Τσίπρας: Ανασχηματισμός ΝΑΙ, κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» ΟΧΙ!
Παρά το σοβαρό ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή, που προκλήθηκε εξαιτίας της διαφοροποίησης 17 συνολικά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός δείχνει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις δραματικές εξελίξεις.
Τα παρασκήνια των συζητήσεων στο Μαξίμου για τις πολιτικές εξελίξεις…
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, προερχόμενες από πηγές του Μαξίμου, σε σύσκεψη του στενού επιτελείου του Αλ. Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11.07.) ο πρωθυπουργός τόνισε στους στενούς συνεργάτες του ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι να τελειώνουμε με τη συμφωνία, τα κυβερνητικά και κομματικά στη συνέχεια».
Κατά τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση έγινε αναφορά και στα σενάρια που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για πιέσεις ώστε να σχηματιστεί «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» ενόψει οριακών εξελίξεων και κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, που θα ακολουθήσουν την ενδεχόμενη συμφωνία.
Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας απέρριψε κάθε σκέψη για μια τέτοια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Και μάλιστα παρέπεμψε στην τοποθέτησή του ότι «εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος», με την οποία –όπως εξήγησε- εννοούσε και την απόρριψη κυβέρνησης τεχνοκρατών απ’ αυτή τη Βουλή αλλά και κυβέρνησης που θα αλλοίωνε τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο αποκαλύπτουμε ότι όταν –το πρωί του Σαββάτου, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή- έγινε υπαινιγμός για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με συμμετοχή του Ποταμιού, ο πρωθυπουργός ήταν κάθετα αρνητικός.
Βέβαια για μια τέτοια πολιτική κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» πιέζουν και κύκλοι της Ε.Ε.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι αυτές οι πιέσεις δεν θα λάβουν τη μορφή τελεσιγράφου και σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί μια τέτοια απαίτηση.
Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι αμέσως μόλις τελειώσει η περιπέτεια με τη συμφωνία θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
Ένα ανασχηματισμό υπαγορευμένο απ’ τη διαφοροποίηση –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- τεσσάρων υπουργών(Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Χουντής), οι οποίοι σίγουρα θα αντικατασταθούν, αν στο μεταξύ δεν έχουν παραιτηθεί...
Σε αυτά τα πλαίσια –του ανασχηματισμού- θα γίνουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας και άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με στόχο να προκύψει μια κυβέρνηση ενιαία, συμπαγής.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν είναι σαφές αν ο ανασχηματισμός θα λάβει τα χαρακτηριστικά του σαρωτικού.
Είναι πρόωρο ακόμα, μας τόνισε συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα.
Αυτό που θα πρέπει να είναι πιθανό, είναι η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με στελέχη απ’ τον ευρύτερο αριστερό και κεντροαριστερό χώρο...