Τσίπρας: Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία
Θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουκρανίας, αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ουκρανός ομόλογό του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση.
«Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη Παρευξείνια γειτονιά, με την οποία συνδέεται με δεσμούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία και μιλούν την ελληνική γλώσσα».
«Στη βάση αυτή κουβεντιάσαμε για τις διμερείς μας συνεργασίες. Βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες εξελίξεις και οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο και για την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διυπουργικής συνάντησης το προσεχές διάστημα» και τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας.
«Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων. Η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη ειρήνης στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, η οποία, όπως είπε, ήταν και η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία δήλωσε πως, «έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομικές συνεργασίες, συζητήσαμε θέματα ασφαλείας και διμερείς σχέσεις για τη συνεργασία των δύο χωρών».
«Η επίσκεψη Τσίπρα εδραιώνει τις σχέσεις των δύο χωρών»
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού χαρακτήρισε «ευχάριστη ευκαιρία» την ελληνική επίσκεψη, επιχειρηματολόγησε ότι το Κίεβο την βλέπει «ως ένα βήμα που εδραιώνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά και ένα δείγμα της αλληλεγγύης της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Έχουμε 25 χρόνια καρποφόρων διπλωματικών σχέσεων, έχουμε την ελληνική κοινότητα που είναι ένας πλούτος της Ουκρανίας», επεσήμανε εξάλλου.
Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε και στην ατζέντα των συνομιλιών: «έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομική συνεργασία, έχουμε συζητήσει στη συνάντησή μας τα θέματα ασφάλειας, αλλά και αναπτύξαμε μια ιδέα για σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα μπορέσει να εξετάσει τις ευκαιρίες και μελλοντική πορεία στη συνεργασία των χωρών μας».
Παρών στις δηλώσεις από ελληνικής πλευράς ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.