Εκλογικός νόμος: Ψάχνει 200 ψήφους για να μην… κυβερνήσει ο Τσίπρας
Αν δεν αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας είναι «καταδικασμένος» να κυβερνήσει και να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από τις σκληρές και καταστροφικές εντολές των δανειστών που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο στην ύφεση την ελληνική οικονομία.
Η απάντηση στο ερώτημα «για ποιο λόγο το μέγαρο Μαξίμου ασχολείται μόνο με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και όχι με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας», είναι απλή:
Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 200 βουλευτές που απαιτούνται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας θα είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει με θέρμη, κάτι το οποίο απεχθάνεται σφόδρα ο πρωθυπουργός.
Δυστυχώς, παρά την πολλή κακή Ευρωπαϊκή συγκυρία (βλέπε Ιταλία, τράπεζες, χρέος κ.λπ.), ο κύριος Τσίπρας απεργάζεται τα παρακάτω σενάρια:
Συνέδριο και μετά εκλογές ή Συνέδριο και μετά ανασχηματισμός.
Ζητήματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την επικοινωνιακή και όχι με την ουσιαστική διαχείριση του ελληνικού προβλήματος και της κρίσης χρέους.
Αν δεν καταφέρει να «περάσει» την απλή αναλογική, τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών – όποτε κι αν γίνουν - θα είναι τα ίδια με τα σημερινά.
Συνεπώς ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συγκυβερνήσει πάλι με τον κύριο Πάνο Καμμένο (άντε και με τον Λεβέντη) και να συνεχιστεί η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.
Αν καταφέρει να «περάσει» την… δική του απλή αναλογική, σε συνδυασμό με τις αυξημένες Προεδρικές αρμοδιότητες, μια τέτοια εξέλιξη, θα του επιτρέψει να αποποιηθεί τις ευθύνες της χρηστής διοίκησης, αλλά να είναι παράλληλα ρυθμιστικός παράγοντας σε όποιας μορφής κυβέρνηση προκύψει.
Ποντάρει δηλαδή στο φουλ της ακυβερνησίας και της πολιτικής αναταραχής.
Το σενάριο να μην μπορέσει να αλλάξει τίποτα από τα παραπάνω είναι εφιαλτικό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και να αναλάβει όλο το πολιτικό κόστος και για τις επόμενες μνημονιακές εντολές των δανειστών, οι οποίες θα συντρίψουν το λαό και θα ξεπουλήσουν τη χώρα.
Όπως έκανε τρεις φορές στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας, αναζητεί για άλλη μια φορά έξοδο διαφυγής με την προϋπόθεση όμως να μπορέσει να χρεώσει αλλού την αδυναμία και την ανικανότητα του κόμματός του να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας και να τη βγάλει από το τέλμα.
Μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να μεταφέρει αρμοδιότητες από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα κυβερνά και θα ρυθμίζει ένα πολυκερματισμένο κοινοβούλιο.
Κοινώς, ψάχνει να βρει συνενόχους και συνεταίρους στην αποτυχία.
Για να το πούμε πιο απλά: Ο κ. Τσίπρας αναζητά «αυτοφωράκια» Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αντιληφθεί τις προθέσεις του Μαξίμου και τηρούν επιφυλακτική στάση τις τελευταίες ημέρες, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το παραπάνω σενάριο θα οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.