Γεννηματά προς Γκάμπριελ: Να δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση για το χρέος
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε σήμερα με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνόδευαν ο Κώστας Τριαντάφυλλος Γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων, η Συλβάνα Ράπτη μέλος του Προεδρείου του ΕΣΚ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην Ευρωβουλευτής και ο Νίκος Βοσδογάνης Διευθυντής του Γραφείου Τύπου.
Μετά τη συνάντηση, η κ. Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι μια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα στην Ευρώπη, στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και είναι τιμή και χαρά που είναι φίλος μας και φίλος της χώρας. Το καλοκαίρι, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το Grexit, απευθύνθηκα στον ίδιο και ζήτησα τη στήριξή του. Η θετική του ανταπόκριση, όπως και των υπόλοιπων Σοσιαλιστών, ήταν καθοριστική προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.
Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, τις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και για το προσφυγικό και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα στα νησιά μας, που έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος. Ξεκινώ από αυτό και θα προχωρήσω στα ζητήματα της οικονομίας. Του ζήτησα να στηριχθούν τα νησιά, να πιεστεί η Τουρκία ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία μαζί της, αλλά να ενισχυθεί και η χώρα ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους οι υπηρεσίες ασύλου και να προχωρήσει η αποχώρηση από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Και βέβαια, ζήτησα οικονομική υποστήριξη για τα νησιά και ένα πρόγραμμα προβολής τους, γιατί έχουν υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά και πλήγμα στον τουρισμό.
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της οικονομίας. Είχα την ευκαιρία να του αναπτύξω την πρότασή μας για την ανάγκη μιας εθνικής γραμμής για τη χώρα. Μια εθνική γραμμή με 3 πυλώνες: ο πρώτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος, έτσι ώστε να κερδίσουμε αξιοπιστία ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα για να διεκδικήσουμε αλλαγές σε αυτή την τόσο δύσκολη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλαγές στοχευμένες.
Δεύτερον, να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με ύφεση δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και ο κόφτης θα πέσει οριζόντια και άδικα σε μισθούς και συντάξεις. Ο τρίτος πυλώνας είναι η ανάγκη να ανταποκριθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, εγκαίρως, στην αναδιάρθρωση του χρέους, όχι μετά το 2018, ώστε να στείλουμε το μήνυμα σε όλες τις χώρες και τις αγορές, ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα προβλήματά της στο παρελθόν.
Ο κ. Gabriel άκουσε πολύ προσεκτικά τις απόψεις μας και κυρίως το γεγονός ότι είμαστε αποφασισμένοι και πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τους στόχους των αλλαγών σε αυτή τη συμφωνία. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, αν δεν αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αν δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και αν δεν υπάρξει μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να πετύχει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένο πρόσημο, χωρίς να δημιουργεί νέα θύματα στη χώρα».