Ο «μαύρος» Σεπτέμβρης του Αλέξη Τσίπρα: Τα αφηγήματα της ΔΕΘ πήγαν… περίπατο!
Η σοφή παροιμία λέει «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μη λες» και φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε πριν από μία εβδομάδα στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ να αναλύσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί «Grinvest» και να μιλήσει για αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Σεπτέμβρης θα εξελισσόταν σε μήνα που θα «φλέρταρε» με το νόμο του Μέρφυ (σ.σ. «Όταν κάτι είναι να πάει στραβά, τότε θα πάει σίγουρα»).
Το ανάθεμα και η Eldorado Gold
Η αρχή έγινε τη Δευτέρα (11/09/2017), με την απόφαση της Eldorado Gold, η οποία ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Η είδηση προκάλεσε σφοδρότατη διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ρίχνουν μεν το ανάθεμα στην εταιρεία σε κάθε ευκαιρία (Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ), αλλά την ίδια στιγμή να είναι φανερά μουδιασμένοι, καθώς η εξέλιξη αυτή έστειλε στα… αζήτητο το κυβερνητικό «Grinvest», προτού καν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Υπάρχει, βεβαίως, κι ένα ζήτημα: Πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να μιλά για φιλική χώρα προς τις επενδύσεις και την ίδια στιγμή 2.400 εργαζόμενοι με οικογένειες να μένουν στο δρόμο;
«Τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετα μέτρα
Την ίδια στιγμή κι ενόσω εξελισσόταν η εβδομάδα, τόσο οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού στο «Βελλίδειο», για αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία, άρχισαν να θυμίζουν κακόγουστο αστείο.
Το δεύτερο χτύπημα για το Μαξίμου ήρθε από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα το 2018 (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), με τον ΣΥΡΙΖΑ, διά της Ράνιας Σβίγκου να τρέχει κατόπιν εορτής να… μαζέψει τ’ ασυμμάζευτα και να υποστηρίζει πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του συγκεκριμένου στελέχους.
Το κακό για την κυβέρνηση τρίτωσε μετά και την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη (14/09/2017) ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση στα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού, με την «τρύπα» να ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ. (Δείτε ΕΔΩ)
Και κάπως έτσι καταρρίφθηκε και το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί «καλού διαχειριστή».
Η κυβέρνηση «πνίγηκε» στην πετρελαιοκηλίδα του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
Ωστόσο, τη χαριστική βολή στο οργανωτικό προφίλ του κ. Τσίπρα έδωσαν οι εκατοντάδες τόνοι μαζούτ και πετρελαίου που ξεχύθηκαν στον Σαρωνικό κόλπο από το περίεργο ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού υπήρξαν, κατά γενική ομολογία, εξαιρετικά αργά, με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να παραδέχεται δημόσια πως «η χώρα μας δυστυχώς έχει αντανακλαστικά αφού γίνει η ζημιά».
Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας παρήγγειλε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις συνθήκες του ναυαγίου, υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα που παραμένουν, μέχρι στιγμής αναπάντητα:
- Το δεξαμενόπλοιο ήταν αξιόπλoο ή είχε πράγματι ρήγμα;
- Πότε είχε ελεγχθεί το αξιόπλoό του από το Υπουργείο Ναυτιλίας;
- Σε ποιο χρόνο άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Ναυτιλίας;
- Ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίησή του;
- Πότε ενημερώθηκαν για το ναυάγιο;
- Πότε ανταποκρίθηκαν για την διαχείριση της κρίσης;
- Ήταν επαρκή τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους;
- Πότε ενημερώθηκαν οι τοπικές Αρχές;
- Γιατί επεκτάθηκε η ρύπανση;
Δυστυχώς, για τον κ. Τσίπρα η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο και το χειρότερο είναι πως ο ίδιος βρίσκεται πλέον ένα βήμα παρακάτω από το νόμο του Μέρφι, καθώς όσα δεινά του συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, διέπουν τον αξιωματικό κανόνα του Sod (Sod’s Law): «Όταν κάτι είναι να πάει στραβά, τότε θα πάει σίγουρα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, τη χειρότερη χρονική στιγμή».