Associated Press: «Αδειάζουν» πέντε ελληνικά νησιά από πρόσφυγες πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Στην ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες πέντε ελληνικών νησιών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό που θα διεξαχθεί στις 17-18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που αναπαράγεται από το δίκτυο ABC, ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι κάποια νησιά, χωρίς να τα κατονομάζει, θα εκκενωθούν πριν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες η επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία.
Εξήγησε, μάλιστα, πως οι μετανάστες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί θα εγκατασταθούν σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει να δέχεται μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.
Στόχος, δε, της συμφωνίας, σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο αξιωματούχο, είναι να αποθαρρύνονται οι μετανάστες να περνούν στα τουρκικά εδάφη για να μεταβούν ακολούθως στην Ευρώπη.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει την Τουρκία για την επιστροφή των μεταναστών», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως οι προσφυγικές ροές θα ελαττωθούν σημαντικά λίγες ημέρες αφού η συμφωνία που προτείνει η χώρα του τεθεί σε εφαρμογή.
Άγκυρα: Η συμφωνία με την ΕΕ θα σέβεται το διεθνές δίκαιο
Την ίδια ώρα, η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας το οποίο επεξεργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει το άκρως αμφιλεγόμενο μέτρο της επιστροφής όλων των προσφύγων και μεταναστών - μεταξύ αυτών και των Σύρων προσφύγων - στην τουρκική επικράτεια, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.
«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ξεκαθάρισε Τούρκος αξιωματούχος στον Τύπο, προσθέτοντας:
«Είναι σημαντικό για εμάς η συμφωνία να είναι συμβατή με το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο».
Το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων ακόμα και στο εσωτερικό της ΕΕ. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των διακρίσεων, ενώ ο ΟΗΕ έκρινε «παράνομο» το μέτρο, προειδοποιώντας για τις «ενδεχόμενες συλλογικές κι αυθαίρετες απελάσεις».
«Χιλιάδες άνθρωποι διαπλέουν αυτήν την ώρα (το Αιγαίο Πέλαγος από την Τουρκία) με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά σε πολύ επισφαλείς συνθήκες. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με νόμιμο τρόπο», επέμεινε ο Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος δεν θέλησε επίσης να κατονομαστεί, για να καταλήξει:
«Επιπλέον η τουρκική νομοθεσία θα πληροί τα περισσότερα από τα κριτήρια που θέτει ως προαπαιτούμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτρέψει τη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας».