Συζήτηση στη Βουλή - Κουτσούμπας: Για άλλα πράγματα έπρεπε να συζητάμε

«Τα σκάνδαλα είναι η άλλη άποψη της αντιλαϊκής πολιτικής που φορτώνει με νέα βάρη», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή.

Συζήτηση στη Βουλή - Κουτσούμπας: Για άλλα πράγματα έπρεπε να συζητάμε
5'

«Όποια πολιτική δύναμη δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου στην οικονομία, οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αποδέχεται ως αιώνιο τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στηρίζει αντικειμενικά το πλαίσιο στο οποίο γιγαντώνονται αυτά τα φαινόμενα και γίνεται αναπόφευκτα μέρος της διαπλοκής» υπογράμμισε.

«Η βασική αιτία της διαφθοράς και της σήψης πρέπει να αναζητηθεί στο ίδιο το σύστημα που αποθεώνει το κυνήγι του κέρδους και οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διάφορα μονοπώλια και ξεχωριστά επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου “ο θάνατός σου η ζωή μου”, επιβάλλεται ως υπέρτατος νόμος» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Στην αρχή της ομιλίας του επeσήμανε ότι η συζήτηση έπρεπε να αφορά τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού και της πατρίδας μας από δήθεν συμμάχους και το πως πρέπει να σταματήσουν να προετοιμάζονται νέα μέτρα σε βάρος του λαού, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, οι νέοι νόμοι- λαιμητόμοι.

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι κάθε φορά που τα κόμματα του ευρωατλαντισμού συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανέσυραν την σκανδαλολογία, την πάταξη της διαφθοράς και τα «καθαρά χέρια» της Δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι τα μεγάλα πολιτικά- οικονομικά σκάνδαλα, «πάντα σχετίζονταν με αναδιαρθρώσεις, ανακατατάξεις στην αγορά κεφαλαίου, την εμφάνιση δηλαδή “νέων τζακιών”».

Επικαλούμενος παραδείγματα από όλο τον κόσμο, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «στα μεγάλα ζητήματα διαπλοκής κράτους- μονοπωλίων, δεν αποτελεί η Ελλάδα ούτε εξαίρεση, ούτε έχει το προβάδισμα».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι οι εργαζόμενοι για να καταλάβουν τι ακριβώς εννοούν ως «διαφθορά» τα κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος, «πρέπει να βάζουν δίπλα- δίπλα τους νόμους που ψηφίζουν στη βουλή και εκείνους που αφορούν τους εφοπλιστές- βιομήχανους και εκείνους που αφορούν τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, όπως και εκείνους που χαρακτηρίζουν ως σκάνδαλα».

«Είναι γνωστό άλλωστε, ότι, μπορεί σε μια χώρα με βάση τους νόμους της, μία πράξη να θεωρείται διαφθορά, ενώ σε μια άλλη χώρα, μπορεί να θεωρείται μέχρι και απόδειξη υγιούς, έξυπνης επιχειρηματικότητας» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ενώ το κεφάλαιο ως σύνολο είναι ενιαίο απέναντι στην εργατική τάξη, από την άλλη κατασπαράσσεται από οξύτατες εσωτερικές έριδες που ακούνε στο όνομα κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός και αυτός ο οξύτατος πόλεμος μεταξύ των καπιταλιστών επιτάσσει την αξιοποίηση όλων των όπλων, νόμιμων και παράνομων, ενώ σε αυτόν τον πόλεμο, εμπλέκεται και η λεγόμενη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

«Η λεγόμενη διαφθορά αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της νόμιμης επιδίωξης του καπιταλιστικού κέρδους. Η παράβαση του αστικού δικαίου προς όφελος της κερδοφορίας φαίνεται ότι αποτελεί απλώς την άλλη όψη του νομίσματος της παραγωγής δικαίου προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

«Ταυτόχρονα οι επιθέσεις εναντίον της διαφθοράς και η επίκληση της διαφάνειας αξιοποιούνται και ως δούρειος ίππος για την προώθηση μιας σειράς επιδιώξεων του αστικού κράτους. Για παράδειγμα, η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων αξιοποιείται στην κατεύθυνση ελέγχου των κομμάτων και άσκησης πολιτικής πίεσης μέσω των οικονομικών τους» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι η όλη συζήτηση για την φοροδιαφυγή επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις με απώτερο στόχο την συγκεντροποίηση της παραγωγής σε σειρά κλάδων και την αύξηση των κρατικών εσόδων, ενώ η «δήθεν καταγγελία των πελατειακών σχέσεων κλπ, γίνεται κυρίως από κόμματα που δεν έχουν ασκήσει κυβερνητική διαχείριση παρότι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και ορκίζονται στα ίδια μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα».

Ανέφερε ως παραδείγματα το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και την Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας ότι η τελευταία καταθέτει ερωτήσεις στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, σε βάρος των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η «διαπλοκή και διαφθορά οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» είπε ότι «αυτή η επιχειρηματολογία εξυπηρετεί όχι μόνο την αθώωση της επιδίωξης των κερδών των λίγων επιχειρηματιών, ως πηγής των λαϊκών δεινών, αλλά και την κάθαρσή της στα μάτια του λαού, μέσω του διαχωρισμού σε υγιή και μη υγιή επιχειρηματικότητα, στην οποία καταλήγει κάθε συζήτηση περί διαφθοράς».

Ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ από την δεκαετία του '90 ακόμα, έχουν απορριφθεί από τα άλλα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς είπε ότι το ΚΚΕ είχε προτείνει ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου.

«Δεν αποτελεί μεγάλη πρωτοτυπία η σημερινή συζήτηση», είπε.

Σχολιάζοντας την υπόθεση με τη Siemens σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens. Γιατί δεν τον καταργεί λοιπόν; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευτελίσει την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης».

Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση καταθέσεων που βγήκαν αδήλωτες στο εξωτερικό, θα λειτουργήσει ως αμνήστευση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή