμένες φορές τις εθνικές γραμμές», τόνισε η πρόεδρος του Δικτύου, θέτοντας στη συζήτηση το ζήτημα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ώστε να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι το κυβερνών κόμμα επιμένει στην θέση για τη θέσπιση της απλής αναλογικής και θα το πράξει στη διάρκεια της κυβερνητικής τετραετίας, αλλά, αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχουν οι μεταρρυθμίσεις για την ανάταξη της οικονομίας. «Πολύ περισσότερο όταν διακινούνται σενάρια κυβερνητικής ανωμαλίας», τόνισε ο κ. Φίλης.
«Μην ψάχνετε για εχθρούς. Κυβερνήστε. Μην οδηγείτε τη χώρα στα βράχια», σχολίασε ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απλούστευσης του εκλογικού συστήματος, για τον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων. Στην εισήγησή του, δε, σημείωσε την ανάγκη για υπερβάσεις, καθώς, σήμερα, διαφαίνονται συγκλίσεις ανάμεσα στη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στην εμπειρία των δύο τελευταίων κυβερνήσεων συνεργασίας και είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, αλλά με σκληρή διαπραγμάτευση,να επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους.
Ο Σπύρος Λυκούδης, από το Ποτάμι, έκανε ιστορική αναφορά στα γεγονότα, που δεν επέτρεψαν να επικρατήσει στην Ελλάδα κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων και κινήσεων της Σοσιαλδημοκρατίας. «Πιστεύω στις μεγάλες πολιτικές συναντήσεις και συνεργασίες. Χρειάζεται γι΄ αυτό η απλή αναλογική και η προγραμματική σύγκλιση με άξονα τίς μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε.
Σκοπός της εκδήλωσης, εξήγησε η Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν να αναδειχθούν όλες οι διαδικασίες για το πώς σχηματίζεται μια κυβέρνηση συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την επι τρίμηνο διαπραγμάτευση, που έγινε στη Γερμανία ,για τον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών, υπό την κ. Μέρκελ.
Λεπτομέρειες, για το πώς επετεύχθη η συμφωνία και διαμορφώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα στη Γερμανία, εξήγησε ο κ. Σέφερ, ενώ ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Θανάσης Διαμαντόπουλος, ανέλυσε επιστημονικά τις παραμέτρους των κυβερνήσεων συνεργασίας.