Πολυνομοσχέδιο - Τσίπρας: Ξεχάστε τις εκλογές! Θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2019

«Μουδιασμένος», εκνευρισμένος, αμήχανος και εγκλωβισμένος στο αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Πολυνομοσχέδιο - Τσίπρας: Ξεχάστε τις εκλογές! Θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2019
8'

Ο κ. Τσίπρας, αντί να δώσει απαντήσεις για τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα που έφερε η κυβέρνησή του κατ’ εντολή των δανειστών, επιδόθηκε σε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η αντιπολίτευση σήμερα βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο πρωθυπουργός και άφησε αιχμές για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. «Πριν από λίγες ημέρες η ΝΔ άφηνε να διαρρέει στο Τύπο ότι θα υπερψήφιζαν το υπερταμείο. Μετά την παρέμβαση Σαμαρά αυτό άλλαξε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε εδώ την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε να πέσουν κάτω τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη για τον ίδιο: «Συνδυασμός θράσους και δειλίας. Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις. Και τι δεν είπατε: Ψεύτης, απατεώνας, άσχετος, τα πάντα. Το κάνατε με μεγάλη επιτυχία, διότι ενθουσιάσατε την αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ειρωνικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας στο ίδιο ειρωνικό ύφος ο κ. Τσίπρας «συνεχάρη» τον κ. Μητσοτάκη για τη... λύση που πρότεινε για έξοδο από την κρίση. «Που ήσασταν τόσο καιρό κ. Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε, ότι η λύση είναι χαμηλότερα πλεονάσματα; Άραγε γιατί οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχατε, δεν το κατάφεραν αυτό; Γιατί εσείς είχατε δεσμευτεί για 4.5% πλεόνασμα; Αναφέρεστε διαρκώς στο 2014, όπου καταφέρατε έναν ισοσκελισμό, όμως και το 2015 που μας κατηγορείτε δεν υπήρξε ύφεση. Από το 2009 μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης σας τα στοιχεία έδειχναν ύφεση. Πού ήταν η ανάπτυξη που υπόσχεστε; Συσσωρευμένη ύφεση από το 2009 στο 25% και η ανεργία από το 9,6% στο 27,5% Πού ήσασταν τότε κ Μητσοτάκη;».

Απαντώντας στα περί άρσης της εθνικής κυριαρχίας, ο πρωθυπουργός απάντησε στην αξιωματικής αντιπολίτευση ότι αυτό έγινε με το πρώτο μνημόνιο. «Ταυτίζεστε με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών. Μας είπατε για άλλη μια φορά τη σταθερή θέση του κ. Σόιμπλε, ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος. Ποιον κοροϊδεύεται ότι θα πάτε σε ανάπτυξη, κάτι που δεν κάνατε όσο ήσασταν στην εξουσία; Μήπως θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα ΔΝΤ;», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον κ. Μητσοτάκη.

Απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριου του 2019. «Το εκλογές τώρα, το "φύγετε αμέσως" , έγινε άνοιξη του 2017. Η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε πια. Εκλογές θα γίνουν το 2019, το Σεπτέμβρη και θα τις χάσετε και αυτές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημαντικότητα της απομείωσης χαρακτηρίζοντας το «στοίχημα» για την ελληνική κυβέρνηση που θα γίνει πραγματικότητα την ερχόμενη Τρίτη στο Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι στο πλαίσιο του περασμένου Ιουλίου που η αντιπολίτευση ζητούσε να φέρουμε οποιαδήποτε συμφωνία. «Ο λαός είπε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι δεν θέλει να γυρίσουν πίσω αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακύρωσε πολλές από τις καταστροφικές δεσμεύσεις των Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Τότε προσπαθούσατε να πετύχετε πρωτογενή πλεονάσματα που θα καταδυνάστευαν το λαό. Ακυρώσαμε μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λοκ άουτ, απολύσεις και μειώσεις μισθών στο δημόσιο, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις κατηγορίες για φοροκαταιγίδα ο κ. Τσίπρας είπε: Σύνολο μέτρων μόνο για τη διετία 2015-16, 7,7 δισ. ευρώ. Εμάς μας κατηγορείτε για φοροκαταιγίδα, εσείς είχατε στη διετία 7,7 δισ. Πώς θα το καταφέρνατε; Τι θα κάνατε; Φοβάμαι οι μεταρρυθμίσεις που λέτε ότι θα ανταλλάξετε επικεντρώνουν σε κάτι τέτοιο. Και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε και φόρους θα επιβάλατε. Φέρατε αθροιστικά μέτρα 93 δισ. ευρώ».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του πολυνομοσχεδίου λέγοντας πως με τις προσπάθειες της κυβέρνησης θα μείνουν στην πραγματική οικονομία και στους πολίτες 20 δισ. για την επόμενη τριετία. «Πήραμε εντολή το Σεπτέμβριο του 2015 να υλοποιήσουμε μια συμφωνία για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή στο 3,5% του ΑΕΠ. Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο επιμερίσαμε δίκαια το κόστος. Οι δανειστές ζητούσαν αύξηση του ΦΠΑ στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 23% και το αποφύγαμε. Μας ζητήσανε να πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ αλλά το αποτρέψαμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε για ψεύδη την αξιωματική αντιπολίτευση. «Το Ταμείο έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο. Τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αξιοποίηση δεν σημαίνει για εμάς πώληση όπως θα πιστεύετε εσείς. Από τα έσοδα του Ταμείου το 50% θα πάει για την αποπληρωμή του τρέχοντος χρέους και το άλλο 50% στην ανάπτυξη. Το Ταμείο είναι ειδικού σκοπού και για αυτό η μετοχή του δεν θα διαπραγματεύεται όπως οι άλλες», είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι ξέχασε το σκάνδαλο των 28 φιλέτων του δημοσίου που ξεπούλησε η κυβέρνηση ΝΔ σε εξευτελιστικές τιμές. «Μετά από αυτά τολμάτε να μας εγκαλείται εμάς για ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας», είπε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σήμερα κλείνει ένας δύσκολος κύκλος για την Ελλάδα και γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την αξιολόγηση. «Από σήμερα στέλνουμε το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έκανε όλα όσα της ζητήθηκαν. Τώρα είναι η σειρά τους», είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη. «Κύριε Μητσοτάκη λέγατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όμως τώρα αλλάξατε γνώμη. Σήμερα κύριε Μητσοτάκη μας λέτε ότι το χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας. Θα αλλάξετε άποψη; Μήπως ανήκει και ο κ. Γιουνκέρ στο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί υποστηρίζει τις δικές μας θέσεις».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως τις επόμενες μέρες δεν θα κριθεί ούτε η παράταση ενός χρόνου που μας έδωσε ο κ. Σταμάτης, ούτε ποιος θα είναι στην εξουσία. Θα κριθεί η πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. «1% πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει 1.7δισ ευρώ. Για κάθε ευρώ πάνω, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δίνει 30% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, 30% σε κοινωνικές παροχές και 40% για ότι η κυβέρνηση επιλέξει», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε πληγές και να αποκαταστήσουμε αδικίες. Θα συστήσουμε ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε αυτό το ταμείο θα βάζουμε το πλεόνασμα άνω του στόχου κάθε χρονιά. Τι θα κάνουμε αυτά τα χρήματα; Θέλει μελέτη για να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο οι δράσεις του. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας. Αλλά και να αποκαταστήσουμε και κάποιες αδικίες. Μια είναι αυτή που αφορά στη μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων που δίνεται το ΕΚΑΣ. Η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε να ψηφίσουμε το ασφαλιστικό. Είναι αδικία να ζητήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους να μας φέρουν αναδρομικά πίσω και δεν θα το κάνουμε. Επίσης μεγάλη αδικία είναι, τη στιγμή που η χώρα περνά μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα στην εξέλιξη στα ειδικά μισθολόγια. Ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μέχρι 1/1/17 ότι θα βρεθούν κωδικοί από το υπουργείο Άμυνας».

Αναφερίομενος στον «κόφτη», ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Σημείωσε ότι η χώρα πέτυχε υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και με βάση τη συμφωνία κάθε ένα ευρώ υπέρβασης επιτρέπει να δώσει 30% για ληξιπρόθεσμα χρέη, 30% στο χρέος και 40% σε κοινωνικό μέρισμα.

Όπως είπε με βάση αυτό αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Φέτος θα μπουν 700 εκατ. ευρώ από το επιπλέον πλεόνασμα και αυτό θα συνεχιστεί. Παράλληλα θα μπουν έσοδα που δεν έχουν υπολογιστεί, όπως αυτά από τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου αλλά και τη φοροδιαφυγή.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Μόνοι μας σηκώσαμε ένα δύσκολο σταυρό. Κλείνουμε ένα δύσκολο κύκλο. Το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό όχι μόνο και για εμάς αλλά για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες.

Αύριο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια τα οφέλη από την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Γυρίζουμε σελίδα και οι κραυγές του παλαιού πολιτικού συστήματος θα γίνουν ψίθυροι».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή