Μέγαρο Μαξίμου: Αδιάλλακτη η στάση των θεσμών
Σαρανταπέντε λεπτά διήρκησε η συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Κυριακής (14/06/2015).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5 του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9 του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6 του ΑΕΠ».
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε και μεταφορά βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή φορολογίας.
«Οι εκπρόσωποι των θεσμών επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους και δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς», κατέληξαν.
Επιστρέφει στην Αθήνα η ελληνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία
Στο μεταξύ, στην Αθήνα επιστρέφει απόψε (14/06/2015), σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών.
«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, στις οποίες συμμετείχε.
Όπως είπε, «η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα, προτάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό».
Πρόσθεσε ότι «παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά».