Μνημόνιο 3 - Μάρτιν Σούλτς: Ευρώπη πρέπει να αλλάξει βηματισμό ή θα ξαναπέσει σε βάραθρο

«Είμαι ικανοποιημένος, καταφέραμε να απομακρύνουμε την Ευρώπη από το βάραθρο. Δεν θα έπρεπε να φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο, αλλά η συμφωνία απέκρουσε τον κίνδυνο Grexit και υπερασπίσθηκε την ενότητα της ζώνης του Ευρώ», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Μνημόνιο 3 - Μάρτιν Σούλτς: Ευρώπη πρέπει να αλλάξει βηματισμό ή θα ξαναπέσει σε βάραθρο
2'

«Τώρα- προσθέτει- πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίσαμε για να μην βρεθούμε, σε λίγους μήνες, και πάλι στο χείλος του γκρεμού».

Στην ερώτηση αν «μετάνιωσε για το ότι κάλεσε τους έλληνες να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα» ο Μάρτιν Σουλτς απαντά:

«Καθόλου. Προσωπικά, υπερασπίσθηκα πάντα την ενότητα της Ευρωζώνης. Κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος εξετέθην, αλλά μόνον για να υπογραμμίσω ότι με ένα «όχι» η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί».

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός «διαφωνεί κάθετα» με όσους θεωρούν ότι «ένα Grexit θα ενίσχυε την Ευρωζώνη και θα έκανε πιο ανταγωνιστική την Ελλάδα». Διαφωνεί, όπως υπογραμμίζει, με την θέση αυτή «από πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής άποψης», διότι «η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πλήρωναν τεράστιο τίμημα εξαιτίας της αβεβαιότητας και ο κίνδυνος ενός ντόμινο στις αγορές έγινε αισθητός ήδη ενώ πλησίαζε η ημέρα του δημοψηφίσματος».

Σε σχέση με την χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προσθέτει:«δεν πρέπει να αγνοήσουμε την δυσκολία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Και κανείς δεν θα έπρεπε να αγνοήσει τις προσπάθειες που έκαναν οι έλληνες τα χρόνια αυτά. Όσοι στηρίζουν τα στερεότυπα σε σχέση με τους έλληνες, τους γερμανούς ή κάθε άλλο έθνος, κάνουν μόνον ζημιές. Θεωρώ ότι τώρα η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Η αβεβαιότητα κλόνισε την εμπιστοσύνη όλων».

«Μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη χωρίς εμπιστοσύνη;» ρωτά ο Ιταλός δημοσιογράφος Αντρέα Μπονάνι και ο κύριος Σουλτς απαντά: «η συμφωνία προβλέπει μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται με στόχο μια ανταγωνιστική, διαφανή και βιώσιμη ελληνική οικονομία, για το μέλλον της Ελλάδας. Οι μεταρρυθμίσεις απουσίασαν για πάρα πολύ καιρό, και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια τόσο μακρά λίστα. Όχι επειδή υπάρχει αίσθημα εκδίκησης. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι πραγματική και πρόκειται για πρόβλημα που πρέπει να λυθεί σύντομα».

Ο Μάρτιν Σουλτς εκτιμά, επίσης, ότι «η απάντηση στην επιδείνωση της κρίσης των ημερών αυτών, είναι μια ουσιαστική πρόοδος προς μια πραγματική οικονομική και πολιτική Ευρώπη, ώστε το ευρωπαϊκό σχέδιο να μην υπονομεύεται από εθνικά συμφέροντα, ενώ υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «η Ευρωζώνη απαρτίζεται από δεκαεννέα δημοκρατίες, όχι από μία κατά δεκαοκτώ και ούτε από δεκαοκτώ κατά μιας. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνον δουλεύοντας μαζί, και οι δεκαεννέα. Αυτή η αρχή ισχύει για το δημοψήφισμα, αλλά και για τις εθνικές εκλογές».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή