Προγραμματικές δηλώσεις: Σήμερα στη Βουλή η πρώτη «μάχη» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
Σε θέση «μάχης» μετά από το άνευρο πρώτο διήμερο των προγραμματικών δηλώσεων βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση με την κορύφωση της σύγκρουσης να αναμένεται μετά το απόγευμα όταν και θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Σήμερα, Τετάρτη (07/10/2015) τα μεσάνυχτα αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης ημέρας της διαδικασίας, να δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η διαδικασία των τοποθετήσεων θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσει η φανερή ψηφοφορία.
Πάντως, ήδη, από τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών, των βουλευτών και των υπουργών που προηγήθηκαν καθορίστηκαν τα όρια του πεδίου μάχης και ξεκαθαρίστηκε ότι η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση περιορίζεται στους 155 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ .
Από τη χθεσινή συνεδρίαση διάρκειας 13 ωρών τοποθετήθηκαν περισσότερα από 20 μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Τσακαλώτος: Μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση του προγράμματος τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.
«Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να τελειώσει γρήγορα και επιτυχώς» δήλωσε από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι τελικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με αυτές του προσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, δεδομένου, όπως είπε, ότι «οι προβλέψεις για την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι καλύτερες απ' ό,τι στο σχέδιο προυπολογισμού και θα γίνουν γνωστές το Νοέμβριο».
Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε πως είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα με πολλούς παίκτες.
Για το νέο σύστημα διακυβέρνησης των τραπεζών που ζητούν οι δανειστές, ανέφερε ότι ίσως μία επιλογή είναι «να ενωθεί η λύση με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων».
Επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει γρήγορα, αλλά και «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα λεφτά πάνε και δανείζουν εκεί που πρέπει».
Για το χρέος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες, πολλά συμφέροντα που διαφωνούν, αλλά και εδώ η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι έχει διεθνοποιηθεί ως ζήτημα. Αυτή η διεθνοποίηση, επισήμανε, έχει δώσει μία μεγάλη ελπίδα ότι μετά την 1η αξιολόγηση μπορεί να λυθεί το ζήτημα.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση, η ανεφαλαιοποίηση και ρυθμιστεί το χρέος μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση από καταναλωτές που δεν θα φοβούνται να ξοδέψουν, να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να έρθουν επενδυτές. Έτσι θα σταματήσουν τα capital controls.
Οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο είναι πολύ καλύτερες από αυτές που βλέπαμε τον Αύγουστο, αποκάλυψε. Όπως είπε δεν ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γιατί δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.
Σημείωσε πάντως ότι πολλά θα κριθούν και στο διεθνές μέτωπο καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Φίλης: Διάλογος στην εκπαίδευση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μεταρρυθμίσεις
Ευρύ διάλογο για την Παιδεία με βάση το πολυνομοσχέδιο «Μπαλτά», έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, περιορισμό αποσπάσεων εκπαιδευτικών εκτός σχολείων και νέα στρατηγικά πλαίσια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου προσχολικής αγωγής, αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα και της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός επισήμανε ότι θα συνεχιστεί το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς να γίνουν βήματα προς τα πίσω από τις τομές που έχει ανάγκη η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. «Το νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί, θα αποτελέσει μέρος του κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία», είπε ο κ. Φίλης, ο οποίος στη συνέχεια έκανε λόγο για «άμεσες», αλλά και «μακροπρόθεσμες» παρεμβάσεις.
«Αναλαμβάνουμε να ανοίξουμε επιτέλους έναν συντεταγμένο διάλογο, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για τη διαμόρφωση ενός μεταρρυθμιστικού οράματος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι «χωρίς να πετάμε τα "καλά" που έχουν γίνει», θα αξιοποιηθούν οι εμπειρίες και πρακτικές εντός και εκτός της χώρας, ούτως ώστε «να επανασχεδιαστεί το σχολείο που θέλουμε, αναζητώντας τις πιο πλατιές κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις».
«Ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία», συνέχισε ο υπουργός, «πρέπει να γίνει υπόθεση πολλών κοινωνικών ομάδων, με καθοριστική τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, με αίσθηση ευρύτερης κοινωνικής ευθύνης, χωρίς συντεχνιασμούς και αναδιπλώσεις».
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ένα σχολείο που θα αμβλύνει και δεν θα οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες. «Θέλουμε, με άλλα λόγια, ένα καλό σχολείο για όλους», είπε ο κ. Φίλης.
Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Αυτό σημαίνει ότι προωθούμε στην πράξη εκπαίδευση ίσων ευκαιριών για όλους και όλες», ανέφερε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται, επίσης, η ίδρυση και λειτουργία ενός τουλάχιστον ειδικού σχολείου ανά διεύθυνση εκπαίδευσης.
«Έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για την ειδική αγωγή είναι η κυβερνητική απόφαση να προσληφθεί φέτος επιπλέον προσωπικό περίπου 1.000 άτομα, για την ειδική εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Φίλης.
Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι θα προωθηθεί άμεσα ένα νέο και πολυδιάστατο θεσμικό πλαίσιο αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, με στόχο την άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. «Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε στην επαναφορά, και μάλιστα ποιοτικά αναβαθμισμένης, της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που είχαν ουσιαστικά καταργηθεί, καθώς και στην εφαρμογή προγραμμάτων παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες», επισήμανε ο κ. Φίλης.
Όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «αναγκαία» την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της προσχολικής αγωγής, καθώς επίσης και τη συνολική αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος και των βιβλίων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοικτά για τον τεράστιο όγκο της διδακτέας ύλης, που οι μεν δάσκαλοι και καθηγητές αδυνατούν να διδάξουν, τα δε παιδιά αδυνατούν να αφομοιώσουν», είπε ο υπουργός.
Ειδικότερα, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Φίλης προανήγγειλε την αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομης εκπαιδευτικής βαθμίδας, καθώς επίσης και τη θεσμοθέτηση νέων τρόπων αποτίμησης της γνώσης με μείωση του χρόνου των εξετάσεων στα Γυμνάσια προς όφελος του διδακτικού χρόνου.
Ακόμη, στην ομιλία του, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να τεθεί άμεσα σε κοινωνική διαβούλευση ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση τέταρτου σχολικού έτους στα ΕΠΑΛ, προαιρετικό και επιδοτούμενο, για όσες και όσους αποφοίτους επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο στόχος του υπουργείου κινείται σε δύο άξονες: την αποκατάσταση του «τραυματισμένου» κύρους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την «ακαδημαϊκή και δημοκρατική επανεκκίνηση των Ιδρυμάτων».
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα καταργηθεί η αρμοδιότητά τους, να επιλέγουν ή να αποκλείουν υποψήφιους πρύτανεις και κοσμήτορες. «Καταργούμε αυτή την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας», είπε ο κ. Φίλης.
Ακόμη, θα διατηρηθεί το ποσό που διατίθεται για τη φοιτητική μέριμνα, ενώ θα γίνουν ενέργειες για τη διαμόρφωση δομών αλληλεγγύης, για την ανάπτυξη αυτοδιαχειριζόμενων δραστηριοτήτων από τα ιδρύματα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σίτιση και η στέγαση για όλους τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές.
Τέλος, όσον αφορά τη «μετανάστευση των νέων επιστημόνων», ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου η δρομολόγηση λύσεων για τα προβλήματα των νέων επιστημόνων.
Μπαλτάς: Τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση μπορεί να βρεθούν από τους αρχαιολογικούς χώρους
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν ισοδύναμα από τα έσοδα του Υπουργείου Πολιτισμού για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, άφησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
Μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχει δρομολογηθεί η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μέσα από αυτούς τους πόρους μπορούν να βρεθούν κάποια από τα ισοδύναμα» πρόσθεσε.
Ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ακόμη ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε στενότερη συνάφεια πολιτισμού και παιδείας» και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός πολιτισμός θα μπορούσε να διαπρέψει έξω από τα σύνορα της χώρας.
Λεβέντης: Θετική ψήφο μόνο αν δεχτούν τα 9 σημεία που προτείναμε
Η Ένωση Κεντρώων δεν θα δώσει θετική ψήφο στην κυβέρνηση και δεν πρόκειται να την στηρίξει παρά μόνο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση των εννέα σημείων που έχει καταθέσει, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης.
Διευκρίνισε μάλιστα, ότι σε περίπτωση που οι θέσεις του γίνουν δεκτές, θα στηρίξει την κυβέρνηση χωρίς να απαιτήσει «υπουργικές θέσεις», εφόσον δεν τον ενδιαφέρει «η νομή της εξουσίας, αλλά να γίνουν πράγματα θετικά για το λαό», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Λεβέντης σημείωσε, επίσης, ότι η σπατάλη στο Δημόσιο θα αποτελέσει στο εξής την αιχμή της πολιτικής του κόμματος του. «Θα ξεσκεπάσουμε τη σαπίλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν σήμερα 400.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ και συνεχίζουν να εργάζονται, στερώντας από τους ανέργους θέσεις εργασίας και 300.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερες από δυο συντάξεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επανέλαβε ότι θα πρέπει να τεθεί πλαφόν 1.500 ευρώ στο ύψος της σύνταξης.
Στη συνέχεια καταλόγισε στους βουλευτές όλων των κομμάτων ότι προσλαμβάνουν υπερβολικό αριθμό συμβούλων και έκανε λόγο για «αργόμισθους», όπως τους χαρακτήρισε, υπαλλήλους της Βουλής και ευρύτερα του Δημοσίου.
Τέλος, ο κ. Λεβέντης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πει «συγγνώμη από τους πολίτες που πίστεψαν στις αντιμνημονιακές θέσεις που εξέφραζε επί πέντε χρόνια», υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο τον τιμά», ενώ άσκησε κριτική στο ΚΚΕ, που τον κατηγόρησε νωρίτερα ότι με τις θέσεις του για τις συντάξεις επιχειρεί «να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους».
Έντονη κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως τις ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με την παράλυση του παραγωγικού ιστού, συνθέτουν την εικόνα μιας εξαιρετικά σκληρής πραγματικότητας, και οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία.
Αιτιολόγησε πως υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, νέοι και νέες φεύγουν στο εξωτερικό, σε λίγο δεν θα έχουμε παραγωγική δραστηριότητα, και προσέθεσε πως μέσα σε αυτό το περιβάλλον ακούσαμε προγραμματικές δηλώσεις από μια άλλη εποχή, για άλλες ανάγκες, μιας άλλης κοινωνίας. «Η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο και εδώ ακούμε εκθέσεις ιδεών από την κυβέρνηση. Είχαμε παλαιότερα το τεχνητό κλίμα ευφορίας, το success story της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, έχουμε τώρα το νέο success story του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα» ανέφερε.
Για αντιπαράθεση του μνημονιακού τόξου της κυβέρνησης με τις υπόλοιπες συνιστώσες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Κεντρώους, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ είναι σε αυτή τη Βουλή η μοναδική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. «Έχετε την ίδια γραμμή με επιμέρους διαφοροποιήσεις, όμως δεν συνιστούν καμία αλλαγή. Τι συνιστούν; Συντήρηση αυταπάτης ότι μπορεί ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος και αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στον καπιταλιστικό σύστημα» ανέφερε και τόνισε πως δεν γίνεται μια ανάπτυξη που στηρίζεται στο αδηφάγο κεφάλαιο να έχει θετικό πρόσημο. «Αντικειμενικά κεφάλαιο σημαίνει εκμετάλλευση. Ο Ομπάμα έγινε πρότυπο. Αυτό εννοείτε κοινωνικό πρόσημο» επισήμανε ο κ. Παφίλης, καταλήγοντας πως ανάπτυξη υπέρ του λαού σημαίνει ότι αυτοί που παράγουν τον πλούτο να τον έχουν στα χέρια τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα βοηθήσει σε ό,τι σωστό, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα λύσει αυτή η κυβέρνηση τα προβλήματα της χώρας.
Αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα του περασμένου εξαμήνου και αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «δεν θα προσπαθήσετε καν να λύσετε τα προβλήματα της χώρας, δεν ξέρετε τα προβλήματα της χώρας», και διευκρίνισε «γι' αυτό δε σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης». «Είμαστε εδώ στο ίδιο έργο θεατές. Ίδια κυβέρνηση με αυτή του Ιανουαρίου, χωρίς όμως την ελπίδα. Ίδια κυβέρνηση. Ανύπαρκτη ελπίδα, λιγότερα και μικρότερα τα ψέματα. Ψέματα όμως» είπε χαρακτηριστικά.
Ένταση στη Βουλή και επεισόδιο Βαρεμένου-Κασιδιάρη
Επεισοδιακή ήταν η παρθενική εμφάνιση του Γιώργου Βαρεμένου στη Βουλή ως προέδρου της Ολομέλειας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και κατακρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης είπε μεταξύ άλλων: «Δεν τολμάτε να πάτε στην Κω γιατι θα σας πετάξουν οι κάτοικοι γιαούρτια».
Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος παρατήρησε τον Κασιδιάρη: «Η έμμεση αναφορά για χρήση όπλων θα επιφέρει συνέπειες».
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αντέδρασε στην παρατήτηση και αναρωτήθηκε: «Μίλησα εγώ για όπλα;» για να λάβει εκ νέου απάντηση από τον προεδρεύοντα: «Είπατε κάτι στην αναφορά σας για την Κω. Ακούστε ξανά την ομιλία σας και θα καταλάβετε τι εννοώ».
«Αρπάχτηκαν» στη Βουλή Μπακογιάννη και Κοτζιάς
Επίθεση κατά του Νίκου Κοτζιά εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών ότι «επιδίδεται σε διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών, με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα».
Ο καβγάς έλαβε διαστάσεις και οι δύο πρώην και νυν υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατ' ιδίαν μία συνομιλία σε έντονο κλίμα στα ορεινά της Βουλής. Πέτρα του σκανδάλου η επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.
Αιτία για την κόντρα στάθηκε η απόφαση του κ. Κοτζιά να ανακαλέσει από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να αλλάξει την απόφασή του και να παραμείνει η κ. Παπαδοπούλου στο πόστο της.