Σκα Κέλερ: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, τονίζει η γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ

Σκα Κέλερ: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη
4'

Η κ. Κέλερ, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιστεύει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπνεύσει και να υλοποιήσει τις αλλαγές για τις οποίες ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό.

Κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα μετέβη στην Κω -όπου είδε τους χώρους υποδοχής των προσφύγων- και συναντήθηκε με την αν. υπουργό Μετανάστευσης, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και ενόψει της υιοθέτησης από την Ευρωπαική Επιτροπή δέσμη μέτρων, για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Η Πράσινη ευρωβουλευτής ζητάει δικαιότερο επιμερισμό των μεταναστών και προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των κανονισμών του Δουβλίνου, που βαρύνουν άνισα την πρώτη χώρα εισόδου.

Θεωρεί το Grexit "καταστροφή" για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ αναφερόμενη στη λιτότητα λέει ότι, εκτός από τις "καταστροφικές συνέπειες" που άφησε πίσω της, "απέτυχε και στον οικονομικό της στόχο". «Πρέπει να προχωρήσουμε το "ευρωπαϊκό εγχείρημα", να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομική συνεργασία», τονίζει και «να στραφούμε προς μια "πιό βιώσιμη κοινωνική πολιτική" που θα μεριμνά για την καθημερινότητα του πολίτη και θα σέβεται το περιβάλλον».

Καταστροφικό το Grexit
«Αρνούμαι να σκεφτώ το ενδεχόμενο Grexit γιατί θα ήταν καταστροφικό και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Ο μόνος δρόμος πιστεύω είναι να πάμε μπροστά, σε μια συμφωνία βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. Δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά εταίροι, πρόκειται για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη, πρόκειται για όλους μας».

Η λιτότητα δεν είναι λύση
«Η πολιτική της λιτότητας είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα και αλλού, ενώ δεν αποτελεί λύση για την οικονομική ανάπτυξη. Ο στόχος της πολιτικής λιτότητας ήταν να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, πράγμα που δεν συνέβη. Πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία. Δεν είναι λειτουργικό να έχουμε ένα νόμισμα και τόσες διαφορετικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές και πρέπει να κάνουμε την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική πιο βιώσιμη. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε μόνον στις εξαγωγές. Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμα ωφέλη για την κοινωνία, γι αυτό επιδιώκουμε τον κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό της οικονομίας, ώστε η κοινωνία να λειτουργεί επ' ωφελεία της κοινωνίας, χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον».

Μετανάστευση και αλληλεγγύη
«Δεν υπάρχει επαρκής αλληλεγγύη από την πλευρά της ΕΕ. Στο θέμα της μετανάστευσης είμαστε υπέρ του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης στην Ευρώπη. Πρέπει να αναθεωρήσουμε πλήρως τους κανονισμούς του Δουβλίνου που δίνει δικαίωμα για άσυλο μόνον στην πρώτη χώρα εισόδου. Επίσης στην Ελλάδα εισέρχονται πολλοί πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές και πρέπει να επιμερίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και σε άλλα κράτη-μέλη, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν είναι εύκολο να βελτιωθούν οι υποδομές υποδοχής, χρειάζεται χρόνος και χρήματα. Πιστεύω ότι το αρμόδιο υπουργείο δουλεύει γι΄αυτό αλλά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Πρέπει να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες και άλλες χώρες ώστε όλα τα κράτη-μέλη να συμβάλουν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
Είμαστε σε κρίσιμο σημείο στη δημόσια συζήτηση όσον αφορά την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη, γιατί υπάρχουν αντιευρωπαϊκές κινήσεις που λένε ότι υπάρχει υπερβολική αλληλεγγύη ή ότι δεν χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Πρέπει να προχωρήσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και πρέπει να μιλήσουμε κυρίως στους νέους, για στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να δουλέψει η Ευρώπη προς όφελος των λαών, να στραφούμε στην κοινωνική Ευρώπη, που φροντίζει την καθημερινότητα του πολίτη, όπως επιδόματα ανεργίας, συντάξεις, εργασιακές ρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε πιο κοινωνική Ευρώπη».

Πραγματικές μεταρρυθμίσεις
«Ασφαλώς η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγές, γι αυτό εξάλλου εξελέγη η νέα κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι ποιες μεταρρυθμίσεις. Η λέξη μεταρρύθμιση έγινε μια "βρώμικη" λέξη, συνώνυμη των απολύσεων, ενώ η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά ακριβώς αυτή είναι η πρόκληση: για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάμε. Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο, όπως για παράδειγμα ένα καλό φορολογικό σύστημα. Το ίδιο και η πάταξη της διαφθοράς. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο και να είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, πρέπει να συζητούνται στο κοινοβούλιο, είναι απίστευτο ότι η τρόικα πρότεινε νόμους που ψηφίστηκαν χωρίς δημόσιο διάλογο, πρέπει το κοινοβούλιο να αποφασίζει, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται χρόνος».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή